”Minusta on tullut kehtaava” – Millariikka Rytkönen haluaa kehorauhan erityisesti työelämään
"Ajattelen, että minulla on oikeus puhua asioista nyt eikä sitten joskus. Annan saman neuvon muille", Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen toteaa. Kuva: Leena Louhivaara
”Temperamentti on kuin silmien väri – se vain on”, PikiTalkissa vieraana oleva Tehyn puheenjohtaja kommentoi persoonaansa. Marraskuun 1. päivän PikiTalk pohtiikin, millainen nainen saa olla.
Ronski, pelkäämätön, kova – marraskuun PikiTalkin vieraana oleva Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on niitä, jotka eivät sulaudu tapettiin.
Rytkönen herättää voimakkaita reaktioita – mikä sinusta teki tämän persoonan?
”Itseä on vaikea arvioida, mutta eiköhän tämä ole selviytymiskeino lapsuuden ja nuoruuden elämänkokemuksilleni. Sitä joko selviytyy tai ei.”
Rytköstä määritellään monin termein. ”Kova” on se, jonka hän sanoo olevan vain osa totuudesta.
”Olen aina ollut tällainen. Temperamentti on kuin silmien väri – se vain on!”
Omat kasvukokemukset johdattivat Rytkösen myös kätilöksi. Äitiyteen liittyvässä ammatissa saattoi olla antamassa toisenlaista viestiä vanhemmuudesta kuin minkä itse oli lapsuudessaan kokenut.
”Halusin kertoa vanhemmille, että sieltä ei ole syntymässä teidän toiveittenne jatke, vaan uusi elämä.”
Amerikkalaistyylisiä lapsen sukupuolen paljastusjuhlia Rytkönen suorastaan kavahtaa. Ne ovat hänen mukaansa selvä malli siitä, miten oletukset ohjaavat kasvatusta.
”Gender reveal -juhlinta on vastenmielinen tapa. Ultraäänikuvan perusteellako voidaan päätellä, millainen ainutkertainen yksilö on syntymässä?”
Kätilön rooli vanhemmuuteen opastajana on haastava. Kätilö tukee mutta ei voi antaa kaiken kattavaa koulutusta. Rytkönen toteaakin joidenkin odottavan saavansa manuaalin, josta tarkistaa asiat.
”Voimme kertoa hyvästä unesta, ravitsemuksesta ja läheisyyden tarpeesta, mutta vanhemmuus on niin paljon muutakin.”
Synnytyssalikokemukset ovat opettaneet myös siitä, että vanhemmuudessa on annettava tilaa molempien omanlaiseen vanhemmuuteen. Isät ja kumppanitkin osaavat, Rytkösen viestin voisi tiivistää.
”Haluaisinkin tuhota perinteisen äitimyytin. Ei äitiys, vahva vanhemmuus tule siitä, kun synnytät. Se rakentuu ajan myötä ja itselleen armoa antaen.”
Varmuuden luominen vanhempiin tarvitseekin Rytkösen mukaan siksi yhteiskunnan tukea. Ei kauniita lauseita vaan taloudellista konkretiaa.
”Ei pidä syyllistää yksilöä, minäkään en tahdo, vaan haluan viedä katseen suurempaan: tutkimusten mukaan yhteiskunta vetää lapsiperheiden alta mattoa nyt yhtä rajusti kuin 1990-luvulla.”
Totaalinen nollatoleranssi
Vahva persoona kokee myös vahvaa vastustusta. Tehyn puheenjohtajana Millariikka Rytköstä on lyöty paitsi sukupuolella myös hänen ylipainollaan.
Tämä on tehnyt hänestä kehorauhan voimakkaan puolestapuhujan. Siksi Rytkösen läsnäolo PikiTalkin keskustelussa onkin niin tärkeää.
Rytkönen haluaa olla kaikessa aito itsensä ja on siksi kertonut avoimesti omasta vuosikausia kestäneestä syömishäiriöstään.
”Äitini on tehnyt minulle tämän syömishäiriön. Siksi minulla on nollatoleranssi.”
Tämän enempää hän ei tapahtunutta halua tässä avata, vaan toteaa kertoneensa tarpeellisen kirjassaan. Täysin auki -tietokirja ilmestyi huhtikuussa.
Nollatoleranssin tarpeen ymmärtäminen yhdistettynä rohkeaan luonteeseen näkyy. ”Minusta on tullut kehtaava”, Rytkönen määrittelee.
Erityisesti työelämä pitäisi hänen mielestään rauhoittaa kehopuheelta. Kaikenlainen työelämä.
”Kaikki me koetaan puuttumista meidän kehoihimme – miehetkin!” Rytkönen huomauttaa. ”Miehestä odotetaan vahvaa ja lihaksikasta, ja tutkimusten mukaan hoikat ja lyhyet miehet saavatkin kuulla hoikkuudestaan ja lyhyydestään.”
Rytkönen toteuttaa arjen aktivismia ja neuvoo siihen muitakin. Hän muistuttaa meidän suomalaisten tavasta vaieta tilanteissa ja puhua sitten selän takana.
Kolikon kaksi puolta
Mediassa välittyvän kuvan mukaan Millariikka Rytkönen käy pelvotta niin ongelmakohtia kuin niiden aiheuttajiakin päin. Sosiaalisen median mahdollisuuksia hän hyödyntää erityisen tuloksekkaasti. Esimerkiksi Instagramin Milla ja lamppu -tili, jossa hän käänsi saamansa kritiikin oivaltavaksi palkkatason vertailuksi, sai nopeasti tuhansia seuraajia.
”Hoidan itse kaikesta sosiaalisen median viestintäni. Sen on oltava aitoa – kyllä ihmisillä on medialukutaitoa”
Negatiivisen palautteen päälle tulee onneksi valtavasti kannustusta, Rytkönen kertoo.
”Se on päivittäistä! Helsingin kirjamessuilla minua lähestyi aran oloinen nuori nainen, joka kertoi työelämän tilanteesta, jossa häntä oli nöyryytetty. Hän oli miettinyt ’Mitä Millariikka Rytkönen tekisi?’ ja uskaltautunut sitten puolustamaan itseään.”
Erityisesti Instagramissa välittyvä nuorten naisten palaute siitä, miten Rytkösen toiminta voimaannuttaa heitä, on merkittävää.
”Tämä on se kolikon toinen puoli. Kun saa tappouhkauksia tai raiskatuksi tulemisen toivotuksia, yksikin ihminen joka tulee kertomaan, miten minun toimintani on auttanut häntä, riittää todistamaan, että teen oikein.”
Striimaus niin ravintola Aulikseen kuin Mun Oulun verkkosivulle
Perjantain 1.11.2024 PikiTalkin teemana on Naiselle sallittu – Onko nainen aina liikaa tai liian vähän?
Illassa keskustellaan ylisukupolvisista taakoista ja siitä, miten ne vaikuttavat meihin ja siihen, millaisiksi naiset kasvavat. Puhutaan myös syömishäiriöistä, omakuvasta ja henkisestä kylmyydestä kasvatuksessa.
Keskustelun teemat nousevat esiin Oulun teatterin Ainoa kotini -näytelmästä, josta nähdään illan kuluessa otteita.
Keskustelemassa ovat toimittaja Minna Akimo, kirjailija Hanna Brotherus, jonka romaaniin näytelmä perustuu, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja syömishäiriöasiantuntija Tanja Tiainen.
PikiTalk käydään Oulun teatterin Pikisalissa ja keskustelu striimataan teatteriravintola Auliksessa sekä Mun Oulun verkkosivulla www.munoulu.fi.
Ilta Pikisalissa käynnistyy after work -tilausuutena kello 16. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17, minkä jälkeen ilta jatkuu klo 19 saakka dj Somepoen musiikilla.
Tilaisuus on maksuton, ja anniskelun vuoksi ikäraja on K18.