Sukellus kierrätysmuoviin – vuosi vuodelta kasvavassa lajittelussa on omat niksinsä
Kiertokaaren Mari Juntunen omien lajiteltujen muovipakkausten kanssa. Kuva: Mari Juntusen kotiarkisto
Muovi herättää ihmisissä paljon kysymyksiä. Muovinkeruu toimii Oulussa sekä Rinki-ekopisteillä että taloyhtiöiden itselleen organisoimissa keruupisteissä. Sen lajittelu, keruu ja jatkojalostaminen on viime vuosina kehittynyt.
”Vuoden 2016 alusta pakkausjätteen vastuu siirtyi tuottajille ja ekopisteet siirtyivät valtakunnallisen Ringin hallintaan. Ekopisteillä kerätään kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkauksia. Ajatuksena on se, että ekopisteet sijaitsevat sellaisilla paikoilla, mistä pakkausjätettä ostetaankin, jolloin kauppareissulla voi sitten pakkaukset viedä samalla keräykseen”, kertoo Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen.
Kaikilla ekopisteillä ei ole muovipakkausten keräystä. Tämä liittyy taustalla olevaan lainsäädäntöön ja sen vaatimuksiin keräysverkoston laajuudesta. Viimeisimmässä lain päivityksessä keräysverkoston vaatimukset taas muuttuivat, joka tullee vaikuttamaan ekopisteiden määrään ja valikoimaan lähitulevaisuudessa. Myös taloyhtiöissä kerätään muovipakkauksia.
”Se ei vielä tänä vuonna ole pakollista, mutta esimerkiksi Oulussa taloyhtiöt ovat ottaneet jo ennakoivasti valikoimaan myös muovipakkausten keräyksen. Luonnollisesti se on hyvä asia, koska tällöin polttokelpoista tulee vähemmän”, pohtii Juntunen.
Lajittelun nyrkkisääntöjä
Muovipakkaukset kerätään ekopisteillä, mutta muoviset esineet eivät sinne kuulu. Muoviset esineet kuten loppuun käytetty tai rikkinäinen muovikulho kuuluvat poltettavaan sekajätteeseen. Kotona muovipakkaus puhdistetaan niin, ettei se ala haisemaan. Jos pakkauksessa on erikseen korkki ja säiliö tai kansi ja säiliö, nämä irroitetaan toisistaan.
”Tärkeää on hoksata, että erilaisia muoveja ei sullota sisäkkäin ja viimeistään ekopisteellä kuljetukseen käytetyn pussin sisältö varistellaan irtonaisena puristimeen. Näin robottisilmä tunnistaa muovilaadun, kun sitä lajitellaan jalostuslaitoksessa. Samanlaiset purkit toki voi kerätä sisäkkäin tilan säästämiseksi”, kiteyttää Juntunen.
Muovipakkauksista tehdään ensin muovista raetta, josta valmistetaan uusia muovituotteita.
Muovinkeruu kasvaa vuosi vuodelta
Oulun ekopisteiltä muovia on kerätty noin 500 tonnia vuodessa. Taloyhtiöiden keruumäärää Kiertokaari ei tiedä. Suhteellisesti muovia on vielä vähän erilliskerättynä, voisi olla enemmänkin.
”Onneksi muovinkeruun määrä kasvaa vuosittain, maltillisesti”, pohtii Juntunen.
”Helpointa asukkaalle on, että keräysastia on taloyhtiön pihalla. Omakotiasukkaat käyttävät ekopisteitä, se hoituu kauppareissun yhteydessä.”
Kaikella lajittelulla säästetään ympäristöä. Materiaali lajiteltuna korvaa jotain sellaista, joka muutoin pitäisi ottaa luonnosta. Koska luonnonvarat ovat rajalliset, ei kannata heittää sekajätteeseen sellaista, jonka voi jalostaa uudeksi tuotteeksi.
”Kannustan sillä, että muovipakkausten lajittelu on myös taloudellisesti järkevää”, vinkkaa Juntunen.
Muovipakkausten osalta kierrätysmaksu maksetaan tuotteen ostohinnassa. Jos laitetaan pakkaus polttokelpoiseen, maksetaan kahteen kertaan eli ensin kierrätysmaksu ja sitten polttokelpoisen käsittelymaksu.
”Muovipakkauksia voi myös vähentää valitsemalla vähemmän pakkausmateriaalia sisältäviä tuotteita. Turhan moninkertaisesti pakatut tuotteet on syytä jättää kauppaan”, summaa Juntunen.
”Jokainen meistä asukkaana ja ihmisenä on tärkeä osa kokonaisuutta ja kaikki teot, mitä teemme lajittelun edistämiseksi ovat osa suurta kokonaisuutta, jossa tarkoituksena on materiaalikierto. Toivoisin, että lajittelu olisi itsestäänselvyys ja se tehtäisiin aina, kun lajittelumahdollisuus on.”
Lisätietoja lajitteluohjeista muoville tästä linkistä.
Lisätietoja kotitalouksille muovin lajittelusta tästä linkistä.