Mirja Vehkaperä luotsaa puheenjohtajana Living-in.EU Digital Assemblya Brysselissä – Euroopan alueilla on opittavaa Oulun innovaatiokyvykkyydestä

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä vie tänään Oululaisen innovatiivisuuden sanomaa Brysseliin.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu on tänään keskiviikkona 9. lokakuuta Brysselissä näkyvästi esillä Living-in.EU Digital Assembly 2024 -tapahtumassa, jossa Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä toimii kokouksen toisena puheenjohtajana. Living-in.EU Digital Assembly keskittyy Euroopan alueiden ja kaupunkien digitaalisiin tarpeisiin ja Vehkaperällä on Oulusta annettavana paljon tuoreita esimerkkejä, sillä Oulu on finalistina kisaamassa Euroopan innovatiivisimman kaupungin tittelistä. Tapahtumaa on mahdollista seurata Suomen aikaa kello 15:30 alkavan livelähetyksen kautta.

Living-in.EU ei ole mikään vähäpätöinen verkosto, sillä se edustaa eurooppalaisia kaupunkeja, alueita ja kansallisia toimijoita, jotka haluavat hyödyntää digitaalista teknologiaa esimerkiksi kestävän kehityksen ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Aloitteessa on mukana 177 allekirjoittajaa ja se tarjoaa tukea hallinnollisille toimijoille digitaalisen muutoksen toteuttamiseen, joka vaikuttaa noin 300 miljoonan eurooppalaisen elämään.

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperälle (kesk.) puheenjohtajuus pormestari Lluïsa Moret i Sabidón kanssa tarjoaa mahdollisuuden nostaa esiin oululaista innovaatio-osaamista ja tapaa toimia muille alueille toimivana esimerkkinä.

Tämän vuoden Digital Assembly -kokous toteutetaan osana EU:n alueiden ja kaupunkien viikkoa. Kokouksessa keskitytään teknologisen innovaation edistämiseen ja ihmiskeskeisen digitaalisen muutoksen varmistamiseen – kaksi aluetta, joissa Oulu on erityisen vahva. Vehkaperä korostaa, että Oulun toimintamallista voi olla hyötyä myös muille alueille.

”Oulun tapa toimia on menestysreseptimme: yhteistyö yhteisten visioiden ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Oulun menestys perustuu sen innovaatioekosysteemiin, erityisesti Oulu Innovation Allianceen, joka yhdistää yliopistot, tutkimuslaitokset, yritykset ja kaupungin. Tämä ekosysteemi toimii alustana uusien digitaalisten ratkaisujen kehittämiselle ja testaamiselle käytännön ympäristöissä”, Vehkaperä kuvailee.

”Oulussa on ollut jo pitkään Suomen korkein tutkimus- ja tuotekehitysrahoitus suhteutettuna asukasmäärään, mikä kertoo, että työmme innovaatiokyvykkyyden ylläpitämiseksi on onnistunutta. Siksi Living-in.EU:n tavoitteista kaupunki uusien digitaalisten ratkaisujen kehittämisen ja testaamisen alustana on Oululle luonteva, sillä meillä on tällaisesta innovaatiotoiminnasta pitkä kokemus. Oulun opeilla voidaan edistää kestävää digitaalista muutosta koko Euroopassa”, Vehkaperä vakuuttaa.

Lopputulos on selvä: asukkaat saavat parempia julkisia palveluita, ja yritykset pääsevät kokeilemaan ja kehittämään palveluitaan. Tämä edistää digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoa ja alueellista talouskasvua, mitä tavoitellaan Oulun alueen lisäksi myös muualla Euroopassa.

Oulu kuuden finalistin joukossa European Capital of Innovation -kilpailussa

Vehkaperän kehut Oulun saavutuksista innovaatioiden edistäjänä ei ole sanahelinää. Oulun kaupunki kilpailee parhaillaan Portugalin Bragan ja Itävallan Linzin kanssa Euroopan innovatiivisimman kaupungin tittelistä alle 250 000 asukkaan kategoriassa. Voittaja julkistetaan 13. marraskuuta Lissabonissa. European Capital of Innovation Awards -kilpailu on jo vuosikymmenen ajan jakanut tunnustusta kaupungeille, jotka edistävät innovaatioita asukkaidensa hyväksi. Oulun hakemus korosti kaupungin keskittymistä innovaatioiden räätälöintiin eri ikäryhmille, nuorista lapsista ikäihmisiin.

“Oulu erottuu kaupunkina, jossa innovaatio ja luonto kulkevat käsi kädessä. Kaupunki edistää ilmapiiriä, jossa uteliaisuus ja sitoutuminen asukkaiden hyvinvoinnin parantamiseen ovat keskiössä,” Vehkaperä avaa iCapital-kisan tuomariston perusteluita.

iCapital -kisassa Oulun hakemuksen vahvuudet täytyy tiivistää myös videon muotoon. Kisan ratketessa kaupunginjohtaja Ari Alatossava on Lissabonissa jännittämässä, muuttuuko 50 000 euron finalistipalkkio 500 000 euron pääpalkintoon.

Oulu on nyt näkyvämmin osa eurooppalaisten kaupunkien kärkikastia, jotka näyttävät muille tulevaisuuden innovaatioiden suunnan. Living-in.EU-verkoston tuella Vehkaperä johtaa keskusteluja, jotka muovaavat digitaalisen muutoksen tulevaisuutta Euroopassa, eikä Oulun tarvitse istua takapenkillä kuunteluoppilaana.

Living-in.EU Digital Assemblyyn voi osallistua Suomen aikaa 15:30 alkavan livelähetyksen kautta. Seuraa livelähetystä kokouksesta.