Oulusta löytyy nyt charter-purjehdusta – veneessä voi rentoutua täydellä palvelulla tai tarttua ruoriin ja oppia uutta
Kiinnostaisiko purjehdus? Siihen voi käydä hakemassa tuntumaa Jyrki Korhosen ja Félicitén matkassa. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä
Mun Oulu lähti Jyrki Korhosen matkassa vesille katsomaan, miltä merikaupunki Oulu vaikuttaa purjehtijan näkökulmasta.
Leppoisa ja hyväntuulinen Korhonen varoittaa heti lähtiessä, että purjehduskärpänen saattaa puraista pahasti. Niin kävi aikoinaan myös moottoriveneellä liikkuneelle Korhoselle. Kaverin purjeveneellä kokeeksi tehty reissu vei miehen sydämen täysin.
”Se jäi sille tielle. Nyt ollaan kaikessa mukana, mitä purjehduksessa keksii tehdä”, Korhonen innostuu.
Kilpapurjehdusta harrastava Korhonen viihtyy vesillä niin itsekseen, Zer°emission -tiimin joukoissa kuin perheineenkin.
Mutta mistä lähti ajatus charter-purjehduksia tarjoavan Presailin perustamisesta?
”Homma lähti siitä, kun kaupunki on puhunut nyt paljon Merikaupunki Oulusta. Sitten tuli kysely, jossa tiedusteltiin mitä kaikkea merellisessä Oulussa voisi olla. Minä ehdotin, että tänne kaivattaisiin charter-purjehdusta. Purjevene on myös kaunis ja tuo kaupunkikuvaan merellisyyttä”, Korhonen kertoo.
Pelkät ehdotukset eivät Oulua merellisemmäksi muuttaneet, joten Korhonen päätti pistää toimeksi.
”Laitoin sitten firman pystyyn, joten nyt meillä on Oulussa tämmöinen”, hän hymyilee. Presail tarjoaa Oulun edustalla tehtäviä purjehduksia, jotka suunnitellaan asiakkaan toiveiden mukaan.
Merelle lähdettäessä valittavana on kaksi pääsuuntaa. Matka käy joko Hailuotoa kohti tai sitten pohjoiseen Kiviniemen ja Nallikarin suuntaan.
”Reissu suunnitellaan kelin ja fiiliksen mukaan. Jos on nätti sää ja haluat tehdä kaveriporukalla jotakin mukavaa, voidaan vaikka lillutella Nallikarin edustalle ja ottaa suppilaudat mukaan”, kuvailee Korhonen.
”Sitten jos taas haluat ajaa rallia, katsotaan vähän kovempi keli ja lähdetään liikkeelle sen mukaan”, hän naurahtaa.
”Pidemmälle purjehdukselle voidaan suunnata esimerkiksi Röyttään ja yöpyä siellä. Hyvä kohde on myös Hailuodon Marjaniemi tai Kattilankallan saari”, purjehtija kertoo.
Purjehdus sopii jokaiselle merimaisemista nauttivalle
Jyrki Korhonen korostaa, että purjehdus charterkyydissä on turvallista, helppoa ja mukavaa. Mitään ei tarvitse osata ja kippariksi reissuille lähtee Korhonen itse. Korhonen ohjeistaa veneeseen astujat ja lainaan löytyy pelastusliivejä sekä tarvittaessa lämpimämpää vaatetta.
Halutessaan Korhoselta voi myös saada samalla pienen peruskurssin purjehtimisen saloihin. Hän opastaa mielellään lajista kiinnostuneita tutustumaan tuulen suuntiin, purjeiden toimintaan ja innostaa myös tarttumaan itse ruoriin.
Purjehdusharrastuksesta haaveilevalle reissu toimiikin matalan kynnyksen keinona saada ensikosketus lajiin.
”Sitten jos purjehduskärpänen oikein puraisee, niin Oulun Merenkävijöillä on purjehduskoulu. Siellä käydään sitten kunnolla läpi navigoinnit ja kaikki purjehdukseen liittyvä, jonka jälkeen on valmis vesille”, vinkkaa Korhonen.
Välttämätöntä opintielle lähteminen ei kuitenkaan ole, sillä charter-purjehduksesta voi nauttia myös matkustajan roolissa, täydellä palvelulla ja merimaisemia kannelta rennosti ihaillen.
Molemmissa tapauksissa irtiotto arjesta on taattu, sillä stressi katoaa laineiden liplatusta kuunnellessa ja avaraa horisonttia katsellessa. Paras paikka täydelliseen rentoutumiseen löytyy veneen keulasta.
”Varsinkin pariskunnat asettuvat sinne mielellään yhdessä maisemia katselemaan”, Korhonen hymyilee.
Kyyti sulavasti aalloissa liikkuvassa purjeveneessä on huomattavasti moottoriveneen höykytystä tasaisempaa, joten myöskään merisairautta ei kannata turhaan pelätä.
”Purjeveneen kulku on sellaista majesteettista menoa”, Korhonen toteaa.
Kilpapurjehdus vie Korhosta ympäri maailman
Korhonen on kilpapurjehtinut neljä vuotta ja hän kuuluu Zer°emission -tiimiin, jonka vuoden päätavoitteena siintävät purjehduksen maailmanmestaruuskisat eli Sydney-Hobart Race.
Joulukuun lopussa järjestettävä kilpailu on maailman suurimpia purjehdustapahtumia, jonka starttia seuraa perinteisesti lähes 800 000 katsojaa.
Ikonisessa kisassa Zer°emission olisi ensimmäinen Suomen lipun alla purjehtiva vene. Ympäristötietoisuutta purjehtimisen ohella levittävän Zer°emissionin venekunnassa on mukana menestyneitä kilpapurjehtijoita sekä julkisuudesta tuttu Mikko Leppilampi.
Ennen joulukuuta reissuja ehtii tulla toki muitakin. Lähikuukausina kalenterista löytyvät ainakin Espoo-Suursaari Race ja Gotlannin kiertävät Gotland Runt. Lokakuussa kisataan Euroopassa mestaruudesta Rolex-Cup Ranskan Saint-Tropezissa.
Purjehdusvuosiensa alkuaikoina Korhonen kävi myös Purjehtimassa Atlantilla Azoreilta Dubliniin. Seitsemänmetrisen aallot ja öiset kuunsillat jäivät mieleen, mutta Korhonen arvostaa silti myös Perämeren maisemia.
”Syyspurjehdukset ovat hienoja, kun on pimeää ja revontulet saattavat näkyä taivaalla”, hän kertoo.
”Elokuussa parasta on se, että silloin tuulee ja merivesi on lämmintä. Mutta kaikki käy. Kun tähän purjehduksen maailmaan pääsee sisälle, niin huomaa ettei aina tarvitse olla myöskään sitä hyvää ilmaa.”