Kaupungin yrittäjäpalkinnot Haurun Jäteautolle, Notarecille ja Aikolonille

Oulun kaupungin yrittäjäpalkinnot jaettiin kolmelle yritykselle torstaina BusinessAsemalla. Kuvat: Pasi Rytinki

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin vuotuiset yrittäjäpalkinnot jaettiin torstaina BusinessAsemalla. Stiiknafuulia-palkinnon voitti Haurun Jäteauto Oy, vuoden startup-yrityksen palkinnon Notarec Oy ja vuoden vientiyrityksen palkinnon Aikolon Oy.

Vuosittaiset yrittäjäpalkinnot myöntää Business Oulu -liikelaitoksen johtokunta. Palkinnot jakoi torstaina kaupunginjohtaja Ari Alatossava, joka totesi, että ansioituneet voittajat valittiin peräti 11 500 oululaisen yrityksen joukosta.

Perinteisen Stiiknafuulia-palkinnon voittanut Haurun Jäteauto Oy on oululainen kiertotalousyritys, jonka palvelutarjontaan kuuluvat kokonaisvaltaiset jätehuolto-, vaihtolava- sekä viemärihuoltopalvelut. Hauru kerää hyötyjakeet ja -jätteet älykkäitä Hauru Smart -ratkaisuja hyödyntäen ja ekologisesti biokaasulla kulkien.

Hauru toi biokaasukäyttöiset jäteautot Oulun katukuvaan vuonna 2018. Suomen älykkäin jätehuoltopalvelu Hauru Smart esiteltiin oululaisille vuonna 2020. Tässä palveluratkaisussa jäteastiat varustellaan niiden täyttöastetta valvovilla sensoreilla, jotka mahdollistavat jätteiden oikea-aikaiset tyhjennykset. Hauru on kehittänyt myös sovelluksen, jolla omakotitalouksien voivat tehdä kaikki jäteastian tyhjennystilaukset helposti ja oikea-aikaisesti. Tällä hetkellä sovelluksen käyttäjiä on Oulussa jo tuhansia.

Yrityksen liikevaihto vuonna 2023 oli 5,5 miljoonaa euroa ja sen kasvu on ollut tasaista. Vuonna 2023 yrityksessä työskenteli 30 henkilöä.

Haurun toimitusjohtaja Mikko Hauru kiitteli, että Oulussa on ollut hienoa elää, yrittää ja kehittää toimintaa.

”Ehkä meidän kontribuutiomme on ollut, että lähdimme rohkeasti uudistamaan toimialaa. Ei lähdetty pelaamaan piirisarjaa, vaan ratkaisumme ovat kiinnostaneet ympäri Suomea ja vähän muuallakin. Ehkä tavoitteeksi voi ottaa jossain vaiheessa sen vientipalkinnonkin”, Hauru sanoi palkintojenjakotilaisuudessa.

Neljä miestä ja yksi nainen katselevat juuri paljastettua taulua.

Haurun toimitusjohtaja ihasteli Meidän kaupunki -teosta, johon on ikuistettu myös hänen isänsä ja setänsä penkillä istumassa. Stiiknafuulia-palkintoa olivat vastaanottamassa Haurulta myös Kimmo Kujasalo, Timo Hoikkala ja Anna Hauru. Oikealla ovat BusinessOulun johtokunnan puheenjohtaja Jukka Kolmonen ja johtaja Juha Ala-Mursula.

Stiiknafuulia-palkintona Haurun Jäteauto Oy:lle luovutettiin oululaisen taiteilija Don Poron alias Oskari Tuohimaan maalaus Meidän kaupunki, joka on tehty yrityksen esittämien ajatusten pohjalta. Teoksen hahmoista ovat tunnistettavissa nykyisen toimitusjohtajan isä Lassi Hauru ja edesmennyt setä Matti Hauru.

”Olemme kuitenkin toimineet tässä kaupungissa jo vuodesta 1957 lähtien, niin semmoisilla meriiteillä uskallettiin tämmöinen nimi antaa”, Mikko Hauru totesi Meidän kaupunki -teoksesta, joka sijoitetaan yrityksen neuvotteluhuoneeseen.

Kolme naista palkintojenjakotilaisuudesssa.

Vuoden oululaisen startup-yrityksen palkinnon vastaanottivat Notarecilta Kaisa Seppälä (vas.), Sofia Järnström ja Anna-Maija Västilä.

Vuoden oululaisena startup-yrityksenä palkittu Notarec Oy on rekrytointi-, henkilöstöhallinto- ja valmennusyritys.

”Me autamme kasvuyhtiöitä poistamaan pullonkaulat, jotta menestys ei jää henkilöstöstä kiinni”, toimitusjohtaja Sofia Järnström kiteytti yrityksen idean ja iloitsi siitä, että palkinto myönnettiin nimenomaan palveluyritykselle.

Notarec auttaa työnantajia löytämään uudet avainhenkilöt ja pitämään heistä hyvää huolta. Osaajien rekrytoinnin lisäksi Notarec auttaa yrityksiä luomaan asiakkaille toimivat HR-käytännöt ja vahvan työnantajabrändin sekä valmentaa yritysasiakkaitaan kohti menestystä.

”Uskomme, että parhaat tulokset syntyvät, kun ihmiset ovat onnellisia. Onni työssä syntyy siitä, että saa tehdä mielenkiintoisia töitä hyvässä ja hyvin johdetussa työyhteisössä, jossa ihmisistä pidetään hyvää huolta, jossa saa kasvaa ja kehittyä sekä jossa voi kokea yhdessä tekevänsä jotain merkityksellistä.”

Notarecissa työskenteli vuoden 2023 tilinpäätöstietojen mukaan yhdeksän henkilöä. Yrityksen liikevaihto oli 937 000 euroa.

Vuoden vientiyrityksen palkinnon vastaanottivat Aikolonin talousjohtaja Eija Kangas ja toimitusjohtaja Martti Hahtonen.

Vuoden oululaisena vientiyrityksenä palkittu Aikolon Oy on kasvava perheyritys, joka on vuosien aikana erikoistunut muovimateriaalien mekaaniseen työstöön sekä lämpömuovaukseen. Yrityksen henkilöstömäärä vuonna 2023 oli 71 henkilöä ja liikevaihto 11,3 miljoonaa euroa.

Aikolon Oy on tehnyt suuren investoinnin uuteen tuotantolinjaan ja pystyy nyt tarjoamaan asiakkaille kaikki muovin työstämiseen, pinnoittamiseen sekä merkintään liittyvät palvelut. Uusi tuotantolinja mahdollistaa energiatehokkaammat, lasia korvaavat ratkaisut, jotka pienentävät merkittävästi tuotteiden hiilijalanjälkeä.

Aikolon Oy:llä on muovialan osaamista jo neljältä vuosikymmeneltä, ja kansainvälistä kasvua vauhdittaakseen yritys avasi viime syksynä myyntikonttorin Italiaan. Aikolonin tavoitteena on kasvaa kansainvälisesti merkittäväksi sopimusvalmistajaksi lämpömuovatuissa ja koneistetuissa muoviratkaisuissa.

Aikolonin toimitusjohtaja Martti Hahtonen totesi, että 10 miljoonan investointi uuteen, maailmanlaajuisesti ainutlaatuista teknologiaa hyödyntävään tuotantolinjaan mahdollistaa, että Eurooppaan voidaan lähteä viemään yhtiön tuotteita täydellä teholla.

”Oulussa sijaitsevassa tuotantolaitoksessa valmistetaan korkealaatuisia ja kirkkaita Aikon-tuotteita, jotka ovat monin eri tavoin jatkojalostettuja polykarbonaatti- ja akryylilevyjä. Kiitokset myös BusinessOululle, jonka mukana olemme päässeet verkostoitumaan kansainvälisesti.”

Fakta

Yrittäjäpalkintojen valintakriteerit

  • Vuoden oululaisen startup-yrityksen tulee olla alle viisi vuotta vanha. Sen toiminnan, palvelun tai tuotteen tulee olla jo käytännössä markkinoilla testattu sekä yritys on toiminnallaan luonut edellytyksiä kasvulle ja uusien työpaikkojen syntymiselle.
  • Vuoden oululainen vientiyritys on toiminut pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi kansainvälisillä markkinoilla, kasvattanut lähihistoriassa merkittävästi viennin osuutta liikevaihdostaan tai tehnyt merkittäviä uusia kansainvälisiä markkina-avauksia.
  • Stiiknafuulia-yrittäjäpalkinnon saajaa valittaessa kiinnitetään huomiota siihen, että palkittava yritys on pitkäjänteisellä, vakiintuneella ja kannattavalla toiminnallaan vaikuttanut merkittävästi Oulun kaupungin elinkeinoelämään sekä toiminut vastuullisesti ja aktiivisesti oululaisessa yrittäjäyhteisössä.