Oululaisia onnistumisia, osa 10: Paja 1605:ssa vaalitaan oululaista yhteisöllisyyttä ja perinteiden jatkamista
Mia Vuorio (vas.), Pirjo Lakkapää ja Seppo Vainikainen toivottavat oululaiset tervetulleiksi kokeilemaan korunvalmistusta itse. Kuva: Viivi Anttila
Kultasepänpaja Paja 1605 haluaa säilyttää suomalaisen käsityön ja muotoilun perinteitä Oulussa, ja oululaisuus näkyy myös mallistossa. Korujen valmistuksessa käytetään perinteisiä tekniikoita, mutta myös uudempia valmistustapoja, kuten 3D-mallinnusta.
Paja 1605 on kolmen oululaisen yrittäjän, Seppo Vainikaisen, Katja Hietalan ja Virve Ingetin, perustama kultasepänpaja ja koruliike. Idea yrityksestä kehittyi heille alan opiskelun aikana, ja yhdessä yrittämisestä ja tekemisestä muotoutui jo silloin tärkeä arvo. Toimintaa toteutettiin ensin useamman pop-up-myymälän kautta, kunnes Paja 1605 päätettiin perustaa vuonna 2020.
”Ydintiimimme lisäksi meillä on nykyään noin kymmenkunta tekijää yhteisössämme”, arvioi Seppo Vainikainen, kultaseppä ja yksi yrityksen perustajista.
”Yhteisöömme kuuluu sivutoimisia yrittäjiä, harjoittelijoita ja työssäkokeilijoita, ja viime keväänä haimme myös kisälliopiskelijoita.”
Paja 1605 tekee tiivistä yhteistyötä OSAOn jalometallialan kanssa, ja tarjoaakin yhteistyömahdollisuuksia vastavalmistuneille, omaa yritystä perustamaan lähteville tai alaa kokeilemaan haluaville.
”Kultaseppiä on Oulussa vähän, mutta Pajassa kokemusta pääsee kerryttämään ja verkostoja kasvattamaan yhdessä muiden kanssa. Täällä saa tukea ja apua myös oman korualan yrityksen perustamiseen.”
Oululaisuutta ja perinnetyötä
Pajalaisille suomalainen käsityö ja muotoilu on arvokasta, ja he haluavat säilyttää perinteitä Oulussa. Paja 1605 sijaitsee tunnelmallisessa punaisessa aitassa Torinrannassa. Kultasepän pajan lisäksi samassa tilassa toimii pieni putiikki, jossa myydään niin pajan omia tuotteita kuin sen viime vuonna ostaman Taigakorunkin mallistoa. Taigakorun pajatilat puolestaan löytyvät Pikisaaresta, jossa palvellaan jälleenmyyjiä ja hoidetaan Taigakoru-verkkokauppaa.
Korujen valmistuksessa käytetään perinteisiä tekniikoita, mutta myös uudempia valmistustapoja, kuten 3D-mallinnusta. Joissakin mallistoissa aiheina on Oulu tai muulla tavalla pohjoisuus. Oululaisuus ja historia näkyvät myös pajan nimessä: 1605 on Oulun kaupungin perustamisvuosi.
”Nimestä saa usein aikaan hyviä keskusteluja asiakkaiden kanssa, varsinkin kun tarinaan kuuluu kuningas ja hänen käskynsä perustettavan kaupungin käsityöläisistä”, Vainikainen toteaa.
Paja 1605 tarjoaa lyhytkursseja ja työpajoja kaikille korunvalmistuksesta kiinnostuneille sekä erilaisille ryhmille, kuten polttariporukoille ja työyhteisöille. Aikaisempaa kokemusta tekniikoista tai välineistä ei tarvita.
”Idea riittää, täällä saa onnistumisen elämyksiä, ja korut ovat ajatuksella tehtyjä ja suunniteltuja myös työpajoissa. Suomessa ei todennäköisesti ole toista paikkaa, jossa kuka vain voi tulla tekemään korua ja se valmistuu kerralla. Täällä pystyy valmistamaan vaikka oman kihla- tai vihkisormuksen.”
Lisäksi tiloja laitteineen ja työkaluineen voivat vuokrata myös tavalliset harrastelijat. Paja 1605 antaakin kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua korujen valmistukseen ja kultasepän alaan.
Vahvat verkostot
Paja 1605:n idea pohjautuu vahvasti yhteisöllisyyteen.
”Yhteisö on tärkeä arvo”, kertoo Pirjo Lakkapää, yrityksen somevastaava.
”Se näkyy suunnittelussa, ja kun ympärillä on muita luovia ihmisiä, ideoita ja ajatuksia voi pallotella yhdessä. On myös helppoa kysyä neuvoa kokeneemmilta. Alanvaihtajana tai vastavalmistuneena olisi pelottavaa lähteä itsenäiseen yrittäjyyteen.”
Pajalaiset tsemppaavat, kannustavat ja auttavat toisiaan vastavuoroisesti esimerkiksi kiireen keskellä. Lisäksi kaikilla on oma erityinen osaamisalansa. Tämä helpottaa yhdessä tekemistä, sillä aina voi kysyä neuvoa toisilta.
”Yhdessä on mukavampaa työskennellä kuin yksin. Tällä yhteisöllä on valtavan suuri merkitys”, Lakkapää toteaa.
Yrittäjyydessä Pajalaisia inspiroivat muun muassa ihmisten auttaminen ja mukavat asiakkaat.
”Ihmiset yllättyvät iloisesti ja arvostavat käsityöperinnettä ja sitä, että korut tehdään itse omin käsin aitan yläkerrassa”, Lakkapää sanoo.
”Hyvä palaute auttaa monesti jaksamaan”, lisää Vainikainen.
Uusia tuuliakin on luvassa.
”Kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 mietityttää, että mitä erilaista keksimme sille vuodelle. Haaveilemme, että verkostoituisimme suomalaisiin mutta myös ulkomaalaisiin osaajiin, ja sitä myötä saisimme työhömme inspiraatiota ja uutta osaamista.”
Yrityksen verkkosivut: paja1605.fi