Kuntavaalit2021: Jätehuollossa Oululla aihetta ylpeyteen – Mikko Viitanen (195)
Mikko Viitanen on kaupunginvaltuutettu ja vasemmiston kunnallisvaaliehdokas. Hän on työskennellyt muun muassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa projektipäällikkönä.
Oulu voi olla ylpeä monesta asiasta. Oulu toipui hämmästyttävän nopeasti Nokian matkapuhelinteollisuuden lopetuksen aiheuttamista vaikeuksista. Oulun omilla liikelaitoksilla ja yhtiöillä, kuten Oulun Energialla, Sivakalla ja Kiertokaarella, on iso myönteinen merkitys oululaisten elämässä.
Jätehuollon hieno kehitys ansaitsee tulla mainituksi verrattaessa Oulua muihin suuriin kaupunkeihin. Kiertokaaren, entisen Oulun Jätehuollon, saavutukset ovat suuret monella alalla. Biokaasun tuottamisessa ja hyödyntämisessä Oulu on ollut edelläkävijä. Suuri ansio siinä on innovatiivisella johtajalla Markku Illikaisella ja innostuneella henkilökunnalla. Hänen aloitteellisuutensa ansiosta biokaasua oli aloitettu keräämään jo 1998. Liikelaitosten lautakunnan puheenjohtajana vuosina 2000-2008 saatoimme luottamushenkilöiden yksituumaisuudella toteuttaa hankkeita nopeasti.
Biokaasua myytiin Parocin mineraalivillatehtaalle, Oulun Keskuspesulalle ja Lindströmin pesulalle. Biokaasu on metaania, ja sen hyödyntäminen polttamalla vähentää kasvihuonekaasuja merkittävästi. Laskettiin, että metaanin talteenotto ja polttaminen vähensi tuolloin kasvihuonekaasujen määrää saman verran kuin puolet Oulun autoliikenteestä niitä aiheutti vuodessa. Ensimmäisenä Suomessa biokaasua hyödynnettiin Ruskossa microturbiinissa sähkön ja lämmön tuotantoon jätehuollon omiin tarpeisiin.
Kiertokaari alkoi jalostamaan biokaasusta vesipesutekniikalla lähes puhdasta metaania, joka soveltuu liikennepolttoaineeksi. Vuonna 2017 avattiin tankkausasema, jossa arvokkaampaa biokaasua voitiin myydä kaasukäyttöisille ajoneuvoille. Kiertokaari jalostaa myös Gasumin biokaasulaitoksen kaasusta kolmanneksen liikennepolttoaineeksi. Oulussa ensimmäiset biokaasubussit otettiin liikenteeseen viime vuonna. Kierokaari on investoinut uuteen hidastankkausasemaan, jossa voi tankata samanaikaisesti neljä bussia.
Biokaasubusseja voidaan ottaa enemmänkin käyttööni, kun bussien käyttövoimalle asetetaan uusissa kilpailutuksissa tiukat päästörajat. Tässä kilpailussa biokaasu pärjää varmasti ja onhan se oululaisena kaikki kotiinpäin. Biokaasun tuotantoa on mahdollista lisätä yhteistyössä Oulun Energian, Oulun Veden ja Gasumin kanssa. Jätevesilietteiden käsittelylle kaasutus on hyvä vaihtoehto.
Kiertokaaren Oiva kierrätyspaikka Ruskossa tekee lajittelun helpoksi, toinen vastaava paikka on toteutumassa Oulun eteläpuolelle. Lare -lajitteluareena oli hyvä aloitus kotitalouksien ja yritysten sellaisille jätteille, jotka eivät hoidu Oivapisteellä. Laren jatkeeksi Oulun Energia toteutti teollisen kierrätyslaitoksen viime vuonna.
Mahdollisuus toimittaa maksutta kupongilla puutarharoskat Ruskoon on oululaisille tärkeää. Jäteoppaan kupongit ovatkin haluttuja ja samalla tulee opaskin luettua. Sen mallin ovat jotkut muutkin kaupungit kopioineet Oulusta. Haravointijätteet ja risut käytetään kompostoinnin täytteenä ja osin hakkeena. Ruskotunturin laskettelukeskus on ehkäpä omaperäisin idea.