Mallaamon yrittäjä Essi Jylhä työskentelee pehmeillä arvoilla: Yhteiskunnan vaatimuksiin ei tarvitse suostua
Yrittäjä Essi Jylhä on rakentanut liiketoiminnan itselleen tärkeiden arvojen pohjalta. Kuva: Kirsi Tasala
Uudellakadulla sijaitsevan Mallaamon ikkunoissa välkkyvät värikkäät vaatteet, jotka houkuttelevat astumaan sisään. Ystävällinen Sissi-koira tervehtii tulijaa, ja yrittäjä Essi Jylhä ohjaa istumaan liikkeen keskellä sijaitsevalle, kauniin kellertävälle sohvalle. Ennen haastattelua Jylhä kattaa pöydälle kupillisen kuumaa teetä, jonka äärellä keskustelu käynnistyy kuin itsestään.
Rento ilmapiiri ja asiakkaan kiireetön kohtaaminen kuuluvat Mallaamon arkeen.
”Olen yrittänyt tehdä tästä paikan, johon voi tulla istumaan, porisemaan kuulumisia ja samalla katselemaan vaatteita. Näin monet asiakkaat tekevätkin, ja olen sen myötä oppinut tuntemaan heitä aika hyvin”, Jylhä kertoo.
”Nykyään monessa liikkeessä ei saa henkilökohtaista palvelua, mutta minä olen täällä nimenomaan ihmisiä varten. Haluan, että tämä on paikka, jossa minä ja asiakkaat viihdymme”, hän lisää.
Pois paineiden puristuksesta
Mallaamo on perustettu vuonna 2018. Vuoden jälkeen yksi perustajajäsenistä vetäytyi toisiin tehtäviin, ja toimintaan avautui yrittäjän mentävä aukko. Jylhä oli aikaisemmin aloittanut Mallaamon kanssa yhteistyön stailatessaan oululaista Peltokurki-duoa, ja mahdollisuus uudesta ammatista herätti mielenkiinnon.
”Heräsin yhtenä aamuna ajatukseen, että minä ostan Mallaamon, ja laitoin heti toiselle yrittäjälle viestiä. Hän jäi toiminnasta tänä syksynä pois ja nyt minä pyöritän tätä itsekseni”, Jylhä kertoo.
Yhteiskunta pistää meidät puskemaan yli omien voimavarojen ja rajojen.
Yksinyrittäjyys sopii Jylhälle. Hän kertoo aina arvostaneensa työn tekoa ja onkin ehtinyt tehdä mittavan uran tanssitaiteilijana, kauneusalan yrittäjänä sekä lähihoitajana ja sosionomina. Työvuosien aikana Jylhä on oppinut kantapään kautta, ettei itseään pidä uhrata työlle tai tehdä jotain, mitä ei rakasta.
”Yhteiskunta pistää meidät puskemaan yli omien voimavarojen ja rajojen. Haluan ajatella, että työtä pystyy tekemään laadukkaasti ja kannattavasti niin, ettei revi itseään loppuun”, hän painottaa.
”Olen päättänyt, etten enää tee muuta kuin mitä rakastan. Pakko saada toteuttaa omaa visiota ja päättää omista aikatauluista. Minä en ole kahdeksasta neljään -ihminen enkä suostu puristumaan muiden asettamien vaatimusten alle”, Jylhä lisää täydellä varmuudella.
Uuden ajan naisyrittäjät
Mallaamon tiloissa kokoontuu kuukausittain aamupalan äärellä uuden ajan naisyrittäjien porukka. Heitä yhdistää halu tehdä töitä pehmeillä arvoilla, yhteistyötä arvostaen ja toisia tukien.
”Haluamme tehdä töitä rauhalliseen tahtiin, laadukkaasti ja itseään kuunnellen”, sanoo Jylhä.
”Vaikka olemme uuden ajan yrittäjiä, niin tavallaan meidän arvomme ovat siellä vanhassa, jolloin arvostettiin laatua, palvelua ja luontaista syklisyyttä. Esimerkiksi nyt kun on pimeää ja väsyttää, otetaan iisimmin, ja kevään tullen vauhti kiihtyy luonnostaan”, hän jatkaa.
On tärkeää jakaa onnistumisten lisäksi myös niitä hetkiä, kun on tehnyt virheitä ja ollut vaikeaa.
Jylhä näkee, että naisyrittäjyyden ympärillä leijuu edelleen vähättelyn ja epäilyksen pilviä.
”On minullekin sanottu, että onnistuukohan tuo ja mitä se tuokin yrittää, mutta en ole koskaan välittänyt muiden mielipiteistä”, hän toteaa.
”Voikohan vähättelevä asenne johtua osittain kateudesta? Moni haluaisi toteuttaa itseään, mutta ei uskalla, ja sitten kun joku toinen tekee niin, se ärsyttää”, Jylhä pohtii.
Uuden ajan naisyrittäjät eivät käytä energiaansa kyräilyyn tai kadehtimiseen, vaan yhteistyön tarkoituksena on tukea toisia, kehittää uusia yhteistyökuvioita ja jakaa tietotaitoa.
”On tärkeää jakaa onnistumisten lisäksi myös niitä hetkiä, kun on tehnyt virheitä ja ollut vaikeaa. Kaikilla yrittäjillä on päiviä, jolloin asiat tuntuvat hankalalta. Silloin auttaa, kun toinen sanoo, että tästäkin selviää”, Jylhä toteaa.
”Kun jaamme omaa osaamista, nostamme samalla ylöspäin sekä itseämme, että toisia. Se luo hyvää energiaa ja silloin on mukava tehdä töitä yhdessä”, hän lisää.
Vastuullista muotia
Jylhä on aina rakastanut vaatteita, jotka ovat hänelle itseilmaisun väline. Visuaalinen silmä on kehittynyt vuosien varrella Jylhän työskennellessä Oulun teatterilla musikaaleissa, erilaisia tanssiteoksia puvustaen sekä Peltokurjen visuaalisen ilmeen toteuttamisen parissa. Kestävä kulutus ja vastuullinen muoti ovat Jylhälle arvokysymyksiä.
”Mallaamon vaatteet ovat pääosin suomalaisia vaatemerkkejä, ja vintagevaatteita haen Helsingistä ja ulkomailta. Vaatteiden lainaaminen on huomattavasti ekologisempaa kuin se, että käy joka kuukausi ostamassa euron topin ketjuliikkeestä”, hän toteaa.
”Kehittelen laajempaa yhteistyötä, josta en voi vielä enempää puhua, mutta se tulee nojaamaan entistä enemmän hyvinvointiin ja kestävään kuluttamiseen”, Jylhä jatkaa.
Oululaiset ovat ottaneet vaatelainaamon hyvin vastaan, ja kivijalkamyymälä pärjäsi hienosti hankalan korona-ajan yli.
”Meidän asiakkaamme ovat tiedostavaa porukkaa, jotka pitävät vaatteistaan huolta. He ovat oivaltaneet, ettei kaikkea tarvitse ostaa omaan kaappiin”, Jylhä kertoo.
Rohkeus voimavarana
Värikkään työuran aikana Jylhä on oppinut, että elämässä täytyy olla rohkea, jos aikoo toteuttaa itseään.
”Kannattaa luottaa omaan tekemiseen. Aina tulee vastaan niitä, jotka sanovat, miten hommat pitäisi tehdä, mutta ei heitä tarvitse kuunnella, jos se sotii omaa ääntä vastaan”, Jylhä painottaa.
”Jos saan idean, joka tuntuu hyvältä, menen sitä kohti kuin höyryjuna. Otan selvää, kuka tässä asiassa voi auttaa, ja pistän toimeksi. Minulla ei ole tapana kirjoitella ideoita pöytälaatikkoon”, hän virnistää.
Yrittäjä on pohtinut myös sitä, kuinka helposti ihminen voi ajautua ulkoapäin tulevien odotusten vietäväksi, sen sijaan, että tekisi itselle sopivia valintoja.
”Meille tuutataan lapsesta asti samaa kaavaa. Kaikille opetetaan samat asiat ja kaikessa pitäisi pärjätä. Käyt koulut, menet töihin, teet lapset, rakennat talon ja sitten haaveilet kesämökistä ja leppoisista eläkepäivistä”, Jylhä miettii.
”Omat suunnitelmat ja ratkaisut eivät välttämättä sovi tähän kaavaan, ja silloin saattaa tuntua, ettei ole tehnyt yhteiskunnallisesti hyväksyttäviä valintoja. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että omaa intuitiota kannattaa kuunnella ja olla rohkea, tai muuten me ollaan kaikki yhtä harmaata massaa”, hän naurahtaa lopuksi.