Leiväntuoksua Haukiputaan Martinniemestä – pian Putaan Pullassa mukana jo kolmas sukupolvi
Haukiputaan Martinniemessä toimiva Putaan Pulla on pieni ja ketterä perheyritys. ”Kolmas sukupolvi on nyt pikkuhiljaa siirtymässä yrityksen pyörittämiseen mukaan”, kertoo toimitusjohtaja Antti Tyykiluoto. Kuvat: Juuso Haarala
Putaan Pullan perheyrityksessä toimintaa pyörittää jo toinen sukupolvi. Antti Tyykiluoto toimii toimitusjohtajana, Janne Tyykiluoto talonmiehenä ja Helmi Tyykiluoto työskentelee myynnissä ja markkinoinnissa.
”Olemme aika pieni ja ketterä yritys. Kolmas sukupolvi meillä on nyt vähitellen siirtymässä yrityksen pyörittämiseen mukaan”, Antti Tyykiluoto kertoo.
Paljon on muuttunut siitä, kun isä Reino Tyykiluoto perusti leipomon 1978. Tärkeimmät asiat ovat kuitenkin pysyneet ennallaan: hyvän leivän maku ja lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttö.
Jykeröitä ja rieskaa
Putaan Pulla tunnetaan nimestään huolimatta ennen kaikkea herkullisista leivistään. Leipomon uunissa paistuvat niin jykeröt, rieskat kuin limputkin. Jauhot saadaan suurimmaksi osaksi lähiseudun omasta viljasta, jotka tuotetaan Utajärvellä Kinnusen Myllyllä.
Pääasiakasryhmä on Pohjois-Suomi. Pari tuotetta on nykyään myös Keskon valtakunnallisessa valikoimassa.
Vaikka tuotanto on kasvanut vuosi vuodelta, ei Putaan Pullalla ole haluttu lähteä massatuotantoon. Pitkot letitetään käsin, ruislimput pyöritellään ja riivataan käsin.
”Se, mikä on ollut hidasta ja puuduttavaa käsin tehtäessä, on siirretty koneille. Mutta teemme yhä käsin kaikki ne vaiheet, joilla vaikutetaan tuotteen makuun ja ominaisuuksiin”, Antti Tyykiluoto kertoo.
Seinät tulivat vastaan
Kun vuosi 2019 starttasi, oltiin Putaan Pullalla eletty ahtaissa tiloissa jo pidemmän aikaa.
”Koko ajan tehostimme tekemistä ja keskitimme toimintaa, jotta tilat riittäisivät. Mutta silti myynti kasvoi ja tilat kävivät yhä ahtaammiksi.”
Johdossa punnittiin vaihtoehtoja. Oli joko tehtävä massiivinen laajennus tai ryhdyttävä hakemaan tiloja muualta.
”Muuttaminen olisi kuitenkin ollut iso riski. Ja meillä on juuret täällä, olemme pohjoisen tekijöitä. Muutama työntekijä on jopa rakentanut talonsa lähistölle.”
Oli aika ottaa yhteyttä Oulun kaupungin maa- ja mittausyksikköön.
”Kaavoitushankkeen ohjausryhmässä todettiin laajennukseen tarvittava alue, jonka jälkeen kauppaneuvottelut käynnistetiin alueen maanomistajan kanssa”, maanmittausinsinööri Sami Huoponen kertoo.
Tällä kertaa maanhankinta onnistui maanvaihdolla.
”Maanomistajalle löydettiin lähialueelta sopivaa vaihtomaata kaupungin maareservistä ja vastaavasti kaupunki sai vaihdossa tarvittavan lisäalueen laajennusta varten. Kauppaneuvottelujen onnistumista auttoi varmaankin osapuolten välinen luottamus, jota olikin jo testattu ja vahvistettu erään toisen alueen kauppaneuvotteluissa jokunen vuosi takaperin”, Huoponen kuvailee.
Putaan Pullan laajentumista haluttiin kaupungilla tukea. Huoponen muistuttaa, että jokainen yritys on kaupungille tärkeä palvelun tarjoajana ja työllistäjänä.
”Laajentumishankkeissa kannattaa ensin tutkia oman tontin antamat mahdollisuudet. Jos nykyisellä paikalla ei suunnitelmia voida viedä eteenpäin, kaupungin tonttitarjonnasta voi tähänkin löytyä ratkaisu”, Huoponen toteaa.
Tyykiluoto on tyytyväinen, että tilat löytyivät ja asiat etenivät kohtuullisen ripeästi.
”Kun yrittäjä lähtee tilaratkaisuja tekemään, silloin tarve on jo akuutti. Jos emme olisi päässeet näin nopeasti laajentamaan, olisimme joutuneet supistamaan toimintaamme juuri silloin, kun markkina olisi vetänyt. Kyllä silloin olisi joutunut miettimään myös muuttoa.”
Koronavuoden rakennusprojekti
Rakennustyöt starttasivat syksyllä 2019. Puolta vuotta rakennustöiden alkamisen jälkeen pandemia pysäytti yhteiskunnan.
”Jos korona olisi osunut kohdalle puolta vuotta aiemmin, olisimme saattaneet keskeyttää laajennukset ja suunnitelmat. Nyt rakentaminen oli juuri päässyt vauhtiin, kun Lappi sulkeutui”, Antti Tyykiluoto kertoo.
Vaikka korona oli yritykselle shokki, oli ajoitus omalla tavallaan hyvä. Koronan ansiosta yrityksen henkilöstöllä oli aikaa suunnitella, siivota tiloja ja rakentajilla tehdä työnsä.
Massiivisessa rakennusprojektissa tuotantotilat enemmän kuin tuplaantuivat: vanhat tilat uudistettiin ja uutta rakennettiin. Uusi, laajennettu leipomo käsittää yli 3 000 neliötä.
Hiilijalanjälki ajan tasalle
Uusiin tiloihin päästiin alkukesästä 2020. Putaan Pullan henkilökunta on ollut laajennuksista iloinen.
”Tällä laidalla Oulua ei työllistäviä yrityksiä ole ihan vieressä ja meillä tehdään perinteisesti pitkiä työuria. Kun koko kiinteistötekniikka uudistettiin, saatiin samalla kuntoon sähköt, valaistukset, vedet, ilmastoinnit, kylmätekniikka ja hälytysjärjestelmät. Saimme tilat ajan tasalle ja se oli iso juttu kaikille.”
Yksi ilon aihe oli myös hiilijalanjäljen pieneneminen.
”Vaikka tilat enemmän kuin kaksinkertaistuivat, ei uuden tekniikan ansiosta energiankulutuksemme juurikaan kasvanut. Leivän valmistuksessa tulee paljon lämpöenergiaa, kun se otettaan talteen ja käytettään, saadaan samalla hiilijalanjälkeä pienemmäksi.”
Eli nytkö on tilaa ympärillä? Ovatko Putaan Pullan laajennukset siis takanapäin?
”No, oikeastaan ei. Olemme taas liian ahtaissa tiloissa, koska tuotanto on jälleen kasvanut. Eli katsotaan, mihin suuntaan seuraavaksi toimintaa kehitetään”, Antti Tyykiluoto naurahtaa.
Juttu julkaistu Mun Oulussa ensimmäisen kerran 15.11.2021.