Oulun 4H-yhdistys juhli 40-vuotistaivaltaan: “Laadukas nuorisotyö on tässä ajassa äärimmäisen tärkeää”
Toiminnanjohtaja Mirja Kaartiselle on kunnia työskennellä 4H-yhdistyksessä lasten ja nuorten kanssa. Kuvat: Mari Kivioja
Oulun 4H-yhdistyksen vuosipäiviä juhlittiin tiistaina 14. marraskuuta Oulun BusinessAsemalla. Mukaan kutsuttiin laajasti yhteistyökumppaneita kuulemaan 4H:n toiminnasta. Tapahtuma herätti suurta kiinnostusta. Etenkin paneelikeskustelu nuorten työllistämisestä sekä hyvästä ja turvallisesta nuoruudesta oli silmiä avaava.
Oulun 4H:n toiminnanjohtaja Mirja Kaartinen on ollut pienestä pitäen aktiivinen järjestön toiminnassa. Ennen pestiä toiminnanjohtajana, Kaartinen ehti toimia järjestössä kolmessa eri työtehtävässä.
“Olen kotoisin Pulkkilasta maatilalta, ja 4H oli siellä luonteva harrastus. Aloitin 4H-urani kasvattamalla ja myymällä kuivakukkia. Sen jälkeen möin arpoja ja olen ollut monessa mukana. 4H:n työ on valtavan tärkeää, ja on kunnia olla toteuttamassa toimintaa nuorten kanssa”, Kaartinen sanoo.
Yhteistyökumppanit mahdollistavat
Tapahtumassa juhlittiin Oulun 4H-yhdistyksen 40-vuotista taivalta. Toimintaa on ollut jo aiemmin, mutta virallisessa yhdistysrekisterissä 4H on ollut vuodesta 1983.
“Juhlien teemana oli yhteistyö. Meillä on paljon pitkäaikaisia ja uusia yhteistyökumppaneita. Mukana on Oulun kaupunki ja toiminnan rahoittajia, kuten maa- ja metsätalousministeriö ja Avi. Tärkeitä ovat myös pienemmät tahot, jotka ovat tarjonneet meille esimerkiksi tiloja tai nuorille koulutusta”, Kaartinen valaisee.
Tapahtumassa ihmiset muistelivat erityisellä lämmöllä 4Hanhea-toimintakeskusta. Keskuksen toiminta rakentui monipuolisen kotieläinpihan ympärille. Merkittävyydestään huolimatta rahoitus loppui 2006, ja toiminta jouduttiin lopettamaan. Kaartinen kertoo, että vastaavaa paikkaa ei ole vielä löytynyt.
“4Hanhea oli nuorille todella tärkeä. Kotieläinpihalla järjestettiin Oulun kaupungin kanssa yhteistyössä työpajoja ja siellä oli paljon muutakin, kuten kirpputori sekä erilaisia tapahtumia. Se oli ihan mahtavaa toimintaa ja sinne työllistettiin valtava määrä nuoria”, Kaartinen muistelee.
Kaupungin haasteet
Oulun yhdistyksen kuuluvat myös Oulunsalo ja Ylikiiminki, eli mukana on maantieteellisesti hyvin erilaisia alueita.
Kaartinen kertoo, että Oulun 4H:n jäsenmäärä on ollut kasvussa, mutta se on kaupunkiyhdistyksissä väkimäärään nähden pieni. Tämä on valtakunnallinen ilmiö. Kaupungeissa toiminnan painoarvoa ei ehkä vielä samalla tavalla havaita.
“Jo 1980-luvulta lähtien olemme pohtineet, mitä taajamatyö 4H:ssa on – mitä voimme tarjota kaupunkilaiselle lapselle ja nuorelle. Kilpailu on kovaa, mutta tuntuu että olemme löytäneet paikkamme.”
“Ensi vuonna keskitymme jäsenetujen kehittämiseen. Useat kurssit ja leirit ovat jäsenille ilmaisia, mutta muutkin edut ovat ihmisille tärkeitä. En voi vielä paljastaa, mutta tulossa on tosi hyviä uusia jäsenetuja”, Kaartinen valaisee.
Tähän päivään perinteitä kunnioittaen
Kaartinen yllättyi ja ilahtui käydessään 4H:n arkistoja läpi. Hän huomasi, että toiminta on pysynyt vuosi toisensa jälkeen hyvin samantyyppisenä.
“Ajattelen, että nuorisotyön täytyy koko ajan uusiutua. Vaikka meillä on menneisyydestä tuttuja juttuja, olemme vahvasti ajassa mukana. Toiminnallemme leimallinen tietynlainen juurevuus on kuitenkin säilynyt kaikessa toiminnassamme.”
Uusi aika ja sen tuomat haasteet näkyvät vahvasti yhdistyksen suunnitelmissa.
“Olemme nyt satsanneet erityisesti nuorisotyöhön ja työelämätaitojen koulutukseen. Nuorten työelämäkouluttamiselle on suuri tarve. Työelämä on vaikeutunut ja monimutkaistunut. Sinne tarvitaan nuorille yhä enemmän tukea.”
“Meillä on myös hankkeita, joissa on opetettu lapsille ja nuorille, mistä ruoka lautasillemme tulee. Sellainen korostuu tässä ajassa. Lapsille ja nuorille on tarpeen opettaa arkisiakin asioita.”
“Koko kurssitoimintamme on arkitoimintojen vahvistamista. Opetellaan yhdessä olemista, kokkailua ja muuta tämän tyyppistä”, Kaartinen tiivistää.
Haasteita ja valonpilkahduksia
Kaartinen kertoo, että koronavuosista maksetaan kovaa hintaa tulevaisuudessa. 4H:n ydinajatuksia on, että työtä ei opita kuin työssä olemalla.
“Korona-aika toi kesätyöllistämiseen haasteensa ja osa nuorista jäi kokonaan ilman kesätyökokemuksia. Se vaikuttaa väistämättä nuorten työelämän alkuun. Tässäkin tulee esille tehtävämme yhteiskunnallinen vaikuttavuus”, Kaartinen pohtii.
Vaikeista vuosista huolimatta, Kaartinen näkee myös positiivista kehitystä. 4H-yrityksiä on perustettu huomattavasti aiempaa enemmän. Lasten ja nuorten unelmien yhdistäminen yrittäjyyteen on 4H:n toiminnan keskiössä.
“Meillä on nuoria tiktokkaajia, jotka tuovat asiaa esille. Nuoret näkevät näin omissa konteksteissaan, mistä 4H-yrittäjyydessä on kyse. Siitä on tehty tosi kiinnostava ja superhyvä. Konseptista on tehty nuorille ymmärrettävä.”
“Yhdistyksen tuki on nuorille merkittävää. Yrittäjyys on tuettua ja turvallista. Tässä ei voi korkealta pudota – jos meinaa pudota, me otamme kiinni”, Kaartinen kannustaa.