Kiertokaari käy kansainvälisin voimin tekstiilivuorten kimppuun

Oulussa tekstiilien keräys ja kierrätys on jo rutiinia, jota kehtaa esitellä muillekin. Kuva: Kiertokaari/Mun Oulu

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa tekstiilien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä kehitetään kansainvälisellä yhteistyöllä. Kiertokaari ratkoo yhdessä seitsemän muun hanketoimijan kanssa tekstiilien kierrättämiseen ja jatkohyödyntämiseen liittyviä haasteita.

Oulussa pureudutaan tekstiilikierrätyksen ongelmakohtiin kansainvälisin voimin 4.–6. helmikuuta. Threads-hankkeen toimijat Ruotsista ja Norjasta tulevat tutustumaan Kiertokaaren tekemään tekstiilinlajitteluun.

Vierailun aikana hankeväki tutustuu Suomen ja Oulun käytäntöihin ja istuutuu yhteisen pöydän ääreen ideoimaan yhteisiä yhteistyömalleja ja tekstiilien hyödyntämistapoja. Vierailun ja hankkeen keskeinen tavoite on oppia toisten hyvistä käytännöistä.

Tekstiilin lajittelu Oulussa rutiinia

Threads-hankkeessa on mukana toimijoita Ruotsista, Norjasta, Islannista ja Irlannista. Suomesta hankkeeseen osallistuvat Kiertokaari, Kittilän kunta ja koordinaattorina toimiva Kajaanin ammattikorkeakoulu.

Tekstiilien kerääminen ja lajittelu on Oulussa jo rutiinia. Kiertokaari aloitti poistotekstiilin keräyskokeilun vuonna 2022 ja on ollut siinä Suomessa ensimmäisiä toimijoita. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa keräystä ja lajittelua vasta aloitellaan, sillä EU-tasolla tekstiilinkeräysvelvoite on tullut voimaan tänä vuonna. Suomessa lainsäädäntö on edellyttänyt sitä vuoden 2023 alusta.

Yhteistyötä yli rajojen

Kiertokaari lajittelee tällä hetkellä neljän muun jätelaitoksen alueelta tulevat tekstiilit. Hankeyhteistyön ulkopuolella on jo avattu reitti Ruotsiin: Haaparannassa kerättyä tekstiiliä ruvetaan tuomaan Kiertokaaren lajiteltavaksi helmikuun aikana.

Vuoteen 2027 kestävä hanke voi avata lisää uusia yhteistyömahdollisuuksia rajojen yli, kuten yhteisiä kuljetuksia tekstiilien jatkokäsittelyyn. Hanke on saanut rahoituksensa EU:n syrjäisille seuduille tarkoitetusta Interreg NPA -ohjelmasta, sillä harvaan asutuilla pohjoisilla seuduilla pitkät kuljetusmatkat ovat yhteinen ongelma.

Lisäksi hankkeessa etsitään uusia malleja tekstiilien hyödyntämiseen paikallisesti siten, että kuitukierrätykseen soveltumattomat materiaalit saataisiin tehokkaasti uudelleenkäyttöön.