Yleisön hurmannut Hallituskadun Kesäillan kattaus saa jatkoa
Kesäillan kattauksen kauniista kukka-asetelmista vastasivat OSAO:n floristiopiskelijat. Kuvat: Kevin Kallombo
Valkoiset pöytäliinat, mahtavat kukka-asetelmat ja 1300–1500 ihmistä. Oulu2026:n Arctic Food Lab järjesti 15. elokuuta toista kertaa kaikille avoimen ja maksuttoman ruokatapahtuman Kesäillan kattauksen. Viime vuodesta pöydän mitta kolminkertaistui. Kesäillan kattauksesta suunnitellaan yhtä ruokakulttuuriin liittyvistä päätapahtumista kulttuuripääkaupunkivuonna.
Yhteisöllinen tapahtuma tehdään yhteistyössä Oulun liikekeskuksen sekä lähialueen yrityksien ja muiden toimijoiden kanssa. Tapahtuma-alueella oli ruokapisteitä, joista vastasi muun muassa lounasravintola Makoisa, Cocktail Company sekä Oulun liha- ja kalakauppa. Tarjonta oli monipuolista.
75-metrisen yhteisen pöydän kruunasi OSAO:n floristiopiskelijoiden loihtima koko pöydän mittainen kukka-asetelma. Saman oppilaitoksen opiskelijat osallistuivat ruokatarjontaan uudella rössyramen-annoksellaan. Kesäillan kattaus saa jatkoa: se tulemaan yksi ruokakulttuuriin liittyvistä päätapahtumista Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026.
Ajoissa paikalla
Heti viideltä pöydän ääreen saapui Terhi Heikkilä. Hän asetteli pöydälle kahdet lautaset, aterimet, lasit ja servetit.
”Odotan illalta yhteisöllisyyttä, rentoa yhdessä oloa ja kesäistä tunnelmaa.”
Heikkilä kuuli kesäillan kattauksesta jo viime vuonna, mutta istui pöydän ääressä ensimmäistä kertaa. Nyt pöytä on katettu pian saapuvalle ystävälle ja yhteisenä ateriana on itse tehtyjä täytettyjä lettuja, croissanteja sekä salaattia ja mustikoita.
Live-musiikkia
Illan musiikkitarjonnan aloitti Madetojan musiikkilukion bändi, Escapism. Rokahtavan kokoonpanon fanijoukko kehui bändiä mielettömän taitavaksi. Muita esiintyjiä Rotos ry:n lavalla olivat Antti A, Rakas Paheeni, Hennicki ja Edunvalvojat.
Kattauksen toisessa päässä, viehättävän Konsta-vaunun edustalla saatiin nauttia muun muassa 18-henkisen kansanmusiikkiyhtyeen Orivesi All Starsin soitannasta.
Kello kuudelta Hallituskadun pöytä oli lähes täynnä. Pöydissä näkyi erilaisia ruokia ravintoloista tai kotoa tuotuina. Paikalla pystyi nauttimaan myös pienempää purtavaa, kuten Tuula ja Reijo Mikkonen esimerkillään näyttivät. He olivat tulleet tapahtumaan jälkiruualle jo syödyn syntymäpäiväaterian päätteeksi.
”Tälläiset tapahtuvat piristävät ja näitä voisi olla ympäri kesän!” sanoo Reijo Mikkonen.
Kesäillan kattaukseen saapuivat myös Jonne Siekkinen ja Eemeli Vaara. 75- metrinen pöytä herätti ystävysten mielenkiinnon ja burgerit maistuivat. He kehuivat tunnelmaa mahtavaksi ja lähtevät innolla jatkamaan iltaa tapahtumia ja ihmisiä täynnä olevaan Ouluun.
Ympäri Oulua järjestettyjen tapahtumien järjestäminen ilahdutti ja liikutti ihmisiä. Arviolta jopa 30 000 ihmistä osallistui jo alkuillasta keskustassa järjestettyihin tapahtumiin.
Tapahtumasta saadun palautteen sanoin: Oulu oli ihmisten kaupunki tämän illan.