Steam Into Entrepreneurship -innovaatioleirillä ratkaistaan ajankohtaisia ongelmia yhdessä oppien

Kati Ilkka ja Pietu Niinimäki korostavat, että yrittäjyyskasvatus ei ole yrittäjäksi kasvattamista. Kyse on oman elämän johtamisesta. Kuva: Mari Kivioja

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Pete Huttunen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Miten selviytyisimme Marsissa? Avaruusfysiikan ja tähtitieteen tutkimusyksiköstä saisi ehkä vinkkejä. Ratkaisusta pienoismallin voisi tehdä ehkä FabLabissa 3D-tulostimella. Toisen asteen opiskelijat ja opettajat kokoontuvat Oulun yliopistolla Steam-pedagogiikkaa hyödyntävälle innovaatioleirille.

Steam Into Entrepreneurship -innovaatioleiri järjestetään Oulun yliopistolla 23.-25. huhtikuuta. Tapahtuman järjestää Aurora Entrepreneurialis, joka on kolmevuotinen yrittäjyyskasvatuksen kehittämishanke toisen asteen oppilaitoksille.

Innovaatioleirille on ilmoittautunut yhteensä yli sata opiskelijaa, opettajaa ja rehtoria Oulun seudulta, Tornionjokilaaksossa ja Norbottenin alueelta. Mukana on lukioita ja ammattiopisto Lappian yksiköitä Suomesta sekä toisen asteen oppilaitoksia Ruotsista Norrbottenin alueelta.

Hankkeen projektipäällikkö Kati Ilkka ja projektikoordinaatori Pietu Niinimäki kertovat, että Oulun innovaatioleirin teema on Steam-pedagogiikan hyödyntäminen yrittäjyyskasvatuksesta.

“Steam-pedagogiikkaa ja yrittäjyyskasvatusta yhdistää, että molemmissa ollaan kädet savessa. Asioita opitaan yhdessä kokeilemalla, ratkaisemalla luovasti haasteita ja toteuttamalla käytännössä ideoita”, Niinimäki valaisee.

“Projekteissa käytetään erilaisia työkaluja. Opiskelijat rakentavat asioita esimerkiksi legoista tai pahvista. Myös uusi teknologia, kuten 3D-tulostimet ja laser-leikkurit ovat tärkeässä osassa”, hän lisää.

Steamilla on vahva asema Oulussa

Steam tulee sanoista science, technology, engineering, arts ja mathematics. Steam-pedagogiikassa yhdistetään tekniikkaa luonnontieteitä ja taiteita.

Innovaatioleirin järjestäjät kertovat, että Oulussa tehdään kansallisesti ja kansainvälisestikin kärkityötä Steam-pedagogiikan parissa.

Oulussa Steamia on hyödynnetty erityisesti päiväkodeissa ja perusasteen oppilaitoksissa, ja kaupungista löytyy useita FabLabeja, joissa on mahdollista käyttää digitaalisia valmistusmenetelmiä.

“Olemme tehneet yhteistyötä jo aiemmin Steam in Oulu -verkoston kanssa, ja totesimme, että tämä olisi hyvä teema Oulun innovaatioleirille. Päätimme järjestää hankkeemme sisäisen ToolCamp-kilpailun”, Ilkka kertoo.

Opiskelijat ratkaisevat kolmen päivän aikana pienryhmissä ajankohtaisia ongelmia, joiden aiheet ja periaate on lainattu päiväkotien, perusasteen ja toisen asteen oppilaitoksille toukokuussa järjestettävältä ToolCamp -tapahtumalta.

Vierailuilta ideoita ja motivaatiota

Innovaatioleirille ilmoittautuneet nuoret ovat saaneet valita kolme kiinnostavinta haastetta. Heidät on jaettu 4-6 hengen pienryhmiin, joissa opiskelijat ratkaisevat yhden haasteen.

“Ryhmät muodostetaan eri alueilta tulleista nuorista ja on tärkeää, että opiskelijat tutustuvat toisen alueen ihmisiin”, Ilkka tähdentää.

Teemoja tänä vuonna ovat: Tulevaisuuden muoti, Pelastetaan Perämeri!, Selviytyminen Marsissa, Keksintö, jota ei olisi koskaan pitänyt keksiä, Yhteistyöstä energiaa! ja Osallisuus yhteiskuntaan.

Ryhmäytymisen jälkeen opiskelijat lähtevät seikkailemaan ympäri yliopistoa. Marsissa selviytymistä ratkaisevat opiskelijat käyvät avaruusfysiikan ja tähtitieteen tutkimusyksikössä.

Tulevaisuuden muotia pohtivat nuoret vierailevat ammattikorkeakoulun painetun elektroniikan laboratoriossa. Sieltä he saavat tietoa, miten elektroniikkaa voidaan hyödyntää tekstiileissä.

“Opiskelijat saavat kuvan, mitä tällä hetkellä tehdään ja tutkitaan. Vierailukohteet tarjoavat ideoita ja ymmärrystä haasteesta”, järjestäjät kertovat.

Yhteistyö on lopputulosta tärkeämpää

Nuorten lisäksi leirille osallistuu opetushenkilöstöä ja rehtoreita. Heidät koulutetaan omissa työryhmissään kilpailun tuomareiksi. Tuomarit eivät kuitenkaan valitse vain yksittäistä voittajateosta.

“On tosi hienoa, että ToolCamp-arviointiin kuuluu erilaisia kategorioita, joissa arvioidaan myös haasteen ratkaisun prosessia lopputuloksen lisäksi. Kilpailussa voidaan palkita esimerkiksi tiimi, jolla on ollut joku todella iso haaste, jonka he ovat selättäneet”, Ilkka valaisee.

Muita osa-alueita ovat vastuullisuus, yhteistyötaidot, viestintä ja visuaalisuus, ongelmanratkaisutaidot, innovaatiotaidot, teknologian käyttö ja sinnikkyys.

“Lopputulokset kilpailussa ovat yleensä fyysisiä ja konkreettisia töitä. Jos aiheena on esimerkiksi roskien kerääminen merestä, työ voisi olla pienoismalli laivasta, joka kerää roskia.”

“Jos ratkaisu ongelmaan on kännykkäsovellus, opiskelijat voivat tehdä mallinnuksen, miltä sovellus näyttää ja miten se toimii”, Niinimäki kuvailee.

Aikuisen rooli projektissa on pysyä sivussa ja tukea vain tarvittaessa. Kaikki ratkaisun avaimet ovat nuorilla.

“Mielikuvitukselle jää paljon tilaa. Aina, kun olemme järjestäneet innovaatiohaasteita, olemme olleet tosi yllättyneitä, mitä opiskelijat saavat parissa päivässä aikaan. He keksivät aivan mielettömiä ratkaisuja”, Niinimäki kehuu.

Oppia ja ystäviä loppuelämäksi

Kati Ilkka on ilahtunut, miten innolla yhteistyökumppanit eri aloilta ovat lähteneet mukaan tukemaan nuoria.

Innovaatioleirillä ja vierailuilla lopputulosta tärkeämpää on kasvattaa, kouluttaa ja tukea opiskelijoita prosessin aikana.

“Jos joku todella innostuu lopputyöstä, autamme toki eteenpäin esimerkiksi tuotteistamisessa ja yritystoiminnan aloittamisessa. Pääasia on kuitenkin kehittää valmiuksia ja taitoja. Sitä nuoret pystyvät hyödyntämään myöhemmin työssään ja elämässään.”

“Opetushenkilöstö saa puolestaan työkaluja arkeen, joita voi hyödyntää opetuksessa”, järjestäjät kertovat.

Hankkeen järjestämät tapahtumat ovat olleet antoisia tapahtumia opiskelijoille.

“Yksi mieltä lämmittävä palaute viime tapahtumasta oli, kun joku kertoi löytäneensä elämäänsä uusia ihmisiä koko loppuelämäksi. Nämä voivat olla silläkin tavalla hienoja kokemuksia nuorille ”, Niinimäki sanoo.

Fakta

Aurora Entepreneurialis

  • Aurora Entepreneurialis on kolmevuotinen yrittäjyyskasvatuksen kehittämishanke toisen asteen opiskelijoille.
  • Hankkeen keskeisimmät teemat ovat kestävä yrittäjyyskasvatus, Rajat ylittävän yhteistyön edistäminen sekä yrittäjämäisen toimintakulttuurin kehittäminen.
  • Hankkeen toteuttaa Oulun kaupunki, Ammattiopisto Lappian Tornion yksikkö sekä Ung Företagsamhet i Norrbotten Pohjois-Ruotsista.
  • Hankkeen aikana järjestetään yhteensä kolme eri teemaista innovaatioleiriä. Oulussa järjestetään STEAM Into Entrepreneurship –innovaatioleiri 23.-25.4.
  • Oulun tapahtumaan osallistuu 107 henkilöä, joista opiskelijoita on 82.
  • Innovaatioleiri tekee yhteistyötä OuLukiopäivien kanssa, johon kokoontuvat kaikki Oulun lukion opettajat ja rehtorit.
  • Tapahtuman yhteydessä järjestetään rehtoriseminaari, jonka aiheena on: ”Yhteistyö, yrittäjyys ja Steam-toiminta lukiossa”.