Myllytullin koulun työpajoissa syntyi digitaidetta ja tekoälykuvia Lumoon

Myllytullin koulun 6A-luokka syventyi lokakuisessa työpajassa tekoälyn maailmaan. Nelli Sivonen ja Linnea Mendonça kokeilivat tekoälykuvien luomista ensimmäistä kertaa. Kuva: Juuso Haarala

Tapahtumat

Julkaistu: Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lumo-valofestivaali valaisee Oulun kaupunkia jälleen tulevana viikonloppuna. Mukana on tuttuun tapaan paikallista osaamista ja yhteistyötä, joista yhden lopputulosta pääsee ihailemaan Myllytullin koulun edustalla. Mediataiteilija Niko Tiaisen ja Myllytullin koulun oppilaiden yhteisteos yhdistelee digitaidetta ja tekoälyä.

Myllytullin koulun kuvataideluokassa vallitsee keskittynyt tunnelma, kun kuudesluokkalaisten ryhmä syventyy tekoälyn maailmaan. Hetki sitten mediataiteilija Niko Tiainen on näyttänyt, miten muutamalla sanalla näytölle pystyy loihtimaan kuvan vaikkapa koirasta ja kissasta avaruudessa. Nyt on oppilaiden itsensä vuoro.

”Voi kokeilla kirjoittaa ihan hölynpölyäkin ja katsoa miten käy”, Tiainen kehottaa.

Tietokoneiden ruuduille ilmaantuu avaruuksia ja valtameriä, elokuvista tuttuja hahmoja. Joskus tekoälyn tuotoksille ei voi muuta kuin nauraa tai hämmästellä yhdessä ihmeen tarkkaa lopputulosta. Vuoron perään oppilaat pääsevät piirtämään digitaidetta myös omin käsin tableteilla.

”Näkee, että oppilaat ovat keskittyneitä ja valtavan kiinnostuneita. Tämä on erinomainen välipala tavallisen kuvistyön lomaan”, 6A-luokan opettaja ja kuvataideopettaja Tiina Manni pohtii.

Muotoaan muuttava teos

Oppitunti on osa Myllytullin koulun ja Lumo-festivaalin kolmipäiväistä työpajaa, johon osallistui lokakuussa 200 lasta ja nuorta Myllytullin ala- ja yläkoulusta. Työskentelystä syntyy materiaalia Lumossa nähtävään teokseen, jonka Tiainen työstää ja heijastaa videomappaus-tekniikkaa hyödyntäen Myllytullin koulun seinään festivaalikävijöiden ihailtavaksi.

Mukaan otetaan tietokoneen sattumanvaraisuutta. Teos elää jatkuvasti ja muuttaa muotoaan.
Mediataiteilija Niko Tiainen

”Ajatukseni on, että työ on työryhmänsä näköinen mutta myös vähän minun taiteellisen visioni näköinen. Mukaan otetaan tietokoneen sattumanvaraisuutta. Teos elää jatkuvasti ja muuttaa muotoaan”, Tiainen kertoo.

Työpajojen lähtökohtana toimii kulttuurialan digitalisaatiota edistävä Kudos-hanke, jossa ovat mukana Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupungit. Yksi sen painopisteistä on tekoäly.

”Olemme tehneet Myllytullin koulun kanssa hyvää yhteistyötä aiemminkin, joten tämä tuntui heidän kanssaan hyvin luontevalta. Lisäksi haluamme tuoda Myllytullin koulurakennusta esille, koska se näkyy nyt paremmin Åströminpuiston remontin jälkeen”, kertoo Lumon ohjelmapäällikkö Jarkko Halunen.

Hienoa ja jännittävää

Aika siistiä ja vähän jännittävää – näin kuudesluokkalaiset Lila Tigerstedt, Nelli Sivonen ja Linnea Mendonça toteavat tekoälyn käyttämisestä kuvien luomisessa. Kolmikon mieleen on erityisesti tabletilla piirtäminen, sillä digitaalista taidetta ei kuvataidetunneilla ole paljon tehty.

”Oli kiva, kun pääsi kokeilemaan erilaisia tekstuureja. Piirsin kaikenlaisia abstrakteja muotoja”, Linnea kertoo.

Tulevaan Lumo-taideteokseen Lila, Nelli ja Linnea suhtautuvat sekä innolla että pienellä jännityksellä. Tuntuu hienolta, että oma työ on osana yhteistä taideteosta.

”Kivaa, että muutkin pääsevät näkemään meidän koulun taidetta. Käyn Lumossa melkein aina perheen kanssa, se on tosi kiva tapahtuma”, Nelli sanoo.

Koululaisia portaissa.

Myllytullin koulun oppilaat työskentelivät valotaidetyöpajassa mediataiteilija Niko Tiaisen opastamana. Oppilaiden yllä heidän työstämiään piirroksia kuplissa. Kuva: Juuso Haarala / Kuvankäsittely: Mint Company

Opettaja Tiina Manni naurahtaa, että koko 6A-luokka on ahkeria Lumo-kävijöitä.

”On valtava ylpeydenaihe heille, että oma työ pääsee näin isoon kokonaisuuteen mukaan”, Manni toteaa yhdessä työpajan suunnitteluun osallistuneiden kuvataideopettajien Sanna Ollakan ja Johanna Ollilan kanssa.

Tekoäly herättää ajatuksia

Tekoäly puhuttaa juuri nyt monelta kantilta, esimerkiksi taiteen tekemisessä. Niko Tiainen toteaa, ettei itse ole tekoälyn suuri fani. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, mihin kaikkeen se pystyy ja millaisissa asioissa sitä voisi mahdollisesti hyödyntää.

”Tekoäly on herättänyt työpajoissa kriittistäkin keskustelua, mikä on ollut vain toivottavaa.”

9A-luokan Aino-Tuulia Ponto, Aurora Känsälä ja Janika Kohonen miettivät työpajan aikana omaa suhdettaan tekoälyyn. Sen käyttäminen taiteessa tuntuu heistä jonkin verran ristiriitaiselta, mutta toisaalta on hyvä päästä syventymään aiheeseen tarkemmin.

”Tekoälyn käyttö tulee tulevaisuudessa varmasti vain kasvamaan”, Aino-Tuulia sanoo.

Oma kädenjälki ja luovuus ovat yhtä lailla tärkeitä. Myllytullin koulun työpajoissa tämä näkyy siinä, että niin paljon kuin tekoäly oppilaita kiinnostaakin, kaikkein mieluisinta taitaa silti olla tableteilla piirtäminen.

Oppilaiden piirroksia ja tekoälykuvia pääsee ihailemaan perjantaista sunnuntaihin osana Niko Tiaisen Myllytullin koululla nähtävää taideteosta Lumossa.

Lumon pääteos nähdään kaupungintalolla

Karttakuva valofestivaalin teosreitistä.

Lumo-valofestivaali valaisee Oulun kaupungin 22.–24. marraskuuta. Tapahtuma levittäytyy perinteikkäästi Oulun keskustan ja Hupisaarten kaupunginpuiston alueelle. Useammassa valoteoksessa hyödynnetään tänä vuonna lasereita, jotka tuovat Lumoon mukaan uudenlaisen vangitsevan ja näyttävän elementin.

Lasereita hyödyntää esimerkiksi Lumon pääteos, Oulun kaupungintalolla nähtävä Dialogue.

Kaupungintalo on avautunut pitkän remontin jälkeen, joten Lumossa sitä juhlistetaan ennennäkemättömällä monimediallisella valoteoksella. Monialaisen taiteilijan Niko Tiaisen luoma kokonaisuus on kokonaisvaltaisempi kuin mitä Lumossa on tähän mennessä ollut, Lumon ohjelmapäällikkö Jarkko Halunen kertoo. Teoksen temaattisena lähtökohtana on koko festivaalin kantava teema ’vuoropuhelu’.

”Siinä yhdistyvät erilaiset tekniikat, kuten Tuomiokirkon valoteoksista tuttu videomappaus, mutta Dialoguessa se on vain yksi osa kokonaisuutta. Mukana on myös lasereita, erilaista tilallista valoa, usvaa, immersiivistä äänimaisemaa. Odotan sitä itse todella paljon.”

Myös esityksellistä valotaidetta

Rotuaarin uusimmalla osuudella Lumossa nähdään yhteistyössä Oulun Liikekeskus ry:n kanssa toteutettu teos Under Pressure.

Halunen kertoo, että Under Pressure muodostuu kahdeksasta reippailevasta hahmosta, jotka on tehnyt slovakialainen Pavol Truben. Teosta ehtii ihailla vielä myös Lumon jälkeen joulukuun ensimmäiseen päivään saakka.

”Tänä vuonna teoskartalla on mukana myös Oulun taidemuseo, jossa nähdään Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tekemä esityksellinen teoskokonaisuus Kulo”, Halunen vinkkaa.

Kulo tutkii teoksena syklisiä luonnonilmiöitä ihmisen vaikutusta unohtamatta. Lumo-viikonlopun ajan Oulun taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy.

Tänä vuonna Lumossa nähdään kaikkiaan 15 eri valoteosta sekä lisäksi ohjeisohjelmaa, kuten festivaalialueella esiintyvä Lumikuningattaren hovi.

Oululaiset ovat ottaneet Lumon tapahtumana omakseen. Viime vuonna kokonaiskävijämäärä nousi yli 100 000 henkeen. Monille Lumon tapahtuma-alueen kiertäminen on muodostunut marraskuussa jokavuotiseksi perinteeksi.

”Lumo on siksi erityisen mukava kokonaisuus järjestää, koska tietää että se liikuttaa monia ihmisiä”, Halunen miettii.

 

  • Festivaaliviikon haastavien sääolojen vuoksi osa valoinstallaatiosta voi rakentua viiveellä, mutta ne pyritään saamaan valmiiksi ajoissa perjantaihin klo 16 mennessä. Ajantasaista tietoa voi seurata Lumo-valofestivaalin nettisivulta (linkki alla) sekä tapahtuman Instagram– ja Facebook-sivuilta.
  • Katujen kunnossapitoa on festivaalin aikana tehostettu. Festivaali aiheuttaa myös muutoksia liikenteeseen ja parkkeeraamiseen.
  • Kirkkokatu suljetaan välillä Asemakatu-Hallituskatu ajalla 21.11–24.11. Kirkkokatu 9:n pysäköintialue suljetaan samalla aikavälillä. Joukkoliikenteen lähiliikenteen linjat siirtyvät poikkeusreiteille tapahtuman ajaksi 22.–24.11. Pysäkit Kaupungintalo, Kaupungintalo E Lähi, Rotuaarinaukio sekä Otto Karhi E ja P poistuvat käytöstä. Otto Karhi P -pysäkkiä vastapäätä otetaan käyttöön tilapäinen pysäkki.

Lue myös