Rakkaudesta kissoihin syntyi ammatti ja oma yritys – Milla Karppinen haluaa olla kissamaailman mentori

”Medianomin taustalla olisin voinut työskennellä vaikka graafisessa toimistossa, mutta minulle merkityksellisintä elämässä on kissojen auttaminen”. Milla ”Mella” Karppinen sanoo. Kuvat: Milla Karppinen

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Johanna Suutari

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Voiko rakkaasta harrastuksesta luoda liiketoimintaa? Milla Karppinen eli Mella, 31, muotoilee toimeentuloa kissojen sävyttämästä elämäntavastaan. Oman yrityksen perustamiseen hän sai apua Uusyrityskeskuksesta ja starttirahasta.

Kissat kiehtoivat Milla Karppista, 31, jo lapsena, kun perheeseen tuli ensimmäinen tassuttelija.

”Olen aina ollut kissaihminen. Meillä on aviomieheni kanssa neljä kissaa. Somessa minut tunnetaan nimellä Mella tai CatladyMella, joka muodostui enemmän vakioksi eläinsuojelutyössä. Yritykseni perustin nimellä SomeKatti.”

Karppinen löysi merkityksen eläinsuojelutyöstä jo vuonna 2015, kun hän kissaansa ulkoiluttaessaan tapasi samoissa puuhissa olevan naapurinsa, joka kertoi kissojen auttamisesta eläinsuojelutyön kautta.

”Innostuin ja olin yhteydessä paikalliseen eläinsuojelutahoon. Siitä lähtien olen auttanut eri paikoissa ja hoitanut kaikkiaan 127 koditonta kissaa kummikodissani”, Karppinen kertoo. Hän perusti ystäviensä kanssa Ouluun vuonna 2018 Kissakummit ry:n, jonka hallituksessa hän toimi 2018–23.

Sisällöntuotantoa kissaelämästä

Koulutukseltaan Karppinen on visuaalisen suunnittelun medianomi ja sosiaalisen median sisällöntuottaja. Hän kertoo tuottaneensa yli kymmenen vuotta kissa-aiheisia sisältöjä.

”Sisällöntuotanto alkoi blogista, johon kirjoittelin ensin elämästäni, ja sitten aiheet siirtyivät kissoihin. Pian huomasin kirjoittelevani omista kissoistani, eläinsuojelutyöstä, kissakriisistä ja kaikesta oppimastani Facebookissa ja Instagramissa”, Karppinen sanoo. Kissakriisillä viitataan vapaana eläviin leikkaamattomiin kissoihin, jotka lisääntyvät nopeasti.

”Korona-aikana otin käyttöön myös TikTokin. Taisin olla ainoa suomalainen tiktokkaaja, joka puhui kuuluvasti eläinsuojelutyöstä ja kissakriisistä.”

Kombokuva, vasemmalla erilaisia kissa-aiheisia tuotteita ja oikealla nainen pitelee toisessa kädessään kissakoruja ja toisessa kissalaukkua.

Milla Karppinen eli SomeKatti toteuttaa sosiaalisessa mediassa yhteistyöjulkaisuja myös muiden yritysten kanssa.

Omatoimisena kissa-aiheen opiskelijana Karppinen on rakentanut laajan osaamisen ruokavaliosta, joten hän kokee pystyvänsä antamaan lisätietoa kissanomistajille.

”Tähän tarkoitukseen perustin erilliset kissanruokatilit, Instagramissa @kissojenkauppalista ja Facebookissa nimellä Kissojen kauppalista. Nämä ovat nousseet suosioon nopeasti. Yhä useammat kissanomistajat ovat saaneet valtavasti oppeja siihen, että heidän kissansa söisi enemmän lihansyöjän tapaan ja vältellen sokereita, viljoja ja kasviperäisiä aineita, mitä monissa kissanruoissa on.”

Vainu yritysideasta

”Vuonna 2023 se kolahti – voisin ryhtyä kissayrittäjäksi. Vuoden 2024 alkupuolella julkaisin SomeKatin yleisölle”, Karppinen muistelee.

Tulevaisuuden suunnitelmia väritti ajatus mahdollisimman luovasta toiminnasta, jonka painopisteenä olisi sosiaalinen media.

”Olen hyvä tarinankertoja! Kuvaan ja videoin paljon ja osaan luoda nättejä asioita someen. Medianomin taustalla olisin voinut työskennellä vaikka graafisessa toimistossa, mutta minulle merkityksellisintä elämässä on kissojen auttaminen. Ajattelin sen olevan oikea polku.”

Lähikuva korusta, jossa piirretty kissa

"Yrittäjyys sai alkusysäyksen jo opiskeluaikana. Tein polttopiirrostöitä kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta. Malleinani olivat asiakkaiden lemmikit ja luonnon eläimet. Silloin huomasin, kuinka mukavaa oli toteuttaa itseään omalla aikataululla", Milla Karppinen toteaa.

Yrittäjyyteen Karppista kannusti kissanomistajien keskuudesta noussut tarve ottaa häneen yhteyttä neuvojen ja lisätiedon saamiseksi. Yhteydenottoja hän on saanut jo vuosien ajan.

”Kissojen ruokavalionmuutokset ovat sellaisia, josta minulla on runsaasti kokemusta. Hoidossamme olleiden kissojen kanssa olen onnistuneesti kokeillut kymmeniä keinoja ruokavalion monipuolistamiseksi. Tämän lisäksi kissojen kesyttämisestä ja tutustuttamisesta on kertynyt runsaasti kokemusta vuosien varrelta”, hän kertoo.

”Olen auttanut kissanomistajia monenlaisissa pulmissa, mutta terveydellisissä asioissa ohjaan aina ensisijaisesti ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin”, Karppinen täsmentää. Vuosien varrella hän on laatinut myös omalle eläinsuojeluyhdistykselleen erilaisia kissaoppaita, jotka ovat osoittautuneet hyödyllisiksi.

”Ajattelin koko kissa-aihetta siten, että miksei tästä voisi tehdä elinkeinon. Monet kissanomistajat ovat valmiita maksamaan neuvonnasta, kursseista ja oppaista, jos saavat ajankohtaista ja tarkkaa tietoa nopeasti ongelmiinsa.”

Esimerkiksi eläinsuojelutyössä olen erikoistunut villiintyneisiin kissoihin ja kissaperheisiin, joissa kummassakin on omat ongelmansa. Mitä enemmän riskejä, sen isompi palkinto!

Karppinen tietää, ettei yrittäjyys ole välttämättä helpoin polku, koska vastuu kaikesta on täysin itsellä. Hän kuitenkin arvostaa sen mukanaan tuomaa vapautta, joka kompensoi haasteita.

”Rakastan haasteita. Esimerkiksi eläinsuojelutyössä olen erikoistunut villiintyneisiin kissoihin ja kissaperheisiin, joissa kummassakin on omat ongelmansa. Mitä enemmän riskejä, sen isompi palkinto!”

Kissamaailman mentoriksi

”Tavoitteenani on kasvaa kissamaailman mentoriksi tarjoamalla neuvontapalveluita, verkkokursseja, oppaita ja tulevaisuudessa mahdollisesti myös muita palveluita. Valmistelen verkkokursseja ja oppaita, jotka tulevat palveluvalikoimaan syksyllä”, Karppinen sanoo.

”Mentoroinnin ohessa teen sivussa vielä polttopiirrostaidetta, mutta en enää niin paljon kuin opiskeluaikoina.”

Kombokuva, vasemmalla kissanpentu kädessä ja oikealla nainen maski kasvoillaan kissanpentu sylissään.

Kummikoti tarkoittaa, että henkilö majoittaa väliaikaisesti kotiinsa kodittomia kissoja ja hoitaa, ruokkii ja kesyttää niitä. Hyvävointisille kissoille etsitään oikeat kodit eläinlääkäritoimenpiteiden jälkeen.

Karppinen kertoo, että SomeKatin toiminnan taika rakentuu sosiaalisessa mediassa.

”Tuotan informatiivista ja visuaalista kuva- ja videosisältöä eri kanaviin, ja kokeilen tarvittaessa uusia alustoja. Koko myynti ja markkinointi tapahtuu somen kautta. Kaikki palvelut ja tuotteet ovat vahvasti läsnä sosiaalisessa mediassa, ja se on avainasemassa toimintani onnistumisessa.”

Karppinen listaa sosiaalisen median tärkeiksi ominaisuuksiksi muun muassa vuorovaikutuksen, molempiin suuntiin kulkevan tavoitettavuuden sekä analytiikan ja seurannan työkalut.

”Voin tarkasti mitata julkaisujeni ja kampanjoideni onnistumista. Siten voin jatkuvasti kehittää strategiaani ja sisältöjäni vastaamaan yleisöni tarpeisiin.”

Starttirahan hakuprosessi sisältää tärkeitä elementtejä, joita jokaisen aloittelevan yrittäjän on mietittävä ennen yrityksen perustamista.

”Somen kautta tavoitan laajemman yleisön ja sellaisia asiakkaita, jotka eivät ehkä muuten löytäisi palvelujani. Erilaiset kampanjat, kilpailut ja yhteistyöt muiden sisällöntuottajien ja yritysten kanssa auttavat kasvattamaan näkyvyyttä ja tavoittamaan uusia asiakkaita. Ja olen myös tyytyväinen, että pelkät seuraajatkin hyötyvät ilmaisesta kissasisällöstä, joka voi parantaa heidän arkeaan. Tämä laaja verkostoituminen on oleellista liiketoiminnan kasvun kannalta.”

Starttirahaprosessista tukea

Karppisen kokemus starttirahan hakemisesta on positiivinen.

”Starttirahan hakuprosessi sisältää tärkeitä elementtejä, joita jokaisen aloittelevan yrittäjän on mietittävä ennen yrityksen perustamista. Siihen kannattaa panostaa kunnolla, sillä ennakkosuunnittelusta saa paljon hyötyä omien ajatusten kokoamiseen. Sain arvokasta apua Uusyrityskeskuksesta ilmaiseksi, ja suosittelen tätä palvelua kaikille, jotka harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä”, Karppinen sanoo.

”Välillä stressasin, olinko tehnyt tarpeeksi ja ilmaissut liiketoimintasuunnitelmaani riittävän selkeästi. Oli hienoa kuulla, että suunnitelmaani arvioineet henkilöt olivat kuulemani mukaan olleet erittäin kiinnostuneita ideastani. Oli mukava kuulla näin myönteistä palautetta.”

Vaikka liiketoimintasuunnitelman tekeminen, starttirahan hakeminen ja toiminnan aloittaminen voivat tuntua melkoiselta prässiltä, Karppinen haluaa muistuttaa, että apua saa niin paljon kuin tarvitsee.