Pienistäkin teoista syntyy suuria säästöjä – kouluissa vietetään energiansäästöviikkoa
Energiansäästämisessä on jokaisella oma vastuu. Hankkeen mottona on Tee se itse, mutta yhdessä. Kuva: Harri Tarvainen/Koulun Korjausopas, malleina Laanilan lukion oppilaat.
Laanilan yläasteella ja lukiossa oli tiistaina 12. lokakuuta koulun ruokalassa on biojätteetön päivä. Sen tavoitteena oli vähentää ruokahävikin määrää. Ruokailun jälkeen luokissa pohdittiin yhdessä, miten ruokahävikkiä voidaan supistaa ja miten se vaikuttaa energiansäästöön. Tiistaina oppilaille näyttiin myös luokissa Erkki pelastaa maailmaa -video ja pohdiskellaan yhdessä, miten kierrätys säästää energiaa.
Keskiviikkona 13. lokakuuta luokissa kisailtiin leikkimielisesti Kahootin tai tietovisan merkeissä aiheesta energian säästäminen. Tällä viikolla Laanilan koulussa kiinnitetään huomiota muihinkin energiakuluihin, kuten turhaa valon käyttöä vältetään ja jatkossakin pyritään vähentämään ruokahävikkiä.
Korjausoppaalla saadaan päästöjä vähennettyä
Haastattelimme ympäristökasvatuksen kehittäjäopettajaa ja Ilmastolukiot-hankkeessa projektityöntekijänä toimivaa Paula Ratavaa suunnitteilla olevasta Koulun korjausoppaasta. Koulun korjausoppaan tarkoituksena on vähentää koulun hiilipäästöjä ja energian kulutusta erilaisten tehtävien ja haasteiden avulla.
‘’Korjausopas on lähtöisin ajatuksesta, että halutaan jättää nuorille hyvinvoiva planeetta’’, Paula Ratava toteaa.
Hanketta ovat olleet suunnittelemassa Ratavan lisäksi hänen kollegansa Miika Siironen ja Jussi Tomberg sekä erityisesti ruokaosiossa Oulun ammattikorkeakoulusta agrologiksi valmistunut Inka Karvonen.
Koulun korjausopas on suunnattu erityisesti lukioille, mutta tavoitteena on saada opas tarjolle kaikille kouluille. Korjausopas ei ole kohdennettu ainoastaan opiskelijoille ja opettajille vaan myös koulun johtoportaalle. Hanke on tärkeä, jotta koulujen päästöjä saataisiin vähennettyä.
‘’Toivon, että vanhemmat kiinnittäisivät huomiota, että nuorta ei heitettäisi autolla kouluun lyhyen matkan päästä’’, Ratava toivoo.
Tavoitteena on liittää oppaaseen koulun hiilijalanjälkilaskuri, jolla voi seurata koulun hiilijalanjälkeä ja pyrkiä vähentämään sitä. Koulun korjausopas eroaa aiemmista hankkeista siten, että siinä keskitytään kouluyhteisöön syvemmin kuin yksilöön. Kenenkään ei tarvitse tehdä yksin, vaan kaikilla on omaan paikkaan liittyvä vastuu.
‘’Tee se itse, mutta yhdessä’’, on Ratavan mukaan hankkeen motto.
Ulkoasuksi on suunniteltu pakettiauto, joka eroaa aikaisemmista eläinaiheista. Pakettiautoa on helppo verrata vanhaan koulurakennukseen, joka kaipaa uudistusta.
Koulun korjausoppaaseen pääsee tutustumaan tästä linkistä