Kesätöitä voi tehdä myös yrittäjänä – Pullapaikka antoi oppeja, joita ei kirjoista omaksu

Aino Joensuu ja Katri Hummastenniemi olivat haaveilleet kahvilasta, jossa "lattialla olisi räsymatot ja jossa kahvi juodaan eriparisista kupeista". Kuvat: Elina Karvinen

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Johanna Suutari

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Opiskelijat Aino Joensuu ja Katri Hummastenniemi pyörittivät kesätöinään Oulunsalon kotiseutumuseon Pullapaikka-kahvilaa BusinessOulun 17–29-vuotiaille nuorille suunnatun Kesäyrittäjä-ohjelman kautta. ”Vaikka emme ole pullamiljonäärejä, ovat saamamme opit yrittäjyydestä ja itsestämme rahaa arvokkaampia”, kesäyrittäjät toteavat.

Oulunsalon kotiseutumuseon miljöössä voi tuntea ajan hidastuvan. Pari sataa vuotta vanhat rakennukset houkuttelevat samoilemaan ovelta ovelle. Yhdessä rakennuksessa leijailee vastaan pullan ja kahvin tuoksu. Tiluksilla toimi heinäkuussa ihastuttava Pullapaikka-kahvila, jonka tiskin takana oli kaksi kesäyrittäjänaista.

Kesäkahvila Pullapaikan kesäyrittäjäjinä olivat opiskelijat Aino Joensuu ja Katri Hummastenniemi.

”Olemme ensisijaisesti ystäviä ja sen lisäksi nyt yhdessä yrittäjiä”, toteavat tytöt. Joensuu opiskelee pian viidettä vuotta erityispedagogiikkaa ja Hummastenniemi neljättä vuotta geotieteitä Oulun yliopistossa.

”Meillä on lähipiirissämme yrittäjyyttä sekä jonkinlaista yrittäjyyskokemusta taustalla. Yrittäjyys itsessään ei ole ollut meille suuri unelma, mutta se on toiminut unelmamme mahdollistajana”, he toteavat.

Yrittäjänaiset ovat kumpikin tahoillaan haaveilleet samasta asiasta.

”Pitkään jatkuneen ystävyytemme ajan olemme välillä haaveilleet kahvilasta, jossa lattialla olisi räsymatot ja jossa kahvi juodaan eriparisista kupeista.”

”Mahdollisuus toteuttaa unelma Pullapaikasta suorastaan heitettiin syliimme loppukesästä 2023, kun Oulunsalon kotiseutumuseolle tarvittiin kesälle 2024 uudet yrittäjät. Silloin tilaa tarjottiin meille”, Joensuu ja Hummastenniemi muistelevat. Siitä alkoi pohdinta kesäkahvilan toiminnan edellytyksistä ja siihen liittyvistä riskeistä.

”Kävimme tutustumassa museoon ja tapasimme museolla aiemmin toimineita yrittäjiä. Kesäyrittäjä-ohjelmaa suositeltiin meille monelta taholta. Haimme mukaan ohjelmaan heti hakuajan alettua.”

Jo liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä tarkastelimme omia valmiuksiamme ja vahvuuksiamme yrityksemme näkökulmasta. Oli mukavaa huomata, että niitä olikin aika paljon!

Joensuu ja Hummastenniemi tapasivat Kesäyrittäjä-ohjelman projektikoordinaattori Hanna Palmroosin jo hakuaikana.

”Meidän yrityksemme kohdalla erityistä oli ennakkovalmistelun määrä. Aloitimme kesäkahvilan valmistelut jo aikaisin keväällä. Kesäyrittäjä-ohjelman sparrausviikot olivat toukokuussa, mutta saimme tukea omalta mentoriltamme pitkin kesää.”

Nuoret kesäyrittäjät kuvailevat kokemustaan näin:

”Parhaita puolia kesäyrittäjyydessä ja yrittäjyydessä laajemminkin ovat kaikki ne uudet asiat, joita ei muuten tulisi opittua, tehtyä ja koettua. Myös verkostot, jotka kesäyrittäjyyden kautta tulivat tutuiksi, olisivat luultavasti pysyneet meille tuntemattomina.”

Yrittäjän vastuullisuus

Joensuulle ja Hummastenniemelle oli tärkeää, että Pullapaikka oli toteutettu heidän näköisenään ja kestävän kehityksen sekä vastuullisen toiminnan mukaisesti. He antavat suuren merkityksen yrittäjän vastuulle.

”Yrittäjänä voi tehdä vastuullisia valintoja asiakkaan puolesta. Paikallisten ja suomalaisten raaka-aineiden valinta, kierrätettyjen astioiden käyttö ja vegaaniset raaka-aineet pullan leivonnassa ovat esimerkkejä valinnoista, joita olemme tehneet asiakkaidemme puolesta.”

Kaksi nuorta naista kahvilan tiskin takana.

Aino Joensuu ja Katri Hummastenniemi kannustavat kesäyrittäjiksi myös korkeakouluopiskelijoita, sillä ohjelma tarjoaa muun muassa hyödyllisiä verkostoitumismahdollisuuksia.

Pullapaikan toteutus pohjautui vahvasti kesäyrittäjien omiin visioihin, arvoihin ja tavoitteisiin.

”Kaikki lopulliset päätökset olivat meidän omiamme, vaikka kysyimmekin mielipiteitä. Niin Kesäyrittäjä-ohjelman mentorit, muut yrittäjät, yhteistyötahomme ja läheisemme ovat luottaneet siihen, että kun toteutamme Pullapaikkaa omalla tavallamme, siitä tulee juuri sellainen kuin sen kuuluukin olla. Kesäyrittäjä-ohjelmassa lähtökohtana onkin, että yrittäjä toimii itsenäisesti, mutta saa tukea pohdintoihin ja pulmiin”, Joensuu ja Hummastenniemi kertaavat aihetta yhdessä.

Mainiota kokemusta rikkaampana

Kesäyrittäjä-ohjelma on mahdollistanut laajan yrittäjyyteen tutustumisen. Yrittäjäystävykset pitivät siitä, että ohjelmassa oli mukana monenlaisia yrityksiä ja yrittäjiä, joihin peilata omaa yrittäjäkokemusta.

”Olemme oppineet paljon sellaista, mitä kirjan kansien välistä emme olisi koskaan todella oppineet tai ymmärtäneet.”

”Lisäksi yrittäjyyskokemus on lisännyt pystyvyyden tunnetta meille molemmille. On ollut hienoa huomata, mihin kaikkeen pystymmekään. Kesäyrittäjinä toimintamme perustui vahvuuksiimme. Jo liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä tarkastelimme omia valmiuksiamme ja vahvuuksiamme yrityksemme näkökulmasta. Oli mukavaa huomata, että niitä olikin aika paljon!”

Olemme oppineet paljon sellaista, mitä kirjan kansien välistä emme olisi koskaan todella oppineet tai ymmärtäneet.

Yrittäjäarjessa on moninaisia puolia onnistumisista hidasteisiin ja pitkiin päiviin.

”Mikään huonoista puolista ei ole leimallisesti huono puoli vaan haaste, joka yrittäjän tulee ennakoida ja ratkaista. Teimme kesän ajan pidempiä työpäiviä kuin koskaan, eikä tuntipalkkaa ollut mielekästä laskea. Rikastumaan emme päässeet, mutta olimme siitä tietoisia Pullapaikkaa harkitessamme. Kesäyritys kesätyön vaihtoehtona ei näyttäydy meidän kohdallamme taloudellisesti verrannollisena, sillä kesäkahvilamme toimi Oulunsalon kotiseutumuseon aukioloaikojen mukaan. Se rajasi sitä, miten lyhyessä ajassa meidän täytyi tavoittaa asiakkaamme”, yrittäjänaiset kertovat kriittisistä havainnoistaan.

”Kun olemme pohtineet Pullapaikan jatkoa, työaika ja lepo ovat ne asiat, jotka meitä mietityttävät eniten.”

Viesti kesäyrittäjyyttä pohtiville

Yrittäjäkesän kokemuksista viisaampana Joensuu ja Hummastenniemi haluavat välittää useita viestejä nuorille.

”Haluamme sanoa kesäyrittäjyyttä pohtivalle, että yrittäjyys voi olla keino toteuttaa oma unelma omien arvojen mukaisesti, ja se on aivan yhtä hyvä syy yrittää kuin mikä tahansa muu syy.”
”Vaikka emme ole pullamiljonäärejä, ovat saamamme opit yrittäjyydestä ja itsestämme rahaa arvokkaampia.”

Joensuu ja Hummastenniemi antavat paljon pisteitä Kesäyrittäjä-ohjelmalle.

”Haluamme kannustaa ohjelmaan mukaan myös korkeakouluopiskelijoita. Kesäyrittäjyyden kautta saamamme verkostot, yhteydet BusinessOuluun ja saamamme tuki ovat olleet korvaamattomia. Kesäyrittäjänä tavoitteet saavat olla niin korkeat tai maltilliset kuin itse haluaa. Kesäyrittäjyys mukautuu yrityksen ja yrittäjän tavoitteiden mukaisesti.”

”Jos löytyy sisäistä paloa yrittäjyyteen tai siihen, mitä yrityksellä haluaa edistää, yrittäjyyttä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Motivaatio, innostus ja intohimo tekemiseen huomataan varmasti ja se näkyy ja säteilee yrityksen toiminnasta ulos päin”, toteavat Pullapaikan kesäyrittäjät.