Oulun yliopisto julkistaa arktisen strategiansa – tavoitteena turvata myös alueen ihmisten elinkeinot

Arktinen alue on muutosten kourissa, sillä ilmastonmuutos, globalisaatio, digitalisaatio, väestörakenteen muutokset ja kaupungistuminen vaikuttavat arktisen alueen kehitykseen. Kuva: Mostphotos

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Arktinen alue on muutosten kourissa, sillä ilmastonmuutos, globalisaatio, digitalisaatio, väestörakenteen muutokset ja kaupungistuminen vaikuttavat arktisen alueen kehitykseen. Nämä megatrendit aiheuttavat haasteita ja uhkia, mutta tarjoavat myös mahdollisuuksia näillä alueilla asuville.

Oulun yliopiston arktisen strategian tavoitteena on alueen kestävä kehitys siten, ettei luonnonvarojen hyödyntäminen, lisääntynyt taloudellinen intressi turismissa, kalastuksessa, metsätaloudessa, energian tuotannossa ja kaivosteollisuudessa vaikuta haitallisesti alueella asuvien ihmisten elinkeinojen harjoittamiseen ja kulttuuriin.

Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kaikkien sektorien välistä yhteistyötä sekä poikkitieteellistä tutkimusta ja koulutusta. Oulun yliopiston arktinen strategia vastaa arktisen alueen haasteisiin ja mahdollisuuksiin luomalla kestävää arktista tietoyhteiskuntaa.

Tilaisuuden avaa tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi. Strategiasta ja sen tavoitteista kertoo professori, johtaja Arja Rautio Oulun yliopiston Thule-instituutista.

Oulun yliopiston arktista strategiaa on ollut luomassa koko yliopistoyhteisö ja palautetta on kerätty useilta yhteistyötahoilta, kuten Saamelaiskäräjiltä, Lapin yliopistolta ja Helsingin yliopistolta.

Oulun yliopiston arktisen strategian julkistustilaisuus

  • tiistaina 24.1. kello 14-16.15 Tellus Stagella Linnanmaan kampuksella
  • 14.00 – 14.30 Tilaisuuden avaus: Tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi, Oulun yliopisto sekä arktisen strategian pääpiirteet ja tavoitteet, professori, johtaja Arja Rautio, Thule-instituutti, Oulun yliopisto
  • 14.30 – 15.00 Saamelaisalueen koulutuskeskuksen puheenvuoro
  • 15.00 – 16.00 Paneeli: ”Miksi yhteistyö tutkimusinstituuttien, yhteiskunnan ja muiden sidosryhmien kanssa on tarpeellista?”
  • Moderaattorina tutkimusjohtaja Jussi Paakkari, Kvantum-instituutti, osallistujina: Satu-Maaria Karjalainen, Suomen Ympäristökeskus, Katri Kärkkäinen, Luonnonvarakeskus, Mirja Vehkaperä, Oulun kaupunki, Hanna Honkamäkilä, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Mervi Heikkinen, SCOPE-keskus, Oulun yliopisto
  • 16.00 – 16.15 Loppuyhteenveto