Pohjoisen luontokuvaajien yhdistys viettää 30-vuotisjuhlia – meteorologi Kerttu Kotakorpi ja löytöretkeilijä Patrick Degerman vierailevat Oulussa
Meteorologi Kerttu Kotakorpi on luontoretkillään kuvannut muun muassa töyhtötiaisen. Kuvat: Kerttu Kotakorpi.
30-vuotisjuhlia viettävä Pohjoisen luontokuvaajat Polku ry järjestää sunnuntaina 24. maaliskuuta Kulttuuritalo Valveella yleisötapahtuman, jossa viisi tunnettua luontokuvaajaa esittelee kuviaan. Mukana ovat muiden muassa useita kertoja vuoden puhujana palkittu Patrick Degerman sekä tv:stä tuttu meteorologi Kerttu Kotakorpi.
Valveella sunnuntaina nähtävien esitysten kuvakavalkadit kuljettavat katsojat oman pihan lähiluonnosta Antarktikseen ja luovista luontokuvista, maisema-, kasvi-, lintu-, ja nisäkäskuviin. Esiintyjissä on palkittuja kuvaajia, kirjailijoita ja puhujia.
Tapahtuma alkaa sunnuntaina kello 10. Ensimmäinen esiintyjä on kuusamolainen Ari-Matti Nikula, jota voidaan pitää luovan luontokuvauksen edelläkävijänä Suomessa. Hän on voittanut lukuisia palkintoja, kuten Vuoden luontokuva 2023 -kilpailun nisäkkäät-sarjan. Viime viikonloppuna hän voitti Pohjoismaisen Nordic Nature Photo Contest 2024 -kilpailun Vuoden pohjoismainen lähikuva -sarjan. Nikula on Pohjoisen luontokuvaajien jäsen.
Nikulan jälkeen vuorossa on televisiostakin tuttu löytöretkeilijä Patrick ”Pata” Degerman, joka on kolmesti valittu Suomessa vuoden puhujaksi ja jota kuvailtiin Helsingin Sanomissa ”kuin Astrid Lindgrenin humalassa luomaksi satuhahmoksi”. Yli 200 vuorelle elämänsä aikana kiivennyt Degerman on kirjoittanut useita kirjoja ja tehnyt tv-dokumentteja. Oulussa Degerman kertoo valokuvauksesta äärimmäisissä olosuhteissa.
Pitkän uran tv-uutisten meteorologina tehneelle Kerttu Kotakorvelle luonnossa liikkuminen ja sen kuvaaminen ovat suuria intohimoja. Kotakorpi uskoo, että kauniilla kuvilla ja luontoon tutustumalla voi innostaa muitakin puolustamaan ainutlaatuista pohjoista luontoamme. Kotakorven valokuvia on Minun luontoni -kirjassa. Parhaillaan hän työstää sarjaa ilmastonmuutokseen liittyen.
Oulun Halosenniemessä asuva, pitkän uran luontokuvaajana tehnyt Jorma Luhta on voittanut muun muassa kaksi kertaa valokuvataiteen valtionpalkinnon. Luhta ei koskaan astu moottorikulkuneuvoon tiettömässä luonnossa vaan kulkee mieluiten suurilla soilla ja syrjäisissä erämaissa laukaisuvalmis kamera kädessään. Häneltä ilmestyi vuonna 2022 Tunturipöllö-kirja.
Seinäjokelainen Taru Rantala tuli suuremman yleisön tietoisuuteen voitettuaan ensimmäisenä naisena Vuoden luontokuva -kilpailun vuonna 2018 kuvallaan kissankellosta. Tunnusomaisena piirteenä Rantalan kuvissa ovat pyöreät bokeh-pallot, pehmeys, sävykkäät värimaailmat ja taianomaisuus. Kohteena ovat yleensä kasvit, yksityiskohdat ja myös abstraktit näkymät. Rantala on Pohjoisen luontokuvaajien jäsen.
Virkeästi toimiva yhdistys
Idea pohjoisen luontokuvaajien omasta yhdistyksestä sai alkunsa 30 vuotta sitten, kun Seppo Hoppania ja Harri Pulli istuivat yhdessä iltaa leiritulilla keväisellä hanhien ja joutsenten kuvausretkellä.
Perustamiskokous pidettiin lokakuussa 1994 Oulussa nuoriso- ja kulttuurikeskus Nukulla eli nykyisellä Valveella. Läsnä oli 16 henkilöä. Yhdistykselle annettiin aluksi nimi Oulun luonnonkuvaajat. Virallisesti yhdistys rekisteröitiin elokuussa 1996.
Nykyisin 170-jäsenisen yhdistyksen tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta arvokkaasta pohjoisesta luonnosta, yhdistää harrastajia sekä kouluttaa ja opastaa heitä kehittymään valokuvausharrastuksessa.
”Luontokuvaus on pohjoisessa virkeää ja harrastajien määrä kasvaa jatkuvasti. Oulussa ei kuitenkaan ole viime aikoina ollut isolle yleisölle suunnattua luontokuvatapahtumaa. Juhlavuotemme on oiva ajankohta järjestää sellainen ja juhlistaa siten pohjoista luontokuvausta”, kertoo Polku ry:n puheenjohtaja Sari Karhu yhdistyksen tiedotteessa.