Vaakunakylään on suunniteltu arkeologisia kaivauksia ennen asuntomessuja

Oulussa oli enimmillään yli 4 000 saksalaista sotilasta jatkosodan aikana. Kuvassa on saksalainen SS-vuoristojääkäri Vaakunakylän portilla 1. syyskuuta 1942. Kuva: JOKAKAL3B:5798.
Vaakunakylään ja muualle Hartaanselänrannan alueelle on suunniteltu asuinalueen rakentamista vuoteen 2025 mennessä, jolloin alueella järjestetään Oulun asuntomessut. Oulun kaupunginhallitus hyväksyi valmiin yleissuunnitelman kokouksessaan 10. toukokuuta 2021.
Kerrostalotonttien luovutus aloitetaan Hartaanselänrannan alueella vuonna 2022, minkä jälkeen luovutetaan omakotitalotontit. Kunnallistekniikka ja kadut rakennetaan vuodesta 2023 alkaen. Kerrostalojen rakentaminen aloitetaan samana vuonna, minkä jälkeen rakennetaan pientalot.
Vaakunakylään suunnitellaan viittä asuinkorttelia
Vaakunakylään on suunniteltu viiden asuinkorttelin rakentamista. Oulun Asuntomessut 2025 -projektikoordinaattori Mari Karjalaisen mukaan Vaakunakylään on suunniteltu muun muassa kolmikerroksisia rivitalomaisia taloja, alueelle suunnitellun Hartaansillan lähelle tulee korkeampia kerrostaloja ja rannan edustalle on suunniteltu kelluvia asuntoja.
”Alueelle on myös suunniteltu palveluita, jotka tukevat suistoalueen virkistyskäyttöä”. Karjalainen Mari kertoo.
Hän mainitsee lisäksi sen, että päiväkotivaraus on tehty.
Arkeologit odottavat rahoitusta
Asuntomessutoimisto kerää muistitietoa Vaakunakylästä ja Oulun yliopiston arkeologit suunnittelevat omia tutkimuksiaan. Arkeologit, tohtorikoulutettavat Marika Hyttinen ja Tuuli Matila kartoittivat Vaakunakylää viime vuonna, mutta kaivausten aloittaminen odottaa vielä rahoitusta.
”Jos rahoitusta saadaan, tullaan kaivaukset suorittamaan kesään 2022 mennessä”, Marika Hyttinen kertoo.
Arkeologit suunnittelevat tekevänsä kaivauksia joidenkin kymmenien neliömetrien alueella kahden tai kolmen viikon ajan. Kartoitus antoi viitteitä siitä, mitä alueelta voi löytyä.
”Alustavan kartoituksen mukaan alueella on säilyneenä maanalaisia jäännöksiä saksalaisten toisen maailmansodan aikana perustamasta parakkikylästä. Saksalaisten lähdettyä parakit myytiin sodassa kotinsa menettäneille. Parakkien perustuksia ja jätekuoppien esinemateriaalia tutkimalla on mahdollista päästä kiinni alueen eri aikaisten asukkaiden, niin saksalaisen sotilasyhteisön kuin sodanjälkeisen pula-aikaa eläneen yhteisön arkeen ja elämään”, Hyttinen arvelee.
Vaakunat koristivat saksalaisten parakkeja
Saksalaiset sotilaat rakensivat Vaakunakylän ja muut tukikohdat Ouluun jatkosodan aikana vuosina 1941 – 1944, kun Suomi taisteli Saksan aseveljenä Neuvostoliittoa vastaan. Nimi Vaakunakylä tulee muistitiedon mukaan siitä, että saksalaiset maalasivat parakkien ikkunoihin vaakunoita.
Saksalaiset poistuivat Oulusta sen jälkeen, kun Suomi ja Neuvostoliitto solmivat aseleposopimuksen 4. syyskuuta 1944. Sitten Suomi aloitti Neuvostoliiton vaatimuksesta Lapin sodan saksalaisia vastaan, mikä päättyi 27. huhtikuuta 1945. Vaakunakylän parakkeja käytettiin asuntoina sodan jälkeen, kunnes ne purettiin 1980-luvulla.
