Myllyojan koulun kuusi sai uudet koristeet – tee perässä!
Myllyojan koulun 5A-luokan oppilaat Sara Kolehmainen ja Veera Depner ripustivat juhlasalin kuuseen uusia koristeita. Kuvat: Pia Kaitasuo
Kokeile, miten pallokoriste syntyy kierrätysteemalla käyttäen ylijääneitä tapetin paloja ja hyödyntäen aikansa elänyttä kirjaa.
50 vuottaan juhliville Oulun peruskouluille heitettiin syksyllä haaste: kunkin koulun toivottiin juhlistavan joulua koristamalla joulukuusensa 50 koristeella.
Myllyojan koululla toimeen käytiin kierrätysteemalla: itsenäisyysjuhliin – joista toinen oli oppilaille, toinen täydelle salilliselle vanhempia ja isovanhempia – puettiin suuri kuusi paperipalloin ja kukkasin. Niiden materiaalina oli ylijäänyt tapetti.
Kierrättäminen on ollut kuusenkoristeista vastanneen 5B-luokan opettajan Anni Komulaisen johtotähtenä muutoinkin. Komulainen vastaa 5. ja 6. luokkalaisille suunnatusta Tuunaus-valinnaiskurssista.
”Kurssi aloitettiin suunnittelemalla yhdessä, millaisia materiaaleja tarvittiin. Sitten matkattiin onnikalla kirpputorille hankkimaan niitä.”
Komulainen kertoo ostoksiin kuuluneen niin vaatetta kuin korujakin sekä myös lusikoita, jotka taipuivat näppärissä käsissä naulakoiksi.
”Ja tietokoneen näppiskin!”, Komulainen lisää.
Joulua kohden mennessä valmistuu joulukoristeiden lisäksi myös joululahjasukkia, niitä elokuvista tuttuja takan reunaan ripustettavia. Materiaalina ovat erikuosiset kankaat: esimerkiksi entisestä esiliinasta tai pidetystä pöytäliinasta saa hyvää materiaalia.
”Viimeisellä kerralla kurssilaisten kanssa taidetaan tuunata pipareita”, opettaja tuumaa.
Joukko 5A-luokan tyttöjä pistää pystyyn joulukoristepajan ihan Mun Oulun lukijoita ajatellen. Materiaalina on vanha kirja, koruissa ja asuissa käytettyjä helmiä sekä lankaa.
Oheisen ohjeen ja jutussa olevien kuvien antamien vihjeiden turvin voi kokeilla, millainen joulupallo omissa näpeissä syntyykään.
Joulupallo syntyy kierrätystarpeista
Tarvitset: Paperia (esimerkiksi vanhoja kirjan tai lehden sivuja, tapettia tms.), sakset, liimaa, lankaa, silmäneulan ja helmiä.
- Leikkaa paperista noin 25 cm pitkiä ja 1,5 cm leveitä paperisuikaleita.
- Laita liimaa paperisuikaleiden keskikohdalle ja liimaa suikaleet ristikkäin toistensa päälle.
- Leikkaa langasta noin 25 cm mittainen pätkä. Tee solmu langan päähän ja pujota siihen 1– 2 helmeä.
- Vedä lanka neulalla paperikerrosten läpi liimaamasi “ristikon” keskikohdalta.
- Vedä lanka ja neula nyt läpi kaikista paperisuikaleiden vapaista toisista päistä. Suikaleet asettuvat näin pallon muotoon.
- Pujota lopuksi vielä 1– 2 helmeä neulan ja langan läpi koristeeksi myös pallon yläpuolelle.
- Solmi jäljelle jäänyt lanka lenkiksi, josta voit ripustaa joulupallosi koristeeksi.
Joulu ei tule ilman oikeanlaisia joulukoristeita, ainakin mikäli on uskomista Myllyojan koulun 5A-luokan oppilaisiin.
”Tykkään koristella kotia jouluksi. Laitan esille tonttuja, kynttelikköjä ja pihalle kranssin ja jouluvaloja”, Veera Depner kertoo.
Myös Depnereillä on joulukuusessa itse tehtyjä koristeita.
”Äiti on tehnyt joskus pienenä sydämen ja enkeleitä.”
Pihan koristaminen joulua varten on tärkeää myös Sara Kolehmaiselle. Joulu asettuu kotiin myös juhlakauteen sopivien tekstiilien kautta.
”Laitetaan ikkunaan jouluverhot, ja koristeiden lisäksi esille joulutyynyjä.”
Saaga Jukurin kodin kuuseen ripustetaan joka joulu jotain hyvin tärkeää.
”Ne on sellaiset pikkuveljen, isosiskon ja minun syntymäkoristeet. Niissä lukee nimet ja se, milloin me on synnytty”, hän selittää.