Saneeraus pitää Oulun verkostot kunnossa – vesihuollon painopiste on siirtynyt uudisrakentamisesta saneeraukseen
![](https://www.munoulu.fi/app/uploads/sites/20/2025/02/Mun-Oulun-juttu_saneeraus-1600x900.jpg)
Tänä vuonna saneerattavat vesihuoltoverkostot ovat yli 50 vuotta vanhoja, joten saneerauksilla turvataan verkostojen häiriötön toiminta useiksi vuosikymmeniksi eteenpäin. Kuva: Antti Hekkala
Oulun Vesi huolehtii kaupungin vesijohto- ja viemäriverkostojen kunnosta, mikä on elintärkeää asukkaiden arjen sujumiseksi. Tänä vuonna merkittävimmät saneeraukset ovat Haukiputaalla, keskustassa sekä Kiimingissä.
Suunnittelupäällikkö Hanna Sandqvist kertoo, että vesihuollon verkostojen arvo on 125 miljoonaa euroa ja ne laajenevat uusien asuinalueiden myötä.
”Katujen alla katseilta piilossa sijaitsee suurin osa omaisuudestamme kuten vesijohto- ja viemäriverkostot. Saneeraukset ovat välttämättömiä, jotta palvelut säilyvät hyvällä tasolla tulevaisuudessakin. Vesihuoltoverkostoja on rakennettu erityisen paljon 1960–70-luvuilla, ja pääosa tuolloin rakennetuista linjoista on jo korjauksen tarpeessa. Vesihuollon verkostojen investoinneissa painopiste onkin siirtynyt uusien verkostojen rakentamisesta saneeraukseen.”
Verkostojen kuntoa seurataan ja siihen liittyvää tietoa tallennetaan jatkuvasti. Lisäksi vesilaitos kerää tietoa eri alueiden vesijohtovuodoista ja viemäritukoksista. Viemäriverkoston kunnosta saadaan tietoa myös viemärikuvauksilla. Tunnusluvuilla saadaan tietoa verkoston toimintavarmuudesta ja niissä tapahtuvista muutoksista, ja kaikkia näitä tietoja hyödynnetään laajasti suunnittelussa.
Yhdellä kertaa koko katu kuntoon
Verkostoja saneerataan usein kaupungin katusaneerausten yhteydessä, joten yhteistyö Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden kanssa on tiivistä.
Perinteisessä menetelmässä katu kaivetaan auki ja uusi putki asennetaan poistettavan tilalle. Tämä sopii erityisesti kohteisiin, joissa katua uusitaan kokonaisuutena. Kohteissa, joissa saneeraustarve rajoittuu pelkästään vesihuoltoon, selvitetään mahdollisuudet niin kutsuttujen kaivamattomien menetelmien hyödyntämiseen.
”Kaivamattomien menetelmien etuna on, että ympäristön haitat eivät ole niin suuret, toteaa vastaava rakennuttajainsinööri Antti Hekkala.
Viemärien saneerauksessa on käytetty jo pitkään sukitusta, jossa vanha putki jää paikoilleen ja sen sisäpintaan asennetaan uusi pintakerros. Myös vesijohdon saneerauksessa on mahdollista hyödyntää kaivamattomia menetelmiä, mutta niissä kaivutöitä tulee väistämättä jonkin verran esimerkiksi johtojen liitoskohdassa.
Investoinnit katetaan vesimaksuilla
Vesihuoltolaitoksen toiminta rahoitetaan kokonaisuudessaan vesimaksuilla; vesihuoltolaitos ei siis käytä verovaroja. Oulun Vesi on niin talouden kuin toiminnan näkökulmasta varautunut verkostosaneerausten kasvuun.
”Investoimme tänä vuonna vesihuollon verkostoihin 13,7 miljoonaa euroa. Saneerausinvestointeja tehdään 10,8 miljoonalla eurolla, joiden osuus on siten lähes kahdeksankymmentä prosenttia investoinneista. Oulun Veden verkostoinvestoinnit tulevat olemaan myös jatkossa painottumaan voimakkaasti saneerauksiin”, kertoo Oulun Veden va. johtaja Juha Hiltula.
Merkittävimmät Haukiputaalla, keskustassa sekä Kiimingissä
Merkittävimmät työmaat sijaitsevat tänä vuonna Haukiputaalla Pohjois-Siikasaaressa, Oulun keskustan alueella, Kaijonharjussa sekä Kiimingissä useissa erillisissä kohteissa. Runkoviemäritöistä laajimmat sijoittuvat Nuottasaareen ja Hollihaan sekä Kaijonharjun kaupunginosiin.
Vesihuoltotyöt aiheuttavat liikennehaittoja ja vähäistä melua. Puita voidaan joutua myös toisinaan kaatamaan, jotta työt voidaan tehdä turvallisesti. Lisäksi työt edellyttävät joskus lyhyitä vedenjakelun katkoksia. Vedenjakelun katkoksista tiedotetaan etukäteen, ja liikennejärjestelyiden muuttuessa tehdään opasteet kiertoteille.
”Oulun Vesi käyttää tiedotuksessaan häiriötiedotepalvelua, jolla pystytään kohdennetusti tiedottamaan kyseisen alueen asiakkaita. Kannattaakin liittyä tekstiviestipalveluun, jos häiriötiedotteet eivät vielä tule omaan puhelimeen. Lisätietoja löytyy Oulun Veden verkkosivuilta”, Hekkala vinkkaa.
Tuhansia kilometrejä maan alla
Oulun Veden toiminta alueella oli vuoden 2024 lopussa:
- vesijohtoja 1 995 kilometriä
- jätevesiviemäreitä 1 370 kilometriä
- jätevesipumppaamoja 343 kappaletta