Metsähallituksen luontokohteet vetivät hyvin väkeä Oulun seudulla
Sanginjoen lemmenpolku. Kuva: Sanna Krook
Metsähallituksen retkikohteiden kävijämäärät nousivat valtakunnallisesti ennätyslukemiin koronapandemian pahimpina vuosina. Viime vuonna kävijämäärät laskivat hieman vuodesta 2021, jolloin koko maan kansallispuistojen käyntimäärät ylittivät ensimmäisen kerran neljä miljoonaa käyntiä, ja Metsähallituksen mukaan esimerkiksi Oulangan ja Riisitunturin kansallispuistoissa oli ajoittain jopa ruuhkaa.
Viime vuonna kävijöitä oli kaikkiaan noin 3,55 miljoonaa. Pohjois-Pohjanmaan kaikissa kansallispuistoissa ja muissa Metsähallituksen luontopalvelujen ylläpitämissä retkikohteissa kävijämäärät laskivat keskimäärin 16 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.
Liminganlahti poikkeus
Metsähallituksen mukaan Oulun seudun kohteet olivat kuitenkin poikkeus vallitsevassa trendissä, jossa kävijämäärät laskivat koronaa edeltävälle tasolle. Liminganlahden luontokeskuksessa kävi päinvastoin: kävijämäärissä noustiin hiljaisempien koronavuosien jälkeen takaisin normaalitasolle, ja kävijöitä oli vuoden aikana kaikkiaan 61 600.
Sanginjoen luonnonsuojelualueella Oulussa taas kirjattiin 77 800 käyntiä viime vuonna. Alue siirtyi Metsähallituksen hallintaan keväällä 2021, joten kävijämäärävertailua aiempiin vuosiin ei ole.
”Viime vuodet ovat olleet turbulenttia aikaa ja meidän kohteidemme käyntimäärät ovat muuttuneet sen myötä. Käyntimäärät saattavat hieman kasvaa tänä vuonna 2023, mutta rajua muutosta ei kuitenkaan nähdä olevan tulossa. On hienoa, jos kohteisiimme perehdytään monipuolisesti, niin kansallispuistoihin kuin muihinkin luontokohteisiimme − valikoimastamme löytyy paljon erilaista tarjontaa”, sanoo virkistyskäyttöpäällikkö Sari Alatossava Metsähallituksen tiedotteessa.
Luontopalvelut haluaa lisärahoitusta
Sanginjoen kehittämiseen on osoitettu tämän vuoden budjetissa 1,9 miljoonaa euroa. Metsähallituksen tavoitteena on, että kevään eduskuntavaalien jälkeen tulevassa hallitusohjelmassa Metsähallituksen luontopalvelujen työhön saataisiin lisää rahoitusta.
”Ehdotamme perusrahoitukseemme pysyvää korotusta, 7,5 miljoonaa euroa lisää vuosille 2023−26. Näin pystytään takaamaan kansallispuistojen ja keskeisimpien retkeilyalueiden turvalliset ja laadukkaat palvelut jatkossakin. Toiminnallamme on laaja vaikutus myös ympäröivään yhteiskuntaan niin terveys- ja hyvinvointivaikutusten kuin paikallistalouden hyötyjen myötä”, perustelee aluejohtaja Pirkko Siikamäki Metsähallituksen luontopalveluista.