Oulun Anarkistimartat ja Zero Waste Finland järjestivät roskakävelytempauksen – jokainen voi vaikuttaa luonnon siisteyteen
Roskakävelijät lähtivät liikkeelle Kuusisaaresta. Kuvassa on osa talkoolaisista. Kuvat: Antti A.T. Leinonen
Oulun Kuusisaaressa 4. kesäkuuta Oulun Anarkistimartat, yhteistyökumppaninaan Zero Waste Finland -yhdistys, järjesti kaikille avoimeksi tarkoitetun roskakävelytapahtuman. Alun perin tempaus oli suunniteltu ulotettavaksi Kiikelinsaareen saakka, mutta yllättäen säkkeihin kerääntyi ennakoitua enemmän jätettä, joten Linnasaaresta tulikin lopulta roskakävelyn pääte-etappi.
Maasta poimittua ryönää oli monenkirjavasti.
”Sieltä löytyi todella paljon pikaruokaloiden pakkauskääreitä, karkkipapereita, foliota, röökiaskeja, tupakantumppeja, nuuska- ja nikotiinipusseja, polkupyörän osia, oululaisille perinteisesti myös ihan kokonaisia pyöriä, särjettyjä lukkoja, styroksia, rikkinäinen mela muun muassa. Tänään koska oli tosi tuulinen päivä, niin niitä roskia oli levinnyt jo aika lailla läheisiin vesistöihinkin”, Oulun Anarkistimarttojen varapuheenjohtaja Niina Riihimäki kuvailee ympäristöstä kerättyä saalista.
Tällä kertaa Oulun Anarkistimartat päättivät toteuttaa roskakävelyn yhteistyössä toisen samanhenkisen yhdistyksen kanssa.
”Tämä ei ollut meidän ensimmäinen roskakävelymme, vaan ensimmäiset roskakävelyt pidettiin vuoden 2020 keväällä, mutta silloin toimimme tosin etänä vallitsevan koronatilanteen vuoksi”, Riihimäki taustoittaa tapahtumaa.
”Tämä on totta kai meidän yhteisistä arvoistamme lähtevä ajatus. Zero Waste Finland valikoitui yhteistyökumppaniksi muun muassa siksi, että kannatamme molemmat ajatusta kestävästä kehityksestä”, hän kertoo.
Kerhoja moneen makuun
Oulun Anarkistimartat on Marttaliiton alla toimiva yhdistys.
”Järjestämme erilaisia kerhoja ja lisäksi meillä on muunkinlaisia tapaamisia, jotka eivät ole toistuvia kerhoja. On ollut vaatteidenkorjauspajaa, taidemuseovierailuja ja teatteripuvustamovierailua. Vakituisia ovat olleet käsityö-, olut-, kirja- ja saunakerhot sekä marttakahvit. Anarkismi näkyy meillä esimerkiksi siten, että toimimme mahdollisimman hierarkiattomasti ja kannustamme jäseniä aktiivisuuteen”, jatkaa Riihimäki.
Kamppailua jätteitä vastaan
Simo Koskinen toimii tänä vuonna Zero Waste Finlandin puheenjohtajana. Hän kuvailee itseään ympäristöaktiiviksi, joka järjestää roskakävelyitä, rannansiivoustempauksia ja muita oman kotiympäristön siistimisiä.
Simo Koskinen käy myös puhumassa kestävämmistä elämäntavoista ja luonnon arvojen kunnioittamisesta.
”Roskakävely on siinä mielessä helppo juttu, että jokaisella helppo tarttua siihen, koska ei vaadita sen suurempia työkaluja. Sen kun vaan ottaa roskapussin käteen ja kengät jalkaan, ja lähtee tekemään pieniä hyviä tekoja, joita on helppo tehdä.”
”Ideana ei ole pelkästään muiden perässä kulkeminen ja roskien noukkiminen, vaan meidän tulisi ymmärtää paremmin mitä luonnonvaroja kulutetaan. Luonnonvaroja ylikulutetaan raskaasti ja olemme tällä hetkellä kestämättömällä pohjalla”, Koskinen sanoo.
”Siivoustempaukset tuovat yhteisöllisyyttä ja talkoot-tekemistä kanssa esille. Ympäristö tulee puhtaammaksi ja ihmiset tutustuvat toisiinsa – tehdään yhdessä niin mikäpäs sen parempaa.”