Oululaiset koululaiset ja tutkijat ideoivat yhdessä työkaluja rasismia vastaan

Nuorten työpajoissa ideoitiin tulevaisuuden sosiaalisen median sovelluksia. Kuva: Oulun yliopisto
Ensi viikolla avattava Nuoret rasismia vastaan -näyttely esittelee 71 Oulun normaalikoulun ja Kastellin koulun seitsemäsluokkalaisten työtä, joissa tutkitaan, millaista on kasvaa sosiaalisen median parissa, miten tunnistaa rasismi ja millaisia ratkaisuja asioiden parantamiseksi voidaan tehdä.
Parin viikon päästä vietetään valtakunnallista rasismin vastaista viikkoa, jolloin julkistetaan myös Oulun kaupungin rasismin vastainen toimenpideohjelma. Sen tarkoituksena on tunnistaa, ennaltaehkäistä ja torjua rasismia sen kaikissa muodoissa, tukea rasismin uhreja sekä lisätä vuorovaikutusta ja luottamusta eri väestöryhmien välillä Oulussa.
Rasismin vastaista viikkoa pohjustetaan Oulussa jo tiistaista 11. maaliskuuta alkaen Kulttuuritalo Valveen näyttelyssä Nuoret rasismia vastaan.
Oulun normaalikoulun ja Kastellin koulun seitsemäsluokkalaiset työskentelivät työpajoissa tohtoritutkija Yusra Niazin johdolla. Työpajoissa tunnistettiin teini-ikäisten suosimilla sosiaalisen median kanavilla esiintyviä ongelmia, kuten rasismia, syrjintää, vihapuhetta ja kiusaamista.
Oppilaat työskentelivät yhdessä opettajien, yliopiston tutkijoiden, monikulttuurikeskus Villa Victorin sekä kansainvälisen Designing for Children’s Rights -yhdistyksen kanssa ja ideoivat tulevaisuuden sosiaalisen median sovelluksia, joissa käsitellään nuorten arjessaan havaitsemia haasteita ja ongelmia.
”Kriittiset muutoslaboratoriot järjestettiin osana koulujen tieto- ja viestintätekniikan kursseja sekä osana monialaista suvaitsevaisuuteen liittyvää oppimiskokonaisuutta. Sisällöissä keskityttiin digitaaliseen hyvinvointiin. Villa Victorin henkilökunta jakoi tietämystään rasismista ja sen syistä, mikä auttoi oppilaita luomaan suunnitelmia syrjinnän ehkäisemiseksi ja osallisuuden edistämiseksi. He saivat myös nähdä nuorten kehittämiä konsepteja ja antoivat näistä palautetta”, kertoo Akatemian tutkijatohtori Eva Durall Gazulla Oulun yliopiston tiedotteessa.
”Työskentely kriittisessä muutoslaboratoriossa auttaa tekemään näkyväksi tilanteita, joissa arjen demokratia toteutuu tai ei toteudu. Demokratia ei ole vain politiikkaa ja äänestämistä. Haluamme nuorten huomaavan, että sillä on merkitystä, miten he itse toimivat arkisissa tilanteissa. Heillä on mahdollisuus vaikuttaa sekä omaan että muiden hyvinvointiin”, toteaa professori Marianne Kinnula, projektin vastuullinen tutkija.
Tutkijoiden vetämät työpajat on järjestetty osana EU-rahoitteista Critical ChangeLab -tutkimus- ja innovaatiohanketta. Mukana työpajoissa on ollut Oulun yliopiston Käyttöliittymät ja ihmiskeskeinen digitalisaatio -tutkimusyksiköstä myös tutkijatohtori Heidi Hartikainen, joka toimii koko kansainvälisen hankkeen projektipäällikkönä.
Critical Change Lab -tutkimusprojektin tavoitteena on saada nuoria, opettajia ja muita kasvattajia sekä syrjäytymisvaarassa olevia yhteisöjä ja poliittisia päättäjiä osallistumaan aktiivisesti demokraattisiin prosesseihin ja niiden uudelleen muokkaamiseen. Critical Change Lab -projekti pyrkii kehittämään demokratiakasvatusta ja kansalaistoimintaa, jotta eurooppalainen demokratia voisi paremmin.
Nuoret rasismina vastaan -näyttely 11.–23. maaliskuuta Kulttuuritalo Valveella.