”Tahdon” kuullaan tusinan oululaisparin toteamana Oulun kaupungintalolla ensi viikon sunnuntaina

Kaupungintalon juhlasalin upeiden kattokruunujen valossa koetaan avajaisviikon mittaan monenmoista vanhojen muistelusta vihkimisiin. Kuva: Pia Kaitasuo

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Pia Kaitasuo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avajaisviikolla oululaiset pienimmistä suurimpiin ottavat kunnostetun kaupungintalonsa haltuun heille huolella räätälöityjen tapahtumien myötä.

Tuleva viikko on peruskorjatun Oulun kaupungintalon avajaisviikko. Jo nyt oululaisten tiedetään olevan hyvin kiinnostuneita siitä, miltä pressujen ja rakennustelineiden alta paljastuneessa arvorakennuksessa näyttää. Näet opastetuille kierroksille ja perjantai-illan tanssiaisiin, joihin on pitänyt ilmoittautua etukäteen ei ole enää tilaa halukkaille.

Kaikille avointa ohjelmaa on kuitenkin tarjolla runsaasti, ja kaikki kiinnostuneet pääsevät tutustumaan taloon.

Päivittäisissä tapahtumissa edetään ikäjärjestyksessä. Maanantaina 7.10. kaupungintaloon tutustuvat aamupäivällä esikoululaiset ja keskipäivästä alkaen alakoululaiset, jotka myös haastattelevat valtuutettuja. Lastenistuntoa voi seurata suorana kaupungin Youtube-kanavalla.

Tämän päälle lapset pääsevät kuulemaan kaupungin kulttuurikumppania, Soiva Siili -duoa, jolla on tuomisinaan Hannun eläinlapset -esitys, joka on soiva valokuvanäyttely.

Kaupungintaloon tutustutaan kiertelemällä erilaisissa toimintapisteissä. Niissä pohditaan ystävyyttä, unelmoidaan, otetaan kaverikuvia ja rentoudutaan. Herkkubuffetissa voi kasata itselleen mieluisen herkkulautasen!

Vaaleanpunaiseen pukeutunut, vaaleanpunahiuksinen nuori sylissään punainen kissa.

Oululainen somevaikuttaja Roni Liedes eli Kaokitsune avaa nuorille omistetun tiistain.

Somevaikuttaja Roni Liedes avaa nuorten tiistain. Tilaisuuteen voivat osallistua kaupungintalolla vain ne nuoret, joilla on tuolloin sovittu vierailuaika. Muut Kaokitsunen fanit pääsevät seuraamaan tapahtumaa Oulun kaupungin Insta-livessä kello 12 alkaen noin 20 minuutin ajan.

Kello 12–15 nuorille on eri puolilla kaupungintaloa omat toimintapisteensä, ja kello 16.30–18 opitaan vaikuttamisesta seuraamalla nuorisovaltuusto ONE:n kokousta, joko paikan päällä tai verkon välityksellä.

Tiistai huipentuu valtuustosalissa Oulun elokuvakeskuksen järjestämään elokuvailtaan, johon kaikki nuoret ovat tervetulleita. Kello 18 alkavassa elokuvaillassa nähdään parituntinen, saamelaisesta Mihkku Laitista kertova Revontulten Räppäri.

Keskiviikosta 9.10. lauantaihin 12.10. kaupungintalolla on avoimet ovet, jolloin talon eri kerroksiin pääsee kiertelemään ja tutustumaan. Ovet kaupungintalolle ovat avoinna ke–to klo 14–19 ja pe-la klo 12–17.

Avoimien ovien aikana eri päivinä talolla järjestetään myös tilaisuuksia, joihin voi osallistua vapaasti.

Keskiviikko 9.10. on kansainvälisen Oulun ja monikulttuurisuuden päivä. Tutustua voi niin Perun kuin Puolan kulttuureihin, ja englanniksi pidetyltä ukrainan kielen oppitunnilta saa todistuksen! Työpajoissa pääsee kokeilemaan niin marokkolaista kukkiensidontaa kuin oppii, millainen on azerbaidzhanilainen teeseremonia.

Oululaisuuden monet kasvot -iltajuhla, joihin siihenkin voi osallistua vapaasti, tekee tunnetuksi eri kulttuurien musiikkia ja tanssia.

Monien muistojen kotitalo

Torstaina 10.10. avoimissa ovissa kaupungintalolla ovat esillä kaupungin kärkihankkeet sekä matkailuneuvonta ja Oulun seudun liikenne, joita pääsee jututtamaan ständitorilla.

Päivän teemana on muistuttaa, että oululaisena voi vaikuttaa omaan elinympäristöönsä. Yhteisöllisyys onkin kello 17–19 juhlasaliin kokoontuvan Oulun raadin ydin. Tilaisuudessa tutustutaan osallistuvan budjetoinnin toteutuneisiin kohteisiin. Niitä esitellään viikon aikana myös 1. kerroksen aulan LED-seinällä.

Kaksi naista tanssii aasialaistyylisissä asuissa.

Oululaisuuden monet kasvot -iltajuhlassa keskiviikkona kello 18 alkaen koetaan kulttuurimatka musiikin ja tanssin välityksellä.

Perjantai on varttuneiden oma päivä. Kello 12 alkaen tehdään arjesta juhlaa kansallisen vanhustenviikon juhlassa, jossa Pekka Laukkanen muistelee kaupungintaloa, lapsuuden ja nuoruuden kotitaloaan kello 12.30 ja kello 13 KT, järjestöneuvos Marja Irjala kertoo vanhustenhuollon uranuurtajista, säätyläisrouvista ja herroista.

Musiikkitarjonnasta vastaavat mieskuoro Pohjan Laulu sekä Express-yhtye. Vanhustenviikon juhlaan voi osallistua vapaasti avoimien ovien aikana.

Väliajalla juodaan totta kai kahvit ja sen jälkeen juhlassa paneudutaan ikäihmisten hyvinvointiin ja asemaan Oulussa tänään ja tulevaisuudessa. Keskustelupaneelissa osallistujina emerituspiispa Samuel Salmi, kaupunginjohtaja Ari Alatossava, hyvinvoinnin edistämisen johtaja Pirjo Nikula, Pohteen toimialajohtaja Mervi Koski ja kaupungin hyvinvointi-liikunta-kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Susa Vikeväkorva.

Perjantaihin kuuluu myös kello 16 alkava Oulu-Seura ry:n tilaisuus, jossa kuullaan muun muassa insinööri Terttu Välikankaan kokemuksia kaupungintalon kuhinasta 1960-luvulta.

Musta-valkea taideteos roikkuu suuren salin katosta.

Kaupungintalossa on runsas kokoelma taidetta. Uusimpia teoksia on Veikko Törmäsen Aikamatka (2024), joka on sijoitettu valtuustosalin kattoon. Kuva: Pia Kaitasuo

Myös oululaiset yrittäjät saavat sijansa kaupungintalolla perjantaista lauantaihin. Valtuustosalissa järjestettävällä Syystorilla voi tutustua tuotteisiin mutta tehdä myös ostoksia.

Poliitikot ihan Kuutamolla

Lauantaina 12.10. avoimet ovet käynnistää kello 12–14.30 keskustelutilaisuus teemalla Lasten kaupunki. Kello 16 päästään seuraamaan Kuutamolla-henkistä visailua juhlasalissa. Kuusi valtuutettua kertoo erilaisia tarinoita ja sattumuksia omasta arjestaan. Lopuksi pohditaan, mikä tarinoista on totta ja mikä liioiteltua.

Lauantaina illan päättää kello 18.30–23 Susiteetti LIVE -klubi, joka palauttaa rakennuksen yhden illan ajaksi samankaltaiseksi Oulun huvielämän keskukseksi, joka se 1900-luvun alussa oli. Liveklubista vastaa Oulu Urban Culture (OUC)

Muistoksi avajaisviikosta voi 1. kerroksen aulassa lyödä lauantaina itselleen kaupungintalon avajaisten kolikon! Kuparikolikkoon painautuu kaupungintalon avajaisten merkintä. Kolikonlyönti on aulassa avoimien ovien ajan kello 12–17.

Sunnuntaina 13.10. kaupungintalolla juhlitaan rakkautta, kun 12 pariskuntaa sanovat toisilleen juhlasalissa tahdon. Tämä rakkauden päivä on ainutlaatuinen, sillä muina aikoina kaupungintalolla ei tulla järjestämään vihkitilaisuuksia.

Kaikille kaupungintalolla vihittäville seurueineen tarjotaan juhlapäivän kakkukahvit. Lisäksi hääparista otetaan kaupungintalolla hääkuva, joka toimitetaan hääparille vihkimisen jälkeen sähköisenä.

Seinäpilarissa oleva koriste eli groteski.

Kaupungintalon käytävien varsilta löytää kiinnostavia yksityiskohtia: tässä portaikon pilarissa oleva groteski eli seinäkoriste. Kuva: Pia Kaitasuo