Itämeripäivänä lähikala näkyy Kauppahallissa ja ruokalistoilla – kotimaista kalaa halutaan lisää
Perämeren kalalaatikkoa testattiin Kuivaniemen koululla Iissä. Itämeripäivä näkyy 25. elokuuta Oulun kauppahallissa Arctic Food Lab PopUp -pisteellä, jossa pääsee testaamaan kalalajien tuntemusta sekä tekemään kalaisia ostoksia Puhoksen Kalan kalasäilyketuotteiden parissa. Kuva: Mervi Tiermas
Lähialueen kalasta valmistetut ateriat on otettu vastaan hyvin Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Oulun hallinnoimassa Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeessa mukana olevien pilottikeittiöiden asiakaskunnassa. Keväällä 2022 testatuilla aterioilla on hyödynnetty esimerkiksi hauesta ja kirjolohesta valmistettua kalamassaa sekä karisiiasta, maivasta ja särjestä valmistettuja ”kalamuruja”.
Mukana ammattikeittiötoimijoiden kanssa kalatuotteita aktiivisesti kehittämässä olleita yrityksiä ovat olleet muun muassa Kalajoelta Vähäsarja Oy, Iistä Kalaliike H. Kuha sekä Oulusta Hätälä Oy ja Calasta Oy.
”On ollut hienoa, että lähikalan käyttöä halutaan lisätä ammattikeittiöissä ja myös kuluttajat ovat ottaneet lähikalaruoat ilolla vastaan. Haasteista huolimatta toimijat ovat halunneet olla mukana lähikalan käytön edistämisessä ja ratkaisuja on pohdittu yhdessä niin kalastajien, kala-alan yrittäjien kuin ammattikeittiöidenkin kanssa”, kertoo projektipäällikkö Essi Keränen Oulun Maa- ja kotitalousnaisista.
Saatavuutta ei voi ennustaa
Haasteita lähikalan käytön lisäämiseksi aiheuttavat muun muassa eri kalalajien sesonkiluontoisuus ja se, että kala on luonnon raaka-aine, jonka saatavuutta ei koskaan voi ennustaa etukäteen. Kalastus on myös hyvin riippuvainen sääolosuhteista.
”Alkukesä oli hyvin lämmin, mikä vaikutti kalasaaliiden määrään. Lisäksi elokuussa oli tuulisia päiviä ja merelle ei päästy joka päivä”, kertoo oululainen kalastaja Lauri Halonen.
Eri kalalajeja on pyritty yhdistelemään lähikalatuotteiden saatavuuden parantamiseksi ja valmistusmenetelmillä on pyritty lisäämään lähikalatuotteiden säilyvyyttä ja käyttöaikaa.
”On ollut mielenkiintoista olla mukana kehittämässä lähikalatuotteita. Säilykkeitä valmistamalla voidaan vastata useisiin lähikalan käytön haasteisiin”, toteaa Mari Palin Vähäsarja Oy:stä.
Lisäksi lähikalatuotteiden hinnat ja kalan hintakehitys on herättänyt keskustelua ja pohdintaa erityisesti ammattikeittiöissä.
”Ravitsemuksellisesti kala on tärkeä raaka-aine ammattikeittiöissä ja lähikalan käyttöä tulisi lisätä ammattikeittiöiden ruokalistoilla. Kalaraaka-aineiden hintojen nousu kuitenkin pohdituttaa niiden tarjonnan mahdollisuuksia tulevaisuudessa, kertoo palvelupäällikkö Riitta Pekkala Raahen kaupungin ateriapalveluista.
Lähikala näkyy ruokalistoilla Itämeripäivänä
Hankkeen pilottikeittiöt tarjoavat Itämeripäivänä 25. elokuuta asiakasryhmilleen lähikala-aterian eli Itämerimenun. Menut ovat jatkumoa lähikalaruokien kokeiluille ja vakiinnuttamiseen ammattikeittiöiden ruokalistoilla. Toiminnassa ovat mukana Iin ja Raahen ateriapalvelut, Oulun Tuotantokeittiö Oy/Lööki ja Uniresta Oy.
Itämerimenuja tarjotaan muun muassa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstöruokalassa, Oulun kouluissa ja päiväkodeissa sekä hyvinvointipalveluiden asiakkaille sekä Uniresta Oy:n ravintoloissa Kastarissa ja Medisiinassa.
Lisäksi Itämeripäivä näkyy 25. elokuuta kello 8–17 Oulun kauppahallissa Arctic Food Lab PopUp-pisteellä, jonne kuluttajat ovat tervetulleita tutustumaan ja kuulemaan mitä vaikutuksia lähikalan kulutuksella on ympäristölle. Pisteellä pääsee testaamaan kalalajien tuntemusta sekä tekemään kalaisia ostoksia Puhoksen Kalan kalasäilyketuotteiden parissa.
Kala-alaa kehitetään Perämeren alueella
Lähikalan käyttöä Perämeren alueen ammattikeittiöissä on kehittänyt Oulun Maa- ja kotitalousnaisten, ProAgria Oulun ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteinen Lähikalaa ammattikeittiöihin -hanke. Hankkeen päätöstilaisuus Lähikalaa lautaselle järjestetään 16. syyskuuta Oulussa. Tilaisuus on maksuton ja mukaan toivotaan erityisesti Perämeren alueen kalastajia, kala-alan jalostajia, ammattikeittiöitä sekä muita kala-alan toimijoita ja siitä kiinnostuneita.
”Tilaisuuden alussa yrittäjillä on mahdollisuus maistattaa tuotteitaan ammattikeittiöiden edustajille ja kuulemme hankkeen tulosten lisäksi inspiroivan esimerkin lähikalan käytön lisäämisestä Muuramen kunnassa”, Essi Keränen mainitsee.
John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa valtakunnallista Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.