Flamencolaulaja Anna Murtolan uusi albumi on saanut inspiraationsa Oulusta ja suomalaisesta kansanperinteestä
Anna Murtolan uudella La Tierra Blanca -albumilla kuuluu pohjoinen valo, luonnon äänet sekä suomalainen kansanperinne lauluineen ja kanteleineen. Kuva: Katariina Salmi / JP Manninen / edit: Christian Robinson
Anna Murtola on yksi suomalaisen flamencolaulun pioneereista, joka on vakiinnuttanut asemansa yhdeksi musiikkityylin tunnetuimmista esiintyjistä pohjoismaissa. Helmikuussa 2023 julkaistava La Tierra Blanca on hänen toinen sooloalbuminsa. Uudella levyllään Murtola yhdistää flamencoa kotiseutunsa ääni- ja sielunmaisemaan epätavallisella tavalla.
”Olen ottanut synnyinseudultani impulsseja: ääniä, tarinoita, tunteita ja muistoja henkilökohtaisesta elämästäni – sekä ennen minua eläneiden tarinoista. Uuden albumin kappaleet syntyivät paluusta omille juurilleni”, kertoo Murtola.
Projektin ytimessä on myös yhteistyö oululaisen äänitaiteilijan Paavo Impiön kanssa, joka on säveltänyt musiikin osaksi luonnonäänten ja synteettisten äänimaisemien kollaaseja.
”Perinteisen palmas-taputuksen sijaan soitetaan esimerkiksi koivunhalkoja, oksan raksahduksia tai ruosteisen raudan kirskuntaa”, Murtola kertoo.
Pohjoisen äänen lisäksi sävellystyöhön liittyy vahvasti pohjoinen valo. Projektissa on mukana oululainen valokuvataiteilija Janne-Pekka Manninen, jonka valokuva- ja videotaidetta nähdään albumin ja näyttämöteoksen kuvituksena.
Flamencon kieli, omat sanat
Flamenco on jatkuvasti kehittyvä, muuttuva ja ajassa elävä taidemuoto, joka on syntynyt useiden eri kulttuurien vaikutuksesta. Vaikka Andalusian romaniväestö on ollut tärkeässä roolissa sen synnyssä ja kehityksessä, siinä kuuluu kaikuja myös intialaisista, arabialaisista sekä juutalaisista juurista. Genre on saanut vaikutteita myös espanjalaisesta kansanmusiikista sekä Latinalaisen Amerikan alueen musiikista Espanjan siirtomaa-ajoilta.
Taiteilijana Murtolaa ei motivoi kopioida espanjalaisia flamencolaulajia.
”Minulle flamenco on kieli, mutta sanat ja sisältö ovat omiani”, hän korostaa.
Murtolan lauluissa flamenco ja suomalainen musiikkiperinne sulautuvat yhteen. Murtola fuusioi espanjalaisen flamencon kehtolauluperinnettä ja vanhaa suomalaista kehtolaululyriikkaa. Hän on saanut inspiraatiota myös vanhasta karjalaisesta runolaulutekstistä, joka on kerätty hänen esivanhempiensa kotiseuduilta Aunuksen Repolasta. Kanteletaiteilija Maija Kauhanen tuo perinnesoittimella oman kosketuksensa kappaleisiin.
Valvesalin konsertin myötä Oulussa vierailee ensimmäistä kertaa ruotsalainen huippukitaristi Robert Svärd joka on Espanjassakin asti kunnioitettu flamencovirtuoosi. Hänen lisäkseen albumilla soittaa Murtolan pitkäaikainen yhteistyökumppani Joonas Widenius sekä espanjalainen perkussionisti Miguel ”El Cheyenne.
La Tierra Blanca levynjulkaisukonsertti Valvesalissa keskiviikkona 8. helmikuuta klo 19.00.