Biojätteen erilliskeräykseen liitytty ahkerasti – silti tuhansia ilmoituksia odotellaan
Taajama-alueella asuvien pientaloasukkaiden on lajiteltava biojäte viimeistään 19. heinäkuuta. Jos haluaa astialleen erilliskeräyksen, siitä on tehtävä ilmoitus Kiertokaarelle. Kuvituskuva: Kati Valjus
Kiertokaaren toimialueen asukkaat ovat tehneet ahkerasti uusia biojätteen erilliskeräysilmoituksia. Kuukauden aikana niitä on tullut Kiertokaarelle noin 6000 kappaletta. Silti tuhansilta talouksilta ilmoitus puuttuu edelleen.
Kiertokaaren logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä kiittelee, että ilmoituksia on tullut todella hyvä määrä. Kiertokaari on viestittänyt, että mahdollisimman moni lajitteluvelvoitteen piiriin kuuluva asukas aktivoituisi 10. toukokuuta mennessä ja ilmoittaisi liittymisestään biojätteen erilliskeräykseen.
Ilmoituksia puuttuu kuitenkin edelleen useampia tuhansia. Uuden biojätteen lajitteluvelvollisuuden piirissä on noin 30 000 pientaloasukasta Kiertokaaren toimialueella.
Eri jätelaitoksista ympäri Suomen saatujen kokemusten pohjalta Pyörälä arvioi, että 55–60 prosenttia näistä asiakkaista valitsee kompostoinnin, eikä liity erilliskeräykseen.
”Kehotamme asukkaita edelleen valitsemaan joko biojätteen erilliskeräyksen tai kompostoinnin niin pian kuin mahdollista. Biojätteen erilliskeräykseen liittymisestä ilmoitetaan Kiertokaarelle ja kompostoinnista tehdään kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle”, Pyörälä kertoo.
Hyvissä ajoin tehdyt liittymisilmoitukset takaavat, että Kiertokaari voi arvioida jätekuljetusurakan koon oikein. Jos iso massa uusia asiakkaita liittyy keräykseen vasta heinäkuussa, se tietää ongelmia biojäteastioiden jakeluun ja ajojen reititykseen.
Se voi aiheuttaa myös viiveitä biojäteastioiden tyhjennyksiin kesken kuumimman kesän.
Keräys on kunnan vastuulla
Pyörälä muistuttaa, että jätelain muutoksen vuoksi vastuu biojätteen keräämisestä asuinkiinteistöiltä taajamissa on nykyisin kunnan vastuulla. Sen vuoksi asukkaat eivät voi tehdä enää suoria sopimuksia biojäteastian tyhjennyksestä yksityisen jätekuljetusyrityksen kanssa.
Kiertokaari vastaa biojätepalvelun laskutuksesta ja asiakaspalvelusta. Biojätteen erilliskeräykseen liittyvän, taajamassa asuvan kotitalousasiakkaan tulee siis aina olla yhteydessä Kiertokaareen. Taajama-alueen rajauksen voi tarkistaa esimerkiksi Kiertokaaren biojätekampanjasivulta kiertokaari.fi/voima.
Infoista lisätietoa
Biojätteen lajitteluvelvollisuus laajenee Kiertokaaren toimialueella siten, että taajama-alueella asuvien pientaloasukkaiden on lajiteltava biojäte viimeistään 19. heinäkuuta. Muutos koskee Hailuotoa, Iitä, Kempelettä, Oulua ja Pudasjärveä.
”Jos jokin asia mietityttää, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä meihin. Järjestämme vielä yhteensä yhdeksän biojäteinfoa, joista kuusi järjestetään Oulun, Kempeleen ja Lumijoen kirjastoissa ja loput ovat etätilaisuuksia. Niissäkin on mahdollista saada henkilökohtaista neuvontaa,” Pyörälä kertoo.
Biot kiertoon -infoja järjestetään muun muassa ti 11.6.2024 klo 15-17 Karjasillan kirjasto, Leevi Madetojankatu 1, sekä ti 18.6.2024 klo 12-14 Kastellin kirjasto, Sairaalanrinne 5 ja ti 18.6.2024 klo 15-17 Kaukovainion kirjasto.