Dimi Salo: Olemme kaikki ansainneet kulttuuriystävällisemmän Oulun!

Dimi Salo on oululainen musiikkipedagogi, laulaja-lauluntekijä ja muusikko. Kuva: Jarkko Tervola

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Mitä se tuokin itsestään luulee. Mitä ne nuokin kuvittelee? Kuka tämmöistä kehtaa, minun verorahoilla! Sitäpaitsi kulttuuri on aivan turhaa, ilmankin olen tähän asti pärjännyt. Käytän kirjastoa, käyn saunalautalla, pyöräilen baanaa ja kuuntelen paikallisradiota, mutta mitään kulttuuria en kuluta!

Jo pidempään on voinut havaita yleistä ärsytystä ja suurtakin epäilystä Oulu2026-hankkeen ympärillä. Laboratorion ulko-ovea ryskätään, ikkunoihin viskotaan kiviä ja kurkitaan näkyisikö jotakin pöyristyttävää, mistä voisi tekstaripalstalle ärjyä. Etsimällä etsitään vikaa ja virhettä, josta voisi suivaantua näyttämättä omia kasvoja, mystisen nimimerkin suojista.

Varmasti joillakin näistä epäilijöistä on tiedostamaton pakko olla lähtökohtaisesti kaikkea muutosta ja kehitystä vastaan. Pelko ryöpsähtää vihaksi, ei painottuu kyllä eiksi. Kauhistellaan hankebudjettia ja tyrmistyneenä ilmoitetaan, ettei haluta henkilökohtaisesti olla mukana tässä asiassa millään tavalla. Kyllä ei missään määrin, sentin sentillä tämmöinen käy! Harmistellaan, että pitääkö tässä jo muuttaa muualle, kun täällä päätetään aivan väärin ja unelmoidaan kaukaisista, isoista ja epärealistisista asioista. Rahapelejä ja lottoahan voi pelata, ja siinä onkin monen elämän suurimmat riskit. Riskinotto ei Oulu2026-hankkeen osalta kuitenkaan ole pelkkää arpapeliä.

Satunpa luulemaan ja kuvittelemaan, että jos Oulu valitaan kulttuuripääkaupungiksi, hankkeen epäilijät ovatkin olleet koko ajan hankkeen puolella.

Itse en ole ollut mukana Oulu2026-hankkeessa, sen suunnittelussa ja valmistelussa – tähän mennessä. Uskon kuitenkin, että minun ja monen muun kollegan olisi mahdollista saada suoraan tai välikädellisesti hankkeen tiimoilta ainakin määräaikaista työtä. Toki emme voi tietää vielä tässä vaiheessa, miten eräs koolla alkava viheliäisyys meihin vaikuttaa seuraavat vuodet ja vuonna 2026. Parhaassa tapauksessa olemme maailmanlaajuisesti monilta osin palanneet lähelle vanhaa normaalia.

Jos Oulu valitaan kulttuuripääkaupungiksi pääsisimme vähintäänkin Euroopan kartalle. Miksi sillä olisi väliä? Mehän ollaan vaan tämmöisiä, täällä näin ja tällä lailla – tämä riittää, tämä kelpaa. Miksi pitäisi tyytyä vain tähän, mitä meillä nyt on? Kulttuuripääkaupunkitittelin myötä olisimme enemmän. Meissä on potentiaalia ja meillä on mahdollisuuksia. Miksi emme olisi lähteneet yrittämään? Tarvitsemme kulttuuri-ilmastonmuutoksen joka elävöittää, runsastuttaa ja rikastuttaa. Olemme kaikki ansainneet kulttuuriystävällisemmän Oulun!

Itsestäänselväähän se on, ettei yrittämättä voi koskaan saavuttaa mitään. Jos ei tee kovasti töitä ja pistä kaikkea likoon, voi vain haaveilla paremmasta huomisesta. Satunpa luulemaan ja kuvittelemaan, että jos Oulu valitaan kulttuuripääkaupungiksi, hankkeen epäilijät ovatkin olleet koko ajan hankkeen puolella. Kellon ääni kirkastuu, silmät tuikkivat ja hymynkare nousee suupieliin, kun alkaa selvitä mitä kaikkea hienoa tapahtuu myös ennen ja jälkeen kulttuuripääkaupunkivuoden.

Toivon, että Oulu ja 32 pohjoista kuntaa valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Jään jännityksellä ja innolla odottamaan, mikä on lopputulema 2. kesäkuuta 2021. Vaikka emme saisikaan tätä tarvitsemaamme titteliä, Oulu2026-hankeessa tehty työ ei varmasti ole mennyt hukkaan. Kaikki hankkeen piirissä tähän mennessä aikaansaatu vie meitä jollakin tavalla eteenpäin. Kävi miten kävi, muistattehan äänestää kuntavaaleissa. Kohti parempaa tulevaisuutta ja kesää, mars!

 

Lue myös