Junnikkala Oy palautti sahaustoiminnan Ouluun – Suomen tehokkaimmaksi tähtäävän sahan laatua arvostetaan maailmalla
Junnikkalan Oulun sahan avajaisia juhlittiin torstaina yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kesken. Avajaisohjelmaan kuului tutustuminen sahan toimintaan. Kuva: Anne Laurila
Junnikkalan Oulun sahan avajaisia juhlittiin torstaina. Laanilassa sijaitseva saha on edelleen ylösajovaiheessa, mutta kun tuotanto saadaan täyteen tehoonsa, sahan läpi kulkee päivässä 3000 kuutiota tukkia. Uusien sahojen rakentaminen on Suomessa nykyisin todella harvinaista, mutta sahatavaralla on kysyntää. Junnikkalan suurin vientimarkkina on Japani, jossa tiheäsyinen, pohjoisessa kasvanut puu on suuressa arvossa muun muassa maanjäristysriskin vuoksi.
Toimitusjohtaja Kalle Junnikkalan ei tarvinnut peitellä tyytyväisyyttään Junnikkalan Oulun sahan avajaisissa torstaina. 90 miljoonan euron investointi uuden sahan rakentamiseksi Ouluun sujui täsmälleen aikataulussa ja ensimmäinen tukki meni sahan läpi 4. joulukuuta 2023. Nyt sahalla ollaan ylösajovaiheessa. Tähtäimessä on olla Suomen tehokkain saha.
”Tukkilajittelija starttasi marraskuussa, ja nyt on saavutettu täysi kapasiteetti, yli 12 000 tukkia vuorossa. Se tarkoittaa, että voimme ottaa vastaan noin 75 rekkakuormaa tukkipuuta päivässä. Tällä hetkellä linjalla menee noin 30 tukkia minuutissa. Kun pääsemme täyteen tehoon syksyyn mennessä, sahan läpi kulkee päivässä 3000 kuutiometriä puuta, joka vastaa noin kuuttakymmentä rekkalastia tukkipuuta”, Junnikkala toteaa.
Tukit hankitaan järkevän kuljetusetäisyyden päästä, lähinnä Merilapista, Oulusta, Pudasjärveltä, Taivalkoskelta ja Oulujärven pohjoispuolelta. Junnikkalan puukaupoista hankittu kuitupuu menee Stora Enson kartonkitehtaalle Ouluun ja vastaavasti Stora Ensolle päätyvät tukit toimitetaan Junnikkalalle sahattavaksi.
Oulussa sahan mentävä aukko
Veljekset Kalle ja Veli-Matti Junnikkala laajensivat Kalajoella toimineen perheyrityksensä Oulaisiin vuonna 2008. Vuonna 2021 alkoivat veljesten mielessä siintää uudet investoinnit.
”Ensimmäinen suunnitelma oli kehittää olemassa oleva sahoja, ja laskimmekin sille hintalapun. Toimistossani on Suomen sahojen kartta, ja sitä katsellessani hoksasin, että Oulun kohdalla on tyhjä aukko. Innostuimme ajatuksesta, että rakennetaan sinne kokonaan uusi laitos. Velipoika soitti Ouluun ja keväällä 2021 kiersimme eri tonttivaihtoehtoja läpi Oulun alueelta BusinessOulun kanssa. Ei me uskallettu vielä kertoa kenellekään suunnitelmista, juhannuksena sitten tiedotimme investointipäätöksestä”, kuvaa Veli-Matti Junnikkala investointihankkeen alkua.
Sahalle tarvittiin viidentoista hehtaarin alue. Eri paikkavaihtoehtoja vertaillessaan Junnikkalat kävivät myös entisen Martinniemen saha-alueella. Laanila osoittautui kuitenkin parhaaksi vaihtoehdoksi.
”Sahan tuottamat sivuvirrat on helppo hyödyntää, kun Oulun Energian biopolttolaitos on vieressä. Kaikki meidän sahauksestamme syntyvä puru ja kuori hyödynnetään Oulun Energian sähkön- ja lämmöntuotannossa. Noin kolmannes lämmöstä palautuu meidän käyttöömme, mutta loppu menee kaukolämpöverkkoon”, Veli-Matti Junnikkala kertoo.
Itse sahan rakentaminen sujui aikataulussa ja suunnitellusti, vain kahdessa vuodessa. Kalle Junnikkalan mukaan sahan kotimaisuusaste on korkea.
”Kaksi vuotta sitten aloitettiin pusikon raivaus ja maatyöt tässä tontilla, ja viime vuoden joulukuussa meni ensimmäinen tukki sahasta läpi, päivälleen suunnitellusti. Laitetoimittajakumppaneita on ollut todella paljon tässä projektissa, koko hankkeen henkilötyövuosia emme ole vielä edes ehtineet laskea. Pelkästään tehdasalueen turvallisuusperehdytyksen on käynyt liki 1300 eri ihmistä. Kotimaisuusaste koko tuotantolaitoksen rakentamisessa on arvioni mukaan yli 90 prosenttia”, Kalle Junnikkala toteaa.
Sahan sijoittamista Ouluun puolsi paitsi toimiva sijainti, myös työvoiman saatavuus.
”Kalajoella ja Oulaisissa on joskus kohdattu haasteita työvoiman saatavuuden suhteen, kun paikkakunnat ovat pieniä. Vuosi sitten meillä oli imago- ja rekrytointikampanja täällä Oulussa, ja se tuotti kyllä upean tuloksen. Kiinnostus meitä kohtaan työnantajana on ollut hyvä ja olemme löytäneet oikeat osaajat”, Junnikkala kiittelee.
Historiallinen päivä
Junnikkalan sahan avajaisjuhlassa kansanedustaja Janne Heikkinen (kok.) ja Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husso (kok.) totesivat juhlapuheissaan, että Junnikkalan veroisia teollisia investointeja on ilo juhlia, siksi harvoin niitä paikkakunnalle saadaan. Myös Sahateollisuus ry:n puheenjohtaja Tino Aalto kuvasi päivää historialliseksi, sillä kovin monta sahaa ei Suomeen ole viime vuosina avattu. Näkymät sahatavaran kysynnän suhteen pitkälle tulevaisuuteen ovat hyvät ja iso osa Suomen sahatavarasta päätyy vientiin. Niin myös Junnikkalalla.
”Japani on meille suurin vientimarkkina. Tavaramme laatu on Japanissa top 3 -joukossa ja puurakentaminen on lisääntynyt Japanissa merkittävästi. Heillä on todella tarkat vaatimukset rakenteiden lujuuslaskelmille esimerkiksi maanjäristysriskin vuoksi. Tiheäsyinen, pohjoisessa kasvanut puu täyttää nämä vaatimukset”, Veli-Matti Junnikkala toteaa.
Oulun satamasta Junnikkalan sahatavara jatkaa matkaansa konteissa Japaniin, syksyyn mennessä entistä tiiviimmässä tahdissa.