”Yhteinen ylpeyden aihe” – Oulun peruskoulut saivat ansaitsemansa juhlakirjan

Pohjankartanon kokeiluperuskoulun oppilaat kuvattiin Kalevan peruskoulua käsittelevää juttua varten huhtikuussa 1974. Kuva on Museoviraston Journalistisen kuva-arkiston Kaleva-kokoelmassa.

Oulun peruskoulujen juhlavuosi

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Peruskoulu on niin merkittävä asia, että olen valmis vaikka barrikadeille sen puolesta”, Oulusa koulusa -teoksen toimittanut Pia Kaitasuo toteaa.

Riehakas poikajoukko suorastaan työntyy lukijaa kohti Oulusa koulusa -teoksen kannesta.

”Kuva tavallaan ohjasi työtä”, kirjan toimittaja Pia Kaitasuo toteaa.

”Se henki energiaa ja innostusta ja halua päästä esille. Sitä peruskoulun perustaminen on merkinnyt: kaikki niin sanotusti pääsivät kuvaan.”

Kaitasuo tunnisti kuvan koulun oitis: Pohjankartanon monitoimitalo on ollut Kaitasuon elämässä aina.

”Olen kulkenut Karjasillan kirjastossa taaperoikäisestä saakka, käynyt Pohjankartanossa yläkoulun ja lukion, harrastanut rakennuksessa vapaa-aikanani ja edelleen harrastan.”

Kuvan taustoihin perehtyminen paljasti, miten vaisto oli ohjannut löydön äärelle: pojat olivat Oulun kokeiluperuskoulun oppilaita, ja koulun kokemukset tulivat opiksi koko maan siirtyessä peruskouluun.

Omaan kokemukseensa peruskoulun Oulussa käyneenä Kaitasuo myös vetosi toimitustyöhön hakeutuessaan.

”Peruskoulun juhlavuoden ohjausryhmällä oli ajatus julkaisusta, mutta tekijä puuttui. Minä tarjouduin. Ajattelin olevani juuri sopiva: olen kirjoittanut työkseni 30 vuotta, olen koulutukseltani historioitsija mutta myös opettaja ja siis käynyt itse peruskouluni Oulussa.”

Vanha mustavalkoinen kuva koulun kielistudiosta, jossa oppilaat istuvat kuulokkeet päässään tehden etualalla istuvan opettajan antamia kuuntelutehtäviä.

Peruskoulu uudisti opetusta. Niinpä peruskouluiksi rakennettuihin kouluihin suunniteltiin myös kielistudiot. Kuvassa Rajakylän yläasteen oppilaita englanninopettajansa Marja Rossin ohjauksessa. Kuva: Risto Rasila / Kaleva / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

Satasivuinen, runsaasti kuvitettu kurkistus Oulun peruskoulujen 50 vuotiseen taipaleeseen on ollut saatavilla tovin. Kaitasuo olevansa iloinen siitä, että juhlakirjan myyntihinta on todella maltillinen, 10 euroa, mikä auttaa toteuttamaan kirjan tekemisen perusajatusta.

”Tämä ei ole historia eikä historiikki, vaan haluttiin mieluummin helposti lähestyttävä juhlakirja, runsain kuvin ja tekstin joukkoon sijoitettuine oululaisilta kerättyine muistoineen, joka herättäisi omia muistoja lukijassaan ja myös avaisi ymmärrystä opetukseen ennen ja nyt.”

”Juhlakirjassa kerrotaan lyhyesti siitä prosessista, joka synnytti peruskoulut ja siitä, millainen siitä tuli. Se on ollut minun teemani, ja siihen sisältyy myös tiivis muistelus siitä, miten peruskouluarki alkoi eri puolilla nykyistä Oulua”, Kaitasuo kertoo.

Erityisen ihmeissäni olin siitä, miten vaikeaa oli saada haastateltavia peruskoulussa opettaneista – ihan nimettömänäkin olisi saanut muistojaan kertoa.”
Pia Kaitasuo

Toinen teemoista on se, miten 50 vuoden aikana on opetettu ja siitä on kirjoittanut KM, kirjailija Anu Kolmonen.

Kouluväkikin marssii vatsallaan eli kolmanneksi teemaksi tuli kouluruokailu ja siitä kirjoittamaan saatiin FT Ritva Kylli, palkittu ruokahistorioitsija.

Neljäntenä teemana on kouluarkkitehtuuri, ja kaavoitusarkkitehti Pia Krogius onkin paneutunut selvittämään, miten koulurakennuksetkin tukevat oppimista.

Vanha mustavalkoinen kuva, jossa miesopettaja jakaa ruokaa oppilailleen koululuokassa.

Haukiputaan kirkonkylän koululla kärsittiin talvella 1982 ahtaudesta ja opettaja Pekka Koivuniemi ja hänen 5B-luokkansa joutuivat ruokailemaan omassa luokassa. Kuva: Mauno Pälli / Kaleva / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

”Ohjausryhmässä nousi ajatus, että juhlakirja voisi katsoa myös eteenpäin. Niinpä viides ja viimeinen teemoista vie lukijan Oulun maantieteelliseen keskipisteeseen Ylikiiminkiin. Ylikiimingin koulun rehtori Arttu Parkkinen ja apulaisrehtori Birgitta Uhre-Korpiranta antavat kirjoituksessaan mallin sille, miten lasten tulevaisuus rakentuu koko yhteisön voimin.”

Kirjan tekemisessä oli ajankäytöllisiä ja materiaalin saamiseen liittyviä haasteita, Kaitasuo kertoo.

”Erityisen ihmeissäni olin siitä, miten vaikeaa oli saada haastateltavia peruskoulussa opettaneista – ihan nimettömänäkin olisi saanut muistojaan kertoa.”

Informantteja hän kertoo löytyneen lopulta ”kaunopuheisuudella” ja yksittäisten henkilöiden avulla.

”Haasteista selviämisessä iso merkitys oli, kun tiesin voivani luottaa yhteistyökumppanini, viestinnän asiantuntijan Minna Mäki-Heikkilän osaamiseen. Minna ymmärsi jo ensitapaamisessa, millaisena kirjan rakenteen näin ja saatoimme suunnitella sen ulkoasua sujuvasti.”

Punatukkainen nainen, jolla on päällään harmaa neulepusero ja kaulassaan paksu vihreä huivi katsoo kameraan taustallaan maalaus.

Toimittaja Pia Kaitasuon oma koulutie oululaisena peruskoululaisena kulki muun muassa tämän Juho Mäkelän maalaaman Koivu ja tähti -freskon ohitse. Teos sijaitsee nykyisessä Sammakkotalossa. Kuva: Hennamaria Rantakeisu

Juhlakirjahanke oli toimittajalleen hyvin mieluisa niin työn sisällön kuin etenkin aiheensa puolesta.

”Olen ajatellut teettää itselleni t-paidan painatuksella ”I love peruskoulu”, Kaitasuo vitsailee puolittain vakavissaan.

”Olen aina ollut hyvin kiitollinen siitä, että minulla on ollut mahdollisuus oppia niin paljon kuin halusin. Olen tiennyt, historioitsija kun olen, että tasa-arvoisella koulutuksella ei ole pitkää perinnettä Suomessa.”

Kaitasuo toteaa miettineensä kirjahankkeen ajan, ymmärtävätköhän oululaiset ja pohjoissuomalaiset, miten suuri merkitys peruskoululla on meille ollut. Hän toivookin, että tasa-arvoista koulutusta ei otettaisi itsestäänselvyytenä, vaan sitä ymmärrettäisiin puolustaa.

”Peruskoulu on niin merkittävä asia, että olen valmis vaikka barrikadeille sen puolesta”, Kaitasuo puuskahtaa.

Oulusa koulusa -hankkeen hän sanoo opettaneen myös entistä syvempään kiitokseen ja kunnioitukseen niitä kohtaan, jotka peruskoulun mahdollistivat.

”Peruskoulu on yhteinen ylpeydenaihe.”

Fakta

Juhlakirja myynnissä myös verkkokaupassa

Oulusa koulusa -juhlakirjaa voi ostaa Oulu10-asiointipisteistä hintaan 10 euroa.

Sitä on myytävänä myös Oulun kaupungin verkkokaupassa, jolloin myyntihintaan lisätään kahdeksan (8) euroa postituskuluja.

Peruskoulujen juhlavuosi jatkuu erilaisin tapahtumin. Juhlaseminaarissa keskiviikkona 20. marraskuuta juhlapuheen pitää opetusneuvos Lucina Hänninen Opetushallituksesta.

Kevätlukukaudella juhlavuoden vietto keskittyy kouluille. Luvassa on muun muassa koulut ja alueen asukkaat yhdistäviä tilaisuuksia.

Suosittu Talot kertovat -luentosarja esittelee koko juhlavuoden ajan oululaista kouluarkkitehtuuria. Syyslukukaudella tarjolla on vielä kaksi tapahtumaa. Keskiviikkona marraskuun 27. päivänä ollaan Haukiputaan Aseman koululla ja tiistaina joulukuun 3. päivänä tutustutaan juuri saneeratun Lintulammen kouluun eli entisen Nokelan kouluun ja sen rakennushistoriaan.  Molempia luentoja voi myös seurata verkossa osoitteessa www.ouka.fi/talotkertovat.