Siivouspäivä lopettaa toimintansa – tapahtuman järjestäminen loppuu myös Oulussa

Siivouspäivää vietettiin Mannerheiminpuistossa toukokuussa 2024. Kuva: Pasi Rytinki

Tapahtumat

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuodesta 2012 järjestetty Siivouspäivä lopettaa toimintansa valtakunnallisena verkostona. Oulussakaan Siivouspäivää ei enää ensi keväänä järjestetä.

Valtakunnallinen Siivouspäivä-verkosto ilmoitti keskiviikkona 23. lokakuuta lopettavansa toimintansa. Siivouspäivää on järjestetty eri puolilla Suomea vuodesta 2012 saakka.

Ideana on ollut, että ihmiset ovat voineet myydä tavaroitaan puisto- ja katukirpputoreilla  matalalla kynnyksellä, ilman hankalaa lupaprosessia ja Siivouspäivän markkinointisateenvarjon alla, kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin. Siivouspäivällä ei ole ollut virallista järjestäjää, vaan jokainen tapahtumaan osallistuja on ollut oman tapahtumansa järjestäjä ja myös vastuussa omien jälkiensä siivoamisesta.

Lopettamisen taustalla on se, että Siivouspäivän alun perin ideoineeseen kolmikkoon kuulunut muotoilija Tanja Jänicke kuoli syöpään vuonna 2022. Kaksi muuta tapahtumaa tuottaneen Yhteismaa ry:n perustajajäsentä, Pauliina Seppälä ja Jaakko Blomberg, kertovat Siivouspäivän Facebook-sivulla, että Jänicken kuoleman jälkeen ”mikään ei ole enää tuntunut ihan samalta”.

Seppälä ja Blomberg kertovat myös, etteivät ole viime vuosina enää olleet tekemässä Siivouspäivää, ja toiminnan jatkajan etsiminen ja nettisivujen ylläpitäminen on ollut haastavaa. Näin ollen Siivouspäivän nettisivut suljetaan eikä tapahtumaa järjestetä enää.

Haikeat tunnelmat Oulussakin

Oulussakin Siivouspäivää ehdittiin järjestää osana valtakunnallista tapahtumaa 12 vuoden ajan, ja se oli Helsingin jälkeen Suomen toiseksi suurin Siivouspäivä.

Oulun Siivouspäivän organisoijana toiminut Niina Jortikka vahvistaa, että myös Oulun Siivouspäivä loppuu valtakunnallisen toiminnan päättyessä. Hän kertoo, että parhaimmillaan Oulun Siivouspäivässä oli 500 pöytämerkintää rekisteröitynä tapahtuman nettisivuilla.

”Siivouspäivä Oulun kirpputorit toimivat syyskuusta 2012 alkaen useissa paikoissa ympäri kyliä ja keskustaa, sitten pääkirjastolla muutamia vuosia. Myös lähikauppojen pihat olivat suosittuja. Tuiran rannallakin toimittiin kerran keväällä 2015”, Jortikka muistelee.

Aiemmin Åströminpuisto oli suosittu Siivouspäivän kirpputoripaikka, mutta kun sitä alettiin remontoida, siirtyivät monet myyjät Mannerheiminpuistoon.

”Siivouspäivä sai aikaan yhteisöllistä toimintaa ja ympäristöystävällistä osaamista. Kaikki nämä vuodet kirppistelijät toimivat fiksusti eikä roskia tapahtuman jälkeen näkynyt. Näin teimme kirpputorimaailman mukavimmat festarit”, Jortikka kiittelee.

Kirppiskulttuuri kehittynyt

Siivouspäivän perustajat toteavat, että Siivouspäivälle oli suuri tilaus vuonna 2012, jolloin yhteisöllinen kaupunkikulttuuri oli vasta heräilemässä eikä helppoja kierrätysmahdollisuuksia juuri ollut. Nyttemmin kirpputorit ja second hand -kulttuuri ovat yleistyneet voimakkaasti, myös Oulussa, ja piha- ja taloyhtiökirpputoreja syntyy ilman Siivouspäivääkin.

”Nyt meillä on monimuotoista kaupunkikulttuuria. Mukava nähdä kirppisten ja kaiken kivan ja monimuotoisen innovatiivinen tulevaisuus”, Jortikka sanoo.