Muovi auttaa lainakirjoja kestämään käyttöä – biomuovista ympäristöystävällinen ratkaisu Oulun kirjastoihin
Oulun kaupunginkirjasto teki kahden vuoden muovituskokeilun, joka antoi arvokasta tietoa kirjastoille. Biomuovista toivotaan ratkaisua estämään kirjojen hajoamista. Kuvituskuva: Kati Valjus
Oulun kaupunginkirjastossa vähennettiin merkittävästi uutuusaineiston muovittamista keväästä 2021 alkaen. Muovin käytön vähentäminen oli osa Oulun kaupunginkirjaston Kestävä kirjasto 2030 -tiekartan tavoitteista kirjaston ympäristökuorman pienentämiseksi.
Yksi tapa oli vähentää kirjastoaineiston muovittamista ja siitä aiheutuvaa muovijätteen määrää. Kokeilussa päätettiin jättää muovittamatta kaikki aineisto lukuun ottamatta aikuisten suomenkielistä kaunokirjallisuutta ja nuotteja.
Muovituksen ulkopuolelle jäivät muun muassa aikuisten tietokirjallisuus ja lasten ja nuorten kauno- ja tietokirjallisuus, sekä sidotut että nidotut kappaleet. Aikuisten kaunokirjallisuuden lisäkappaleita ei muovitettu, koska niitä käytettiin testikappaleina seurantaa varten.
Suojaa kulumiselta
Kirjastoissa huomattiin nopeasti, että juuri aikuisten kaunokirjallisuuden lisäkappaleet eivät kestäneet kirjastokäytössä ilman muovitusta. Myös pehmeäkantiset kirjat menivät nopeasti huonoiksi. Ensimmäinen korjausliike olikin palata syksyllä 2022 muovittamaan nämä osat uusista hankinnoista.
Lasten ja nuorten kirjoissa sekä aikuisten tietokirjoissa kokeilua jatkettiin tilaamalla ne edelleen pääsääntöisesti muovittamatta. Muutaman vuoden jälkeen niissäkin huomattiin muovittamattomien kohdalla nopeaa kulumista ja kestämättömyyttä.
Muovittamista jatkossakin
Reilun kahden vuoden kokeilun aikana havaittiin, että muovittamattomat kirjat eivät kestäneet Oulun kaupunginkirjaston kuljetusmäärillä laajassa kirjastoverkossa Oulun kaupungin sisällä ja Outi-kirjastoihin kuuluvien kuntien alueella. Myös suuri lainauskierto vaikuttaa kirjojen kestävyyteen. Teosten kansien painojälki ei myöskään aina kestä muovittamattomuutta: ilman muovia olevien kansien tekstit ja kuvat kuluvat käytössä herkästi, ja tämä vaikuttaa välittömästi asiakaskokemukseen.
Kokeilun aikana kirjaston työntekijät seurasivat ja raportoivat aktiivisesti aineistojen kunnosta, myös asiakkaat saivat jättää palautetta kirjaston verkkosivujen kautta. Palautteiden perusteella tehtiin johtopäätöksiä ja toimenpiteitä sekä kokeilun aikana että lopullista muovituspäätöstä tehtäessä.
Biomuovi ympäristöystävällistä
Oulun kaupunginkirjasto haluaa tarjota asiakkaidensa käyttöön kestävän ja kunnoltaan hyvän kokoelman tulevinakin vuosina. Vuoden 2023 lopussa Oulun kaupunginkirjastossa tehtiin päätös palata muovittamaan lähes kaikki uutuusaineisto. Kirjojen muovittamisessa käytetään biomuovia, joten kestävän kehityksen arvoja noudatetaan jatkossakin.
Kirjojen käyttöikä pitenee ja käytettävyys paranee muovittamisen ansiosta. Jatkossa muovittamatta jätetään niitä aineistoja, joiden kohdalla muovittamatta jättäminen toimii. Muovituksen eri vaihtoehtoja mietitään tällä hetkellä valtakunnallisesti useissa kirjastoissa ja tämä Oulun kaupunginkirjaston kokeilu antoi koko kirjastoalalle hyvää kokemustietoa jaettavaksi.