Tuulivoimatilastot 2021: Pohjois-Pohjanmaa on edelleen Suomen tuulivoimaisin maakunta
Lähes 40 prosenttia Suomen tuulivoimasta tuotetaan Pohjois-Pohjanmaalla. Kuva: Mun Oulu
Kalajoki menetti Suomen tuulivoimaisimman kunnan tittelin Lapin maakunnan puolella sijaitsevan Simon harpatessa sen ohi voimaloiden määrässä. Kunnittain tarkasteltuna toiseksi ja kolmanneksi eniten tuulivoimaa on Kalajoella ja Raahessa, ja ne kirittävätkin Pohjois-Pohjanmaan maakuntatarkastelun kärkeen tuulivoiman määrän osalta. Maakunnassa on 37 prosenttia koko maan tuulivoimakapasiteetista.
Suomessa on yhteensä 962 tuulivoimalaa. Niiden yhteenlaskettu teho on 3257 megawattia. Suomen tuulivoimakapasiteetista 6,4 prosenttia sijaitsee Kalajoella, jossa on 64 voimalaa, jotka tuottavat yhteensä 208 megawattia ja 6 prosenttia Raahessa, jossa on 62 voimalaa, joiden tuotto on 197 megawattia. Pohjois-Pohjanmaa pitääkin tukevasti ykkössijaa maakuntatarkastelussa.
Toiseksi eniten Lapissa
Maakunnista toiseksi eniten tuulivoimaa on Lapissa, missä sijaitsee 17 prosenttia Suomen tuulivoimaloista. Tuulivoimaisimmassa kunnassa, Simossa, tuulivoimaloita on Kalajoen tapaan 64 kappaletta, mutta niiden yhteenlaskettu teho on peräti 280 megawattia.
”Simossa ja Kalajoella voimaloita on määrällisesti yhtä paljon, mutta tehoa eli megawatteja tarkastellessa ero on selkeä. Tästä voi hahmottaa tuulivoimaloiden teknisen kehityksen valtavaa nopeutta. Kalajoen voimalatkaan eivät ole ikäloppuja, mutta silti uusimman teknologian voimalat ovat huomattavasti tehokkaampia,” sanoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.
Suurin tuulipuisto Kainuussa
Loppuvuonna valmistui myös Suomen toistaiseksi suurin tuulipuisto, Piiparinmäki, jossa on 46 voimalaa. Piiparinmäki sijaitsee Pyhännän kunnan ja Kajaanin kaupungin alueilla. Uusia tuulivoimaloita rakennettiin niin ikään Haapajärvelle ja Kauhajoelle. Myös Keski-Suomi, jossa tähän asti on ollut vain yksi tuulipuisto, saa alueelleen uusia tuulivoimaloita.
“Nykyisiä tuulivoimaloita, jotka ovat aiempia korkeampia ja pidempilapaisia, voidaan rakentaa paikkoihin, jotka eivät olisi kymmenen vuotta sitten olleet kannattavia alueita tuulivoimatuotannolle. Keski-Suomen ja Kainuun metsäiset alueet ovat tästä hyvä esimerkki. Kaikkialta Suomesta löytyy hyvätuulisia alueita. Sisämaassa metsän ja maaston muotojen vuoksi tasainen ja voimakas tuuli on korkeammalla kuin alavalla rannikkoseudulla,” Mikkonen sanoo.