Mieskuoro Huutajien Petri Sirviölle Eskon puumerkki -palkinto ”konventioiden tärisyttämisestä”

Mieskuoro Huutajat perustanutta ja kuoroa edelleen johtavaa Petri Sirviötä kiitellään Nummisuutarin Eskon tinkimättömyydestä. Kuva: Vesa Ranta

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Aleksis Kiven Seuran aiemmin palkitsemia ovat muun muassa Veikko Vennamo, Spede, Seppo Räty, M.A. Numminen, Kaarina Hazard, Aki Kaurismäki ja Jaakko Teppo.

Kirjailija Aleksis Kiven henkilöhistoriaa ja tuotantoa sekä Kiveen liittyvää tutkimusta tukeva Aleksis Kiven Seura on myöntänyt vuoden 2024 Eskon puumerkki -tunnustuspalkinnon Mieskuoro Huutajien johtajalle, taiteilija Petri Sirviölle.

Palkinto on vuodesta 1975 alkaen jaettu vuosittain henkilölle, joka on osoittanut omaavansa Nummisuutarin Eskolle kuuluvia luonteenpiirteitä, aitoa suomalaista sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä, ja joka näiden ominaisuuksiensa ansiosta on piirtänyt puumerkkinsä aikakirjoihin.

Eskon puumerkin ovat aiemmin saaneet muun muassa Veikko Vennamo, Spede, Seppo Räty, M.A. Numminen, Kaarina Hazard, Aki Kaurismäki ja Jaakko Teppo. Vuonna 2023 tunnustus annettiin toimittaja-kirjailija Jessikka Arolle.

Örkkeinä ja oopperassa

Petri Sirviö on johtanut Mieskuoro Huutajia kuoron perustamisesta eli vuodesta 1987 alkaen. Oululaiskuorosta on kehittynyt musiikin tradition rajapinnoilla toimiva avantgardistinen yhtye, joka on niittänyt myös kansainvälistä mainetta live-esityksillään ja videoillaan.

Kuoroa voi kuulla myös huutavana örkkilaumana Amazonin tuottamassa Rings of Power -sarjassa, ja se on kutsuttu esiintymään Sevillaan osaksi Carmen-oopperan juhlavuoden näytäntöä.

Kuoronjohtajana ja kuoroteosten säveltäjänä Petri Sirviö on jatkuvasti löytänyt tapoja tärisyttää kulttuurielämän jyhkeitä instituutioita ja konventioita Venetsian biennaalista Münchenin oopperajuhliin ja Roskilden rockfestivaalilta Pariisin nykytaiteen museoon.

Sirviön täysin desibelein vyöryvässä taiteessa on aitoa Eskon tinkimättömyyttä, jollaista kuullaan Nummisuutarien kaikuvilla honkanummilla.

“Kun Mieskuoro Huutajat pääsee valloilleen Petri Sirviön johdolla, heidän ankara pauhunsa herättää koko pitäjämme ja vielä monen naapuripitäjänkin”, Aleksis Kiven Seuran johtokunta kiteyttää valintaansa.

Eskon puumerkki -mitali luovutetaan Petri Sirviölle torstaina 10.10. Nurmijärvellä järjestettävässä Aleksis Kiven päivän tapahtumassa.