Pihabongaus on helppo tapa aloittaa lintujen tarkkailu – viikonloppuna on käynnissä Suomen suurin lintutapahtuma

Lapinpöllö on harvinainen vieras kotipihalla, joten sellaista tuskin osuu kohdalle tulevana viikonloppuna. Pihabongaus kartuttaa kuitenkin arvokasta tietoa linnustosta talvella. Kuva: Kaisa Peltomäki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pihabongaustapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna, 29.-30. tammikuuta, jo 17. kerran. Viime vuonna tapahtumaan osallistui 23 000 innokasta luonnon tarkkailijaa lähes 16 000 pihalta tai muulta tarkkailupaikalta yli 300 kunnasta. Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa, eikä kyseessä ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole olennainen. Tärkeintä on osallistuminen ja havaintojen ilmoittaminen, vaikka havaintona olisi yksi lintu. Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.

Luontovalokuvaukseen erikoistuneen Finnaturen Kaisa Peltomäki tietää, mistä lintujen bongaus kannattaa aloittaa.

“Omasta lähimaastosta on helppo aloittaa – kotipihalta tai lähipuistosta. Tärkeintä on keskittyä luonnon havainnointiin ja kun sitä maailmaa katsoo keskittyen, alkaa myös ympäristöä ja lintuja havainnoida ihan uudella tavalla. Aika pian tulee huomanneeksi, että lintuja on tosi paljon ja lajejakin löytyy mukavasti”, Peltomäki kertoo.

Omakotialueella lintujen talviruokinta tietysti vilkastuttaa siivekkäiden vierailijoiden liikennettä omassa pihassa ja siihenkin voi vaikuttaa, millaisia lintuja ruokintapaikalla käy.

“Talviruokintaan ryhtyessä on tärkeää pitää ruokinta yllä koko talven läpi. Mitä monipuolisempi ruoka, sitä monipuolisempi on vieraileva lajistokin – mikäli ruokintapaikalle vie siementen lisäksi rasvaa, saa todennäköisesti vierailulle eri tikkalajeja”, Peltomäki vinkkaa.

Kaisa Peltomäki kehoittaa aloittamaan lintujen bongauksen läheltä omaa kotia – bongausinnostuksen iskiessä reviiriä voi laajentaa lintutornille tai kuvauskojulle. Kuva: Jari Peltomäki

Kojuilla parannetaan mahdollisuuksia lintujen havainnointiin

Pihabongaukseen kannattaa ryhtyä omalla riskillä, sillä harrastus voi imaista mukaansa kokonaan. Lintujen havainnoinnin lisäksi lintujen valokuvaus on suosittua ja sitä varten on kehittynyt luontokuvaukseen keskittyneitä palveluyrityksiä. Finnature tarjoaa luontomatkailun ja valokuvauksen harrastajille palveluita tuoden kotimaisia ja kansainvälisiä lintuharrastajia tarkkailemaan Pohjois-Suomen lintulajeja ympäri vuoden. Kiihkein sesonki lintubongauksessa ja -kuvauksessa on tietysti kevätmuutto, mutta asiakkaita riittää myös talvella. Esimerkiksi teerien soitimelle on mentävä maalis-toukokuussa aamuhämärässä, jos mielii kukkojen pörhistelyä todistaa.

“Kojuista voi päästä näkemään sellaisia lajeja, joihin olisi vaikea törmätä pelkästään luonnossa liikkuen. Kojuilla harjoitamme ruokintaa, jolloin esimerkiksi maakotka tulee paikalle ruokailemaan. Limingassa meillä on koju, jossa huuhkaja käy usein, vaikka pöllöt vierailevat ruokintapaikoilla harvoin. Monelle lintuharrastajalle Lapin pöllö on sellainen lintu, jonka bongauksesta haaveillaan, mutta kun ollaan luonnon kanssa tekemisissä, mikään havainto ei ole taattu”, Peltomäki kertoo.

Lintubongaukseen ja –kuvaukseen tarvitaan kojuja paljon, jotta lajeja on asiakkaiden kuvattavaksi ja havainnointiin monipuolisesti.

“Voimme tarjota paljon erilaisia lajeja, jolloin ulkomaalaiselle asiakkaalle on mielekästä tulla Suomeen ja viettää täällä pidempi aika. Teemme yhteistyötä maanomistajien kanssa ja maksamme korvausta kojun käytöstä. Etsimme koko ajan uusia paikkoja kojuille, joten metsänomistajalle on vaihtoehto talousmetsän sijaan saada tuottoa metsästä luontomatkailukohteena, jos metsä sellaiseen soveltuu”, Peltomäki vinkkaa.

Lintukojut eivät ole pelkästään kansainvälisiä vieraita varten, sillä myös kotimaiset asiakkaat varaavat kojuja käyttöönsä, korona-ajan vuoksi entistä useammin.

Villa etsii emäntää

Finnaturella on asiakkaiden majoitukseen Muhoksella Villa Finnature, jonne paraikaa etsitään uutta emäntää tai isäntää huolehtimaan asiakkaiden ruokailusta ja huoneiden siivouksesta. Kuuden huoneen majatalo on myös Airbnb – majoituskäytössä. Työsuhde-etuna mainittakoon erinomaiset mahdollisuudet lintujen pihabongaukseen.

“Villan pihassa meillä on laaja lintujen ruokintapaikka, joka on mys oivallinen paikka lintujen bongaukseen. Asiakkaamme pääsevät virittäytymään lintujen havainnointiin ihan majapaikan pihassa”, Peltomäki kertoo.

Jos ei heti keksi, missä viikonlopun pihabongaukseen voisi osallistua, on Peltomäellä mielessä muutama idea.

“Hietasaaresta löytyy lintujen ruokintapaikka – ylipäätään omakotialueilla, joissa lintuja ruokitaan paljon voisi olla hyvä paikka aloittaa. Oulussa on paljon mukavia kohteita lintujen bongaukseen, esimerkiksi Sanginjoella on paljon vanhaa metsää, jossa linnut viihtyvät. Myös kevätmuuton aikaan Liminganlahden luontokeskus ja lintutornit ovat ehdottomasti käymisen arvoisia. Silti tärkeintä bongauksen aloittamisessa on ympäröivän luonnon havainnointiin keskittyminen”, Peltomäki toteaa.

 

Lisätietoja ja ohjeet pihabongaukseen