Nokian hukkalämmöstä lähtee lämpöä tuhansille asunnoille kaukolämpöverkkoon Oulussa

Nokian uusi kampus tulee olemaan yksi maailman edistyneimmistä radioteknologian tutkimuskeskuksista. Kuvassa sininen rakennus on sähköasema ja punainen lämpöpumppulaitos. Kuva: Arkkitehtitoimisto Ala

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Merja Haukipuro

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nokian toimi- ja tuotantotilojen yhteyteen rakentuu parhaillaan uusi energiakeskus Linnanmaalle. Energiakeskus tuottaa Nokian toimintojen tarvitseman sähkön, lämmön ja jäähdytyksen. Kampuksella syntyvä hukkalämpö hyödynnetään Oulun Energian kaukolämpöverkossa.

Uusi energiakeskus sisältää lämpöpumppulaitoksen, jäähdytyksen toimittamisen sekä hukkalämmön talteenoton kaukolämpöverkkoon. Energiakeskus ja koko Nokian kampus edistyvät parhaillaan aikataulussa ja ovat käytössä vuoden 2025 aikana.

”Tämä innovatiivinen energiakeskus palvelee sähkön, lämmön ja kylmän tuotannon tarpeita. Energiakeskus koostuu Aurora Infrastructuren toteuttamasta sähköasemasta ja lämpöpumppulaitoksen kumppanina toimii Oulun Energia”, kertoo Nokian Oulun yksikön johtaja Jarkko Pyykkönen.

Pyykkönen kertoo, että energiakeskuksella on sähköaseman ja lämpöpumppulaitoksen lisäksi aurinkovoimala sekä kaksisuuntainen sähköautojen lataus. Lisäksi siellä tulee toimimaan sprinkleriallas, joka toimii kylmävarastona kampuksen teollisuusosan jäähdytysjärjestelmälle. Tuotekehityslaboratoriossa käytettävä sähkö muuttuu lämmöksi ja lämpö johdetaan lämpöpumppulaitokseen.

Älykäs energiaratkaisu

Lämpöpumppulaitoksessa hukkalämpö nostetaan sopivaan lämpötilaan, josta energiakeskus pystyy tuottamaan vuodessa noin 70 000 megawattituntia hiilineutraalia lämpöä kaukolämpöön. Tämä vastaa neljää prosenttia koko Oulun Energian kaukolämmön tarpeesta.

”Kaikki sähkö, jota ostamme, on uusiutuvaa energiaa. Nokian hukkalämmöllä lämmitetään tuhansia asuntoja kaukolämpöverkossa olevia Oulun Energian kaukolämpöverkon alueella”, Pyykkönen sanoo.

Kaukolämpöä tuottavia ja energiavirtojen tehokkaaseen kokonaisoptimointiin kykeneviä laitoksia on vain muutamia Suomessa.

Oulun Energian rakentama lämpöpumppulaitos tuottaa Nokialle sen tarvitseman jäähdytyksen. Tilojen hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa ja tässä prosessissa syntyvä kylmä puolestaan jäähdyttää Nokian tiloja. Jäähdytystä tarvitsevat esimerkiksi tuotekehityslaboratoriot ja konesalit sekä teollisuusosien eri toiminnot kampuksessa.

”Kyseessä on konkreettinen esimerkki älykkäästä ja ympäristöystävällisestä energiaratkaisusta, jota on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Oulun Energian ja Nokian välillä”, Pyykkönen kertoo.

Jarkko Pyykkönen

”Nokian Oulun uuden kampuksen rakentaminen lähettää viestin Suomeen ja koko maailmalle, että tänne Ouluun kannattaa investoida ja rakentaa uutta”, Nokian Oulun yksikön johtaja Jarkko Pyykkönen sanoo. Kuva: Nokia

Pohjoisen rakentajilta suuri työpanos

Nokian Oulun kampuksella työskentelee tällä hetkellä noin 2 800 ihmistä.

”Uusi kampus on merkittävä investointi, joka vahvistaa koko alueen elinvoimaa. Erityisesti radioteknologian tutkimuksen kannalta Nokian uusi kampus vahvistaa Oulun asemaa entisestään”, Pyykkönen jatkaa.

Rakennusvaihe on lisäksi työllistänyt ja työllistää vielä pitkälle ensi vuotta rakennusalan ammattilaisia Pyykkösen mukaan.

”Tämä on pitkälti Pohjois-Suomen rakennuttajien voimin rakennettu kampus”, Pyykkönen kiittelee.

”Älykampuksella on hyödynnetty uutta teknologiaa, jonka avulla työntekijät pystyvät löytämään helposti esimerkiksi parkkipaikan, neuvotteluhuoneen ja työpisteen. Uuden teknologian ansiosta pystymme tekemään myös kampuksen huoltotyöt ajoissa ennen kriittistä ajankohtaa”, Pyykkönen jatkaa.

Nokian tehdas ja tuotekehitykset pystyvät hyödyntämään Nokian omaa yksityistä langatonta verkkoa.

”Nokialle vastuullisuus on tärkeä osa kaikkea toimintaamme ja pyrimme jatkuvasti löytämään uusia tapoja edistää kestävän kehityksen periaatteita. Kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä, mistä tämä hanke on erinomainen esimerkki.”

Pyykkönen sanoo heille olevan tärkeää, että innovatiivisen energiaratkaisun avulla he saavat palautettua kaukolämpöä takaisin asukkaille. Näin he ovat Pyykkösen mukaan omalta osaltaan edistämässä vähähiilistä tuotantoa.

Tulevaisuuden 6G-verkko

”Tällä hetkellä tutkimus- ja tuotekehityksessä teemme töitä 5G-verkon parissa, joka mullistaa maailmaa. Tutkimuksessa myös 6G-verkko on jo vahvasti mukana, mutta se lähtee realisoitumaan vuoden 2030 paikkeilla ja tuo vielä nopeampia ja luotettavampia yhteyksiä, joita voidaan hyödyntää vaikka autonomisissa ajoneuvoissa”, Pyykkönen havainnollistaa.

Pyykkönen kertoo heillä hyödynnettävän etäkokouksia ja -tapaamisia.

”Kestävän kehityksen periaatteiden mukaan matkustamista on mahdollista välttää, kun esimerkiksi neuvotteluissa ja tuote-esittelyissä pääsemme virtuaaliseen tilaan, joka näyttää kuin olisimme oikeasti uuden kampuksen kymmenennessä kerroksessa”, Pyykkönen sanoo tämän toteutettavan virtuaalisen todellisuuden ratkaisuilla.

Nokian henkilökunta odottaa Pyykkösen mukaan innokkaasti uudelle kampukselle muuttamista. Pyykkönen kertoo työntekijöiden muun muassa osallistuneen uuden kampuksen suunnitteluun neuvotteluhuoneiden nimistä, joihin tuli noin 3000 ehdotusta.

Muutto aikaisemmista tiloista uuteen käynnistyy 2025 kevään aikana. Pyykkösen mukaan Ruskosta Kaapelitien päärakennuksesta tuotekehityslaboratoriot ja tehdas siirtyvät nykyiseen uuteen kampukseen, mutta niin sanottu Otava-laboratorio pysyy Ruskossa.

Fakta

Hiilineutraalia kaukolämpöä kampukselta

– uusi älykampus luo entistä kattavammat mahdollisuudet tutkimukseen, kehitystyöhön ja tuotteiden valmistukseen

– uudet toimitilat kattavat tuotekehitys-, toimisto- ja tuotantotiloja ja niiden on tarkoitus valmistua vuoden 2025 aikana. Rakentaminen alkoi vuonna 2022 ja on edennyt aikataulussa.

– tontin pinta-ala on noin 91 000 neliömetriä ja toimitilojen pinta-ala noin 55 000 neliömetriä

– hankkeen rakennuttaa Nokia, rakentaja on YIT ja pääarkkitehti Arkkitehtitoimisto ALA. Hankkeen rahoituksesta vastaa LCN Capital Partners

– kampus tuottaa 70 GWh hiilineutraalia kaukolämpöä vuodessa, joka on neljä prosenttia Oulun Energian tuotannosta