Vuoden 2025 Kuninkuusraveihin on valmistauduttu jo vuosia – Ouluun tulee kymmeniätuhansia vierailijoita

Kuninkuusraveihin odotetaan yli 55 000 kävijää. Kuva viime vuoden Kuninkuusraveista Kouvolasta. Kuva: Maisa Hyttinen / Suomen Hippos ry

Tapahtumat

Julkaistu: Kirjoittaja: Merja Haukipuro

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa järjestetään Kuninkuusravit kesällä 2025. Suurtapahtumaan on valmistauduttu jo pitkään muun muassa mittavilla investoinneilla Äimäraution raviradalla. Kuninkuusravit työllistää tapahtuman aikana jopa 500 ihmistä.

”Ihan mahtavalta tuntuu. Tämä on alan tärkein ja suurin tapahtuma. Olemme tosi ylpeitä, että saamme toimia järjestäjinä, se on kunniatehtävä ja teemme varmasti kaikkemme tapahtuman onnistumisessa”, sanoo Pohjolan Hevosystävät ry:n puheenjohtaja Elina Peltola Kuninkuusraveista, jotka saapuvat Oulun Äimärautiolle heinä-elokuun vaihteessa ensi vuonna.

Raviyleisö näkee viikonlopun aikana liki 50 hevos- ja poniravilähtöä. Yleisöä odotetaan saapuvan paikalle jopa 23 000–25 000 katsojaa yhtä päivää kohti. Ravit alkavat jo perjantai-iltapäivänä, jatkuvat iltajuhlalla puoleen yöhän saakka ja kestävät sunnuntain alkuiltaan saakka.

Kuninkuusravien yhteisöllisyys erottaa sen muista tapahtumista.

”Tänne tullaan perheen ja ystävien kanssa ja toki myös yksittäin. Tunnelma on huikea ja yleisö kannustaa ja taputtaa, hevoset ovat parhaimmillaan voimakkaita ja nopeita. Tunnelma on mieletön”, Peltola sanoo.

Olemme investoineet esimerkiksi ravirata-alueeseen katsomo- ja ravintolarakennuksen täysmittaisella remontilla, ja alueinfraa on toteutettu paremmaksi.
Pohjolan Hevosystävät ry:n puheenjohtaja Elina Peltola

Oulun Kuninkuusraveista tehtiin hakemus jo vuonna 2019, ja myönteinen päätös tuli seuraavana vuonna. Järjestämisoikeuden myöntää raviurheilun keskusjärjestö Suomen Hippos ry.

Huomattavia investointeja

Kuninkuusravien järjestäminen on vaatinut paljon työtä jo ennen hakemuksen jättämistä ja vuosien ajan ennen itse tapahtumaa.

”Erityisesti valmistelu näkyy investoinneissa. Olemme investoineet esimerkiksi ravirata-alueeseen katsomo- ja ravintolarakennuksen täysmittaisella remontilla, ja alueinfraa on toteutettu paremmaksi”, Peltola taustoittaa.

Investointeja on vielä tehtävänäkin.

”Tekniikkaan on investoitava, jotta saamme esimerkiksi valokuituverkon tai muuten riittävän tehokkaan datayhteyden tapahtumaan”, Peltola kertoo.

Järjestelyissä on huomioitava myös esteettömyys sekä turvallinen liikkuminen ja toimivat palvelut. Poikkimaantien remontti vaikuttaa järjestäjien aikatauluun.

”Ravialueen pihaa ei voida esimerkiksi asfaltoida ennen kuin raviradan katsomon kohdalla oleva Poikkimaantien alikulun remontti valmistuu. Sen on luvattu valmistuvan tältä kohdalta ennen raveja.”

Hevoset ovat huippu-urheilijoita

Ympäristöolosuhteissa on huomioitu hevosten hyvinvointi. Äimäraution raviradan puitteet ovat tähän jo luontaisesti kunnossa. Hevosten käsittely varikkoalueella on kaikissa ravitapahtumissa valvottua ja kilpailussa on tarkat säännöt hevosten käsittelyyn.

Kuninkuusravihevoset juoksevat kolme starttia kahden päivän aikana.

”Aikataulutus tehdään siten, että kuninkuuskilpailujen osallistujien palautuminen olisi optimaalista suoritusten välillä. Hevoset ovat huippu-urheilijoita samoin kuin ihmisetkin.”

Ravihevonen loimi yllään.

Oulun Kuninkuusraveissa toivotaan nähtävän Pohjois-Suomen omiakin hevosia. Kuvassa Vihannin Lumimetsästä peräisin oleva ravikuningatar 2023 Lumi-Oosa Kouvolan Kuninkuusraveissa. Kuva: Maisa Hyttinen / Suomen Hippos ry

Oulun raviradan toiminnasta vastaava Pohjolan Hevosystävät ry teetti viime vuonna mittavan rataremontin, joka tukee hevosten hyvinvointia. Maata on kaivettu radalta pois ja maakerrosta uusittu liki 150 000 euron arvosta. Maakerrosten uusimisella helpotetaan radan kunnossapitoa ja varmistetaan ympärivuotisesti radan turvallisuus ja sopivuus hevosten kilpailemiseen sekä harjoitusajoon.

”Maan tulee olla joustava hevosten juostessa. Maapohjassa ei ole isoja kiviä ja maapohja on tasalaatuinen”, Peltola toteaa. Alusta on siis hyvä hevosten niveliä ajatellen.

Urakoitsijat saivat seulottua osan kaviouran maakerroksista uudelleenkäytettäväksi rataan. Rataa huolletaan päivittäin, ja sekin on rataremontin jälkeen helpompaa.

Työllistää satoja

Pohjolan hevosystävät vastaa operatiivisesta valmistelusta Kuninkuusraveissa. Toiminnanjohtaja Marja Pahkala toimii Kuninkuusravien projektivastaavana. Lisäksi on ohjausryhmä, joka koostuu eri sidosryhmien edustajista.

Operatiivinen johto on jaettu eri vastuualueisiin, jotka liittyvät ravikilpailuihin ja oheistapahtumiin.

”Tässä vaiheessa kuninkuusravivalmisteluita viedään eteenpäin vakituisen henkilökunnan sekä vapaaehtoisten talkoolaisten voimin. Itse tapahtumassa tulee olemaan yli 500 palkattua työntekijää”, Peltola kertoo.

Kuninkuusravien aikaan tehtävistä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Pohjolan Hevosystävien toimistoon. Peltola kertoo yhdistyksen palkkaavan jo tänä vuonna osa-aikaisia työntekijöitä esimerkiksi Kuninkuusravien viestintään ja viranomaislupien hankkimiseen. Työntekijöitä palkataan lisäksi täysipäiväisesti ensi vuodelle.

”Teemme mielellämme yhteistyötä esimerkiksi yhdistysten ja urheiluseurojen kanssa, jotka haluavat ottaa isompia kokonaisuuksia haltuunsa”, Peltola kertoo.

Pohjolan Hevosystävät kouluttaa ravien toimihenkilöt turvallisuuteen, ensiapuun ja kaikkiin omiin tehtäviinsä. Kuninkuusraveihin tarvitaan esimerkiksi satoja järjestysmiehiä, mihin valitaan toimija tämän vuoden aikana. Lisäksi tehdään turvallisuussuunnitelma ja turvallisuusselvitys.

Pysäköintiä järjestellään ajoissa

Tapahtuman järjestäjät miettivät parhaillaan sopivia pysäköintialueita yhdessä Oulun kaupungin kanssa. Varsinainen kaupunkiliikenne suunnitellaan tämän jälkeen. Äimärautiolle ei tule pysäköintiä ollenkaan, koska tilat on varattu itse tapahtumalle, kuten katsomolle ja ravitorille. Autojen keskitetty pysäköinti on hieman kauempana. Parkkipaikoilta on bussikuljetus raviradalle.

Ravivieraista arviolta 75 prosenttia tulee Oulun ulkopuolelta, joten paikalliset majoitus- ja ravintolapalvelut tulevat olemaan kysyttyjä tapahtumaviikonloppuna.

”Yksityishenkilöiden tarjoama majoitus on merkittävässä roolissa, koska Oulun ja lähialueiden yritysten majoitustarjonta ei riitä vastaamaan kysyntään kuninkuusraviviikonloppuna. Airbnb:n lisäksi etsimme parhaillaan toimijaa, joka välittäisi yksityisten tarjoamia majoituspaikkoja niitä tarvitseville.”

Tapahtuma näkyy kaupungilla

Myös kuninkuusraveihin osallistuvat hevoset tulevat paikalle eri puolilta Suomea, sillä kyseessä on Suomen suurin hevosurheilutapahtuma.

”Toivottavasti näemme myös Pohjois-Suomen omia hevosia mukana kilpailussa”, Peltola sanoo.

Odotamme kaikkiaan yli 55 000 lipunostanutta kävijää. Seurueista osa menee raveihin ja osa käy samalla muissa Oulun alueen nähtävyyksissä.
Pohjolan Hevosystävät ry:n puheenjohtaja Elina Peltola

Kilpailuun valitaan sen hetken parhaat Suomen hevostammat ja -oriit Kuninkuusravien päätoimikunnassa. Vierailevat hevoset majoittuvat kilpailupäivien välissä lähialueen talleissa, joissa ne ovat arvovieraina.

”Paikalliset hevostallien pitäjät tarjoavat meille tiloja lähialueelta”, Peltola kertoo.

Peltola toivoo kaikkien oululaisten ottavan ilon irti kuninkuusraviviikonlopusta. Hän visioi ravien näkyvän myös keskustassa Äimäraution lisäksi. Oheistapahtumia on kaupungissa jo viikolla ennen tapahtumaa. Iltajuhla on raviradalla perjantaina ja lauantaina kaupungilla, ja paikalle toivotaan muitakin kuin raveissa kävijöitä.

”Odotamme kaikkiaan yli 55 000 lipunostanutta kävijää. Seurueista osa menee raveihin ja osa käy samalla muissa Oulun alueen nähtävyyksissä”, Peltola arvioi.

Oulun kaupunginhallitus myönsi äskettäin 125 000 euron avustuksen Oulun Kuninkuusravien järjestämiseen. Heinä–elokuun vaihteessa 2025 järjestettävät ravit ovat kaikkiaan 94. Kuninkuusravit ja kuudennet Oulussa pidettävät. Aikaisemmin Oulussa on kilpailtu vuosina 1954, 1969, 1981 ja 1994 ja 2010.