Suhtautuminen tulevaisuuteen vaikuttaa vahvasti nuorten alttiuteen päihdekokeiluihin – vanhempainilta verkossa pui nuorten hyvinvointia
Ehkäisevää päihdetyötä tekevä Riemu Finland tunnettiin aiemmin nimellä Music Against Drugs. Kuva yhdistyksen Music Against Drugs -tapahtumasta Oulussa vuonna 2022. Vastaava tapahtuma järjestetään ensi keväänä nimellä RiemuFest. Kuva: Juho Virinkoski
Oulun yläkoululaisille suunnatun kyselyn mukaan negatiivisesti tulevaisuutensa näkevät nuoret ovat selvästi kiinnostuneempia kokeilemaan eri päihteitä verrattuna nuoriin, jotka näkevät tulevaisuutensa positiivisessa valossa. Oululaisille järjestetään 7. marraskuuta verkkovanhempainilta, jonka aiheina ovat päihteet, some ja pelaaminen nuorten elämässä.
Valtaosa Oulun yläkoululaisista, 69 prosenttia, kertoo suhtautuvansa tulevaisuuteensa positiivisesti, selviää ehkäisevää päihdetyötä tekevän Riemu Finland ry:n ja Oulun kaupungin yhteistyössä toteuttamasta kyselystä, johon vastasi yhteensä 1007 oululaista yläkoululaista. 25,5 prosenttia ei osannut sanoa suhtautumisestaan tulevaisuuteen, ja selkeästi negatiivisesta suhtautumisesta tulevaisuuteen raportoi vain 5,5 prosenttia yläkouluikäisistä vastaajista.
Asian kääntöpuoli on se, että negatiivisesti tulevaisuutensa näkevät nuoret ovat selvästi kiinnostuneempia kokeilemaan eri päihteitä verrattuna nuoriin, jotka näkevät tulevaisuutensa positiivisessa valossa. Negatiivisen tulevaisuuskuvan lisäksi ahdistuneisuuden, kiusaamisen ja yksinäisyyden kokemukset madaltavat kynnystä päihdekokeiluihin.
Kun nuorilta kysyttiin kiinnostuksesta yhden tai useamman päihteen mahdolliseen kokeiluun, negatiivisesti tulevaisuuteen suhtautuvista nuorista kiinnostusta ilmaisi 61 prosenttia vastaajista, kun positiivisesti suhtautuvilla nuorilla vastaava luku oli 16 prosenttia.
Ero näkyy selvimmin kannabiksen ja alkoholin kohdalla. Kyselyn mukaan positiivisen tulevaisuuskuvan omaavista nuorista kaksi prosenttia ilmoitti mahdollisesta kiinnostuksesta kannabiksen kokeilemiseen, kun negatiivisessa valossa tulevaisuutensa näkevillä nuorilla vastaava luku oli 30 prosenttia.
Alkoholia positiivisesti tulevaisuuteen suhtautuvista nuorista kokeilisi tilaisuuden tullen 10 prosenttia, kun taas negatiivisesti suhtautuvista nuorista mahdollisesta kokeilusta raportoi yli puolet (52 prosenttia).
Myös kokemukset ahdistuneisuudesta, yksinäisyydestä, kiusaamisesta sekä ulkopuolisuudesta ovat selkeästi yhteydessä myönteisiin päihdeasenteisiin ja kiinnostukseen kokeilla päihteitä.
Nuorista, jotka kertoivat kokeneensa ahdistusta, 32 prosenttia ilmoitti myös kiinnostuksesta yhden tai useamman päihteen mahdolliseen kokeilemiseen, kun vastaava luku nuorten kohdalla, jotka eivät kokeneet ahdistusta, oli 17 prosenttia. Myös kiusaamista kokeneet nuoret pitivät päihteiden käyttöään noin kaksi kertaa todennäköisempänä verrattuna nuoriin, jotka eivät olleet kiusaamista kokeneet (33 % vs. 17 %). Luvut ovat samansuuntaisia myös yksinäisyyden (28 % vs. 18 %) ja ulkopuolisuuden kokemusten (28 % vs.19 %) kohdalla.
Kyselyn mukaan positiivisesti tulevaisuuteensa suhtautuvilla nuorilla on kielteisen tulevaisuudenkuvan omaavia nuoria enemmän mielekkäitä harrastuksia, säännöllisesti iloa tuottavia asioita, läheisiä kaverisuhteita sekä luotettavia aikuisia elämässään.
Heidän keskuudessaan myös yksinäisyyden, ulkopuolisuuden ja kiusaamisen kokemukset ovat harvinaisempia kuin nuorilla, joiden käsitys omasta tulevaisuudestaan on negatiivinen.
Verkkovanhempainilta pureutuu ongelmiin
- Riemu Finland ry ja Oulun kaupunki toteuttavat yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa yläkouluikäisille suunnattua ehkäisevän päihdetyön Riemu-kokonaisuutta, johon liittyen järjestetään kaikille avoin Nuorten hyvinvointi nyt -verkkovanhempainilta torstaina 7. marraskuuta kello 18–19.
- Illan aiheina ovat päihteet, some ja pelaaminen nuorten elämässä. Vanhempainilta tarjoaa oululaisille vanhemmille tietoa muun muassa paikallisesta päihdetilanteesta, erilaisten ilmiöiden kuten yksinäisyyden tai kiusaamisen vaikutuksista päihteidenkäyttöhalukkuuteen sekä digitaaliseen pelaamiseen ja someen liittyvistä riippuvuuksista.
- Riemu Finland ry (ent. Music Against Drugs ry) on vuonna 2010 perustettu, lasten ja nuorten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta edistävä ehkäisevän päihdetyön järjestö.