Ukrainan sodan uhreja muistetaan Intiön hautausmaalla – kolme vuotta Venäjän hyökkäyksen alkamisesta

Myös Linnansaaren Ystävyyden puiston Odessan kyltin edusta on nimetty viralliseksi Ukrainan sodan muistopaikaksi Oulussa. Odessa on Oulun ystävyyskaupunki Ukrainassa. Kuvituskuva: Mun Oulu

Tapahtumat

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Intiön hautausmaalla Oulussa järjestetään muistohetki Ukrainan sodan uhreille maanantaina 24. helmikuuta kello 17.30. Tuolloin tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Myös Linnansaaren Ystävyyden puiston Odessan kyltin edusta on nimetty viralliseksi Ukrainan sodan muistopaikaksi Oulussa.

Tilaisuus on Intiön kappelin läheisyydessä sijaitsevalla muualle haudattujen muistomerkillä. Tilaisuuden aluksi osallistujat voivat laskea mukanaan tuomansa kynttilän muistomerkille. Aloitussanat lausuvat Pohjois-Pohjanmaan Ukrainalaisten Yhdistyksestä varapuheenjohtaja Janna Pennanen ja hallituksen varajäsen Olena Karnaukhova.

Hiljaisen hetken jälkeen puheenvuoron pitävät rovasti, kirkkoherra Marko Patronen Pohjois-Suomen ortodoksisesta seurakunnasta ja seurakuntapastori Pekka Tuomikoski Oulun tuomiokirkkoseurakunnasta.

Pohjois-Pohjanmaan Ukrainalaiset ry:n puheenjohtaja Anastasiya Kakhovska kertoo sodan vuosipäivän olevan ukrainalaisille surun päivä. Muistohetki on mahdollisuus kunnioittaa heitä, jotka ovat antaneet henkensä Ukrainan itsenäisyyden puolesta.

”Olemme eläneet jo kolme vuotta sumussa, toivoen mahdollisimman nopeaa ratkaisua ja rauhaa. Monta henkeä on jo menetetty. Muistohetkessä osoitamme myös kansamme yhtenäisyyttä.”

Oulun seurakunnat haluaa olla mukana tapahtumassa osoittamassa tukea hyökkäyssodan uhriksi joutuneelle Ukrainalle.

”Ukrainalaisten kärsimys edustaa yleisemmin sellaista kärsimystä, joka on epäoikeudenmukaista ja aiheutuu suuremman puuttumisesta pienemmän ja sorretussa asemassa olevan luovuttamattomiin oikeuksiin”, sanoo Pekka Tuomikoski.

”Suomalaisten sympatiat ovat Ukrainan puolella senkin vuoksi, että myös Suomi on talvisodassa ja jatkosodassa joutunut taistelemaan olemassaolonsa puolesta.”

Tilaisuuden järjestävät Pohjois-Pohjanmaan Ukrainalaisten yhdistys, Oulun seurakunnat ja Pohjois-Suomen ortodoksinen seurakunta.