Kulttuuripääkaupunki tuo väriä myös liiketoimintaan – yrityskenttä ja taiteilijat etsivät yhteistyön mahdollisuuksia
Tanja Råmanilla ja John Collingswoodilla on pitkä kokemus siitä, miten taiteeseen voi yhdistää esimerkiksi interaktiivista teknologiaa. Kuva: Johanna Suutari
Myös elinkeino- ja yritystoiminnan edustajat voivat saada näkyvyyttä osana Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta. BusinessAsemalla toukokuun lopussa järjestettävä Culture – Matching with Business -tapahtuma tarjoaa yrityselämän toimijoille reitin löytää yhteisiä projekteja ja tutkimuskohteita taiteen edustajien kanssa.
Matchmaking-tyyppinen verkostointitapahtuma järjestetään 30. toukokuuta BusinessAsemalla. Tapahtumasta voivat hyötyä yritykset toimialasta riippumatta – olipa kyse metsäteollisuudesta, teknologiasta tai ravintola-alasta.
”Valjastamme inspiraatiota kertomalla esimerkkejä maailmalta siitä, kuinka taidetta ja yrityskenttää on onnistuttu yhdistämään. Tapahtumassa on kymmenellä taiteen tai yritystoiminnan edustajalla mahdollisuus pitchata omaa yhteistyöideaa tai tarvetta. Kumppanuus voi olla jo olemassa tai sitä voi etsiä tapahtumassamme”, kuvailee Tanja Råman, joka on tapahtuman taustalla olevan TaikaBox ry:n taiteellinen johtaja.
Illan alussa yritysyhteistyön kumppanuuspäällikkö Matleena Aarikallio Oulun kulttuurisäätiöstä pohjustaa yritysmaailman mahdollisuuksia kertomalla lyhyesti Oulu2026-vuoden suunnitelmista.
Klinikoilta apua ja ideoita
Culture – Matching with Business -tilaisuudessa pääsee tutustumaan yhteistyötä etsiviin tahoihin ja saa asiantuntijoiden apua yhteistyön rahoittamiseksi. Lisäksi pääsee näkemään, miten muut yritykset ovat hyödyntäneet kulttuuripalveluita lisäarvon löytämiseen ja kasvattamiseen.
Tapahtumassa on keksintöklinikoita, joissa pääsee keskustelemaan ideoista ja suunnitelmista, ja rahoitusklinikoilla asiantuntijat antavat ohjausta yhteistyöideoiden rahoittamiseen.
Paneelikeskustelussa ajatuksiaan monialaisesta yhteistyöstä vaihtavat professori Marcos Katz Oulun yliopistolta, Oulun museo- ja tiedekeskuksen yleisötyönjohtaja Anna-Riikka Hirvonen ja suunnittelija Tamara Louis Uki Arkkitehdeiltä. Illan juontaa Radio Kalevan päätoimittaja Sini Salmirinne. Verkostoitumisen yhteydessä voi nauttia installaatioista ja musiikista chillout loungessa.
Tapahtuman järjestävä TaikaBox ry on oululainen kulttuurin, tanssin ja teknologian yhdistys, jonka tarkoituksena on luoda esittävää taidetta kaikkien saataville – usein yhteistyössä paikallisten teknologiayritysten kanssa.
Videotaiteilija John Collingswood kertoo tutkineensa lähemmin interaktiivisen teknologian tuomia mahdollisuuksia esittävässä taiteessa.
”Luomme uudenlaisia ekosysteemejä, joissa esiintyjät, teknologia, ympäristö ja yleisö ovat vuorovaikutuksessa. Tarkoituksena on sekoittaa yhteen eritaustaisia ihmisiä ja saada heidät luomaan yhdessä jotain sellaista, mihin he eivät olisi voineet päätyä ilman monialaista yhteistyötä”, Collingswood kuvailee.
”Tämä on myös se osuus, jolla vedämme mukaan yritysmaailman toimijoita”, Råman lisää.
Tähän toimintamalliin liittyen TaikaBox järjestää vuosittain Oulu Dance Hack -viikon, jonka ideologia jatkuu toimijoita yhteen tuovassa Culture – Matching with Business -verkostoitumistapahtumassa.
Esimerkkinä yhteistyöstä toimii muun muassa Oulu Dance Hack -viikolla esiteltävä TaikaBoxin, Bosch Sensortecin ja Nextierin yhteistyö.
”Bosch Sensortec on tarjonnut välineistöä erilaisen datan keräämiseen tanssijoiden liikkeestä. Nextier puolestaan luo ohjelmistoja tietojen käsittelyyn ja siten mahdollistaa datan hyödyntämisen tanssiesityksessä”, avaavat Råman ja Collingswood yhteistyön osa-alueita.
Tarjolla on loputon määrä mahdollisuuksia, kun verkostoitumaan kerääntyy edustajia useilta eri taiteen ja liiketoiminnan aloilta.
”Tärkeintä on kartoittaa ideat ja kehittämismahdollisuudet nyt, jotta voi päästä mukaan ja saada näkyvyyttä Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden puitteissa”, Råman sanoo.