Ansaitseeko Oulu paikan Euroopan valokeilasta?

Kirjoittaja on Oulu2026-hankkeen ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sellaista Euroopan kulttuuripääkaupunkia ei ole ollut, jossa haun alkumetrit eivät olisi herättäneet runsaasti keskustelua kuntalaisten keskuudessa. Hyvä niin! Harvemmin on kuitenkin todettu kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen, että eipä se kannattanut. Usein, tutkimusyhteisönkin vahvistamana, on hanketta pidetty tärkeänä, jopa ratkaisevana kehityskaarena kohti yhteisöllisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti vireää tulevaisuutta.

Oulu2026 hankkeen rungon muodostaa kulttuuriohjelma.  Se on rakentunut vaiheittain eräänlaisena tutkimusmatkana Oulun historiaan, tulevaisuuden potentiaaliin ja identiteettiin. Olemme kohdanneet matkalla satoja kuntalaisia, taiteilijoita, luovien alojen tekijöitä, yhdistyksiä, yrityksiä ja Oulu2026 toteutusalueen 32 kunnan edustajia. Avoin ohjelmahaku tuotti lähes 450 ideaa ja projektia!

Hakemuksemme rakentaa pohjoista kulttuuri-ilmastonmuutosta. Luomme inspiroivan ja kestävän tulevaisuuden, tuomme Oulun jälleen kerran Euroopan kartalle. Kulttuuri-ilmastonmuutos rakentuu kolmen teeman kautta. Villisti kaupunki -teema nostaa kaupungin pulssia tuoden luovuuden ja kulttuurin osaksi arjen ympäristöä. Yllättyisitkö, jos törmäätkin kiehtovaan taiteeseen työmatkallasi. Mitä jos kaupunkimme saisi useita uusia inspiroivia kulttuurikäyntikohteita, joissa taide, tapahtumat, ruokakulttuuri ja mielenkiintoiset putiikit houkuttelevat luovaan kaupunkielämään. Vastakohtien voima -teema jalostaa erilaisuudesta voimavaran. Mitä saamme aikaan, kun oululaiset taiteilijat ja insinöörit yhdistävä taiteen ja virtuaalitodellisuuden? Rohkeasti reunalla -teema nostaa pohjoisen valokeilaan. Hyppäämme jäätyneisiin vesiin, istumme saunassa ja nautimme hiljaisuudesta. Pohjoisen, tavat, historia, luonto ja ikuinen kykymme selviytyä ja keksiä uutta on kokemisen arvoinen myös muille eurooppalaisille.

Oulun kulttuuriohjelma on neljän ilmansuunnan risteyksessä. Pohjoisessa huomioimme saamelaiset Euroopan ainoan alkuperäiskansan. Idän ja lännen välissä oleminen on tehnyt meistä meitä. Kuhmosta Ouluun halkoo alueemme varhainen elinvoimamme synnyttäjä ja kulttuurinen valtasuoni, tervareitti. Etelästä haluamme uusia kumppaneita. Haluamme yhteyden niihin alueisiin, jotka meidänlailla ovat selvinneet reunalla ja haluavat myös tulevaisuudessa luoda jotain ainutlaatuista. Oulu ottaa askeleen kansainvälisille areenoille mm. lastenkulttuurin, valotaiteen, taiteen ja teknologian saralla. Luomme yhdessä myös uusia mahdollisuuksia nuorille työllistyä luovilla aloilla.

Kulttuuriohjelmaa työstää tällä hetkellä noin 100 paikallista, valtakunnallista ja kansainvälistä toimijaa. Ohjelma sisältää suuria kansainvälisiä taiteellisia myrskyjä kuin myös ruohonjuuritason arjen kulttuuria. Jos Oulu saa tittelin kesäkuussa 2021, avaamme paljon uusia mahdollisuuksia myös uusille projekteille. Vielä tämän vuoden puolella tulemme raottamaan, mitä kaikkea kulttuuriohjelma pitää sisällään. Oulu ja pohjoinen ansaitsee tulle Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, se voi tehdä meille ainoastaan hyvää!

Lue myös