Loppulan uusi alku – tarinaa jatkamassa myös yksityinen luontopalveluyritys uusin ideoin

Loppulan entisen metsänvartijan talon omistaa Loppulan ystävät ry. Yhdistys pitää Loppulassa kahvilaa sunnuntaisin klo 12–17 juhannukseen asti. Tänään 29. toukokuuta järjestetään Loppulassa talkoot klo 11 alkaen. Kuva: Juha Korhonen

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yksi Sanginjoen ja Loppulan uuden tarinan kirjoittajista on luontopalveluyritys Naturest Oy, joka valittiin kahvilayrittäjäksi talvella. Osa luontotalon tiloista jää niiden omistajayhdistyksen, Loppulan ystävät ry:n, tukikohdaksi. Alueen reitistön ja muun infran kehittämisestä puolestaan vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut.

Naturestin toimitusjohtaja Rita Porkka suuntaa Sanginjoelle innostuneena.

”Alue on meille hyvin tuttu ja rakas. Kahvilan suunnitelmia ei ole vielä tälle kesälle lyöty lukkoon, mutta toimimme alueella aktiivisesti. Muodostamme Loppulan yhteyteen luontohyvinvointiin liittyvän palvelukokonaisuuden.”

Tarjolla on jo luontoteemaisia palveluita ryhmille, kuten virkistyspäiviä tai ulkokokouksia yrityksille ja metsäjoogaa kaveriporukoille. Porkalla on pitkä kokemus niin metsästä, hyvinvoinnista kuin kulttuurista ja tapahtumistakin, joten pidemmän tähtäimen visioista ei monipuolisuutta puutu.

Rita Porkka muistuttaa, että alueen potentiaali on mieletön, luontoarvoja kunnioittaen. Kuva: Seppo Porkka

”Keikkoja, näyttelyitä, kädentaitoja, joogaretriittejä. Toistaiseksi puuttuva majoituskapasiteetti kuntoon vaikkapa kyläläisten bed & breakfast -toimintana, ja kansainvälinen yleisö saapuu luontoa ja eri taidemuotoja hyvinvointiin yhdistävään biennaaliin”, maalailee Porkka.

Porkka kuitenkin muistuttaa, että aluetta kehitetään ja siitä huolehditaan yhteistyössä, ja toivoo mukaan myös uusia kumppaneita. Potentiaali on mieletön; laaja luonnonsuojelualue lähellä isoa kasvukeskusta on harvinaisuus ja Sanginjoki alueena todella monipuolinen. Reittejä löytyy niin vasta-alkajille ja lapsille kuin pidempienkin taivalten taittajille.

Tulipaikoilla on puut valmiina, rakenteita uudistetaan ja Metsähallituksen suunnitelmissa on muun muassa esteetön reitti. Lintu- ja kasvilajisto on rikas, joukossa myös todella vanhaa metsää.

Oivalla luonnosta ja itsestä

Koronapandemia nosti retkeilyn ja lähiluonnon merkitystä, mikä on lähtökohtaisesti positiivinen juttu, mutta Porkka harmittelee sen tuoneen myös haasteita.

”Kun hoksattiin laajemmaltikin, että retkeilyhän on nastaa, on siitä seurannut järkyttäviä roskaamisongelmia. Paljon puhutaan, että suomalaisilla on hyvä metsäsuhde, mutta tässä asiassa uskallan toivoa siihen hieman petrausta.”

Porkka kuvailee Naturestia yritykseksi, jonka intohimona on tarjota voimaa ja oivalluksia luonnosta. Esimerkiksi metsä on loputon lähde, josta ammentaa uutta – paitsi ympäristöstä, myös itsestään.

”Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomat, ja omaa hyvinvointia pystyy luonnossa edistämään pienillä toimenpiteillä ja panostuksilla”, muistuttaa Porkka.

”Toivottavasti mahdollisimman moni tulee kesällä toteamaan tämän vaikkapa Sanginjoen maisemaan, josta on varmasti kehittymässä yksi Pohjois-Suomen suosituimmista retkeilykohteista.”

 

Lue myös