Oulun kaupunki pyrkii vähentämään ruokahävikkiä tarkalla seurannalla
”Lounasta lähtee noin 30 000 ruoka-annosta joka päivä, joten ruokahävikki voi olla kokonaisuudessaan suurta, vaikka kohdekohtainen hävikki olisikin kohtuullista”, kertoo käyttäjäpalvelupäällikkö Ritva Lasaroff Oulun Tilapalveluista. Kuva: Pirkko Vääräniemi
Oulun kaupunki on ottanut ruokahävikin hallinnassa käyttöön uuden raportointityökalun, jonka avulla saadaan koulu- ja päiväkotiruokailuista tarkat tiedot hävikin määrästä. Järjestelmä on otettu käyttöön syksyn 2024 aikana, ja kaikki kohteet saadaan mukaan vuoden 2025 alusta.
Raportointityökalun avulla voidaan eritellä päiväkohtaisesti, kuinka paljon ruokahävikkiä on syntynyt ruoan valmistuksen ja tarjoilun eri vaiheissa: kuinka paljon hävikkiin menee linjastolla tarjolla olevaa pääruokaa tai salaattia, kuinka paljon lautasilta menee ruokaa biojätteeseen ja kuinka paljon ruoan valmistuksen aikana syntyy ruokahävikkiä.
”Näemme päiväkohtaiset tiedot ja pystymme vertailemaan niitä ruokalistoihin. Työkalun käytöllä pyritään vähentämään ruokahävikin määrää mahdollisimman vähäiseksi. Lounasta lähtee noin 30 000 ruoka-annosta joka päivä, joten ruokahävikki voi olla kokonaisuudessaan suurta, vaikka kohdekohtainen hävikki olisikin kohtuullista”, kertoo käyttäjäpalvelupäällikkö Ritva Lasaroff Oulun Tilapalveluista.
Marraskuussa 2024 ruokahävikin määrä oli noin 47 grammaa ruokailijaa kohden aterialla. Tavoitteena on vähentää tämä määrä alle 30 grammaan ruokailijaa kohden. Ruokahävikkiä pyritään vähentämään sekä ruokalistasuunnittelulla että myös hävikin näkyväksi tekemisellä koulu- ja päiväkotikohteissa. Koululaisten ruokaraati-toiminta on osa hävikin ehkäisytyötä.
Ruokahävikin vähentäminen liittyy Oulun kaupungin ympäristöohjelman tavoitteisiin. Hävikkiruokaa lahjoitetaan Oulussa Prikka kiertoon -hankkeen kautta sekä asukastuville.