Gäng Gäng Companyn Susi-tanssiteos kohdistaa katseen varjoissa kulkeviin nuoriin

Liisa Heikkisen koreografia johdattaa katsojat syrjäytymisvaarassa olevan nuoren sielunmaisemaan. Kuvat: Ester Van Dam

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kolme oululaista tanssijaa, Anniina Koivuniemi, Ilona Räty ja Venla Virta, sekä koreografi Liisa Heikkinen ovat kulkeneet tiiviisti laumassa, hiipuneet välillä hämärään ja piiloutuneet mustan hupun sisään. Kaksi vuotta sitten pienteokseksi syntynyt Susi on kasvanut yhteisen matkan aikana koko illan teokseksi, joka avaa nuorten kokemaa yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja oman paikan etsimistä siirryttäessä lapsuudesta nuoruuteen.

Nuorten lisääntyneet mielenterveyden haasteet sekä väkivallan ilmentymät huolestuttavat Heikkistä.

”Kun aloimme tehdä teosta, Koskelassa tapahtunut tragedia kosketti ja järkytti koko Suomea. Minulla on ollut koko ajan vahva sisäinen olo, että nuorten asioita täytyy tuoda esille, ja se on mahdollista tehdä myös tanssitaiteen avulla”, hän kertoo.

”Näiden parin vuoden aikana nuorten asiat ovat vaan pahentuneet. ”Susia” näkyy yhä enemmän katukuvassa ja nyt puhutaan jo nuorten katujengeistä. Ikävä kyllä ollaan vielä ajankohtaisempia kuin kaksi vuotta sitten”, Heikkinen lisää. 

Anniina Koivuniemi (vas.), Venla Virta ja Ilona Räty ovat kaikki valmistuneet Oamkin tanssinopettajakoulutuksesta.

Nuorten kokemusmaailma kehollistuu

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen tuottama Susi on Gäng Gäng Companyn ensimmäinen kokoillan teos. Kokoonpanon syntyjuuret juontavat tanssijoiden opiskeluaikoihin Oamkin tanssinopettajakoulutukseen, jossa Heikkinen toimi opettajana. Ajatus yhteistyöstä heräsi, ja pian nelikko huomasi toimivansa saumattomasti yhteen.

”Hyvät keskinäiset suhteet ovat tehneet prosessista helppoa. Venlalla, Anniinalla ja Ilonalla on kyky ymmärtää ajatuksiani ja liikkeellisiä ideoita siten, että ne tulevat nopeasti keholliseksi ja selkeäksi”, Heikkinen kuvailee.

Nuorten maailmasta kertova teos on haastanut tekijät katsomaan asioita monesta eri kulmasta. Esityksen aikana rakentuvilla vaatetuksilla on erilaisia merkityksiä.

”Esimerkiksi hupun sisällä kulkeminen voi symboloida teoksessa elämän vaihetta, jossa mennään hetkeksi itseen, käydään jossain tilassa missä ollaan pois aikuisten, ympäristön ja vanhempien vaikutuksesta. Jossain vaiheessa taas toivottavasti otetaan se huppu pois päästä”, Heikkinen kertoo.

”Päätimme jo alussa, että emme lähde esittämään nuorta tai ottamaan jotain irrallista heidän maailmastaan, vaan kehollistamme eri asioita ja luomme tunnelmia. Sieltä voi toki löytyä myös tarinoita, vaikka varsinaista juonta ei ole”, Heikkinen kertoo.

Susi on jo päässyt kohderyhmän eteen, kun Madetojan yläkoulun 7. ja 8. -luokkalaiset saivat toimia koeyleisönä.

”Teos on suunnattu yläkouluikäisistä ylöspäin. Katsojat ovat löytäneet siitä eri iän ja elämänvaiheen kautta omat kokemuksensa”, Heikkinen sanoo

”Ihmiset, jotka eivät olleet nähneet paljon tanssiesityksiä, kertoivat että haluaisivat tulla katsomaan teoksen uudelleen. Tästä voisi päätellä, että teos on aika helposti lähestyttävä”, hän pohtii.

Esitykset Valvesalissa: To 27.4. klo 19 (ensi-ilta), pe 28.4. klo 19 (yleisökeskustelu), la 29.4. klo 19, su 30.4. klo 16, to 25.5. klo 19, pe 26.5. klo 19 ja la 27.5. klo 19.

 

Lue myös