Hartaanselän kalastajien uusi vuorottelusääntö on astunut voimaan – järjestelyillä etsitään sopua

Hartaanselän kalastusvuoroja on täytynyt porrastaa. Uuden järjestelmän toivotaan tuovan sopua, jotta jokainen kalamies saa pyyntirauhan.

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulujoen Hartaanselällä kalastaville astui eilen voimaan uusi vuorottelusääntö. Rantakalastusta ja soutu-uistelua harjoitetaan Hartaanselällä tästä lähtien vuorovuorokausin. Eilen iltayhdeksältä alkanut ensimmäinen vuoro oli rantakalastajien. He saavat kalastaa tänään iltayhdeksään saakka, ja seuraava vuorokausi on sitten soutajien omaa aikaa.

Hartaanselän lohenkalastuksessa käytettävät päämenetelmät, soutu-uistelu ja rannalta tapahtuva kalastus eivät oikein ole mahtuneet tuolle pienelle alueelle sopuisasti harrastajamäärien kasvaessa.

Tämän vuoksi Oulun kaupunki on laatinut uudet säännöt alueen kalastukseen. Sääntöjä oli kehittämässä Oulun kaupungin kalataloudellinen neuvottelukunta, joka toimii neuvoa antamana elimenä Oulun kaupungin kalastusta kehitettäessä.

Sopu koetuksella kalastajien kesken

Eilen voimaan astuneen ranta- ja soutukalastuksen vuorottelujärjestelmän taustalla on vuosia sitten myös Hartaanselän rannoille saapunut, Ruotsista omaksuttu spinfluga-kalastusmenetelmä.

”Spinfluga on kehitetty rakennetuissa jokivesissä kalastamiseen, ja se on Hartaanselälläkin erittäin tehokas tapa pyytää lohta”, kertoo Oulun Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa työskentelevä metsätalousinsinööri Juho Kuukasjärvi.

Kuukasjärvi kertoo myös kyselleensä asian perään, mutta missään ei hänen mukaansa ole pystytty todistamaan spinfluga-kalastuksen olevan rokastamista, vaikka niin usein väitetään.

Rokastaja pyrkii tartuttamaan kalan koukkuunsa mistä tahansa kohtaa, kun perinteisillä menetelmillä pyritään harhauttamaan kala ottamaan viehe saaliina suuhunsa. Rokastus on laiton kalastusmuoto Suomessa.

”Hartaanselällä perinteisesti soutamalla kalastavat pahoittivat mielensä, kun spinfluga-kalastajia oli rannalla lopulta niin paljon, että siinä rannan tuntumassa ei enää mahtunut soutamaan uistinta”, kertoo Kuukasjärvi.

”Aiemmin on ollut sellainen sääntö, että rannalla uistinta heittävä pitää pienen tauon, juo vaikka kahvit sillä aikaa kun soutukalastaja käy kohdalla uistimineen. Mutta lopulta rannalla oli heittokalastajia kolmen metrin välein, eikä siihen soutaja enää uskaltanut mennä”, hän jatkaa.

Perinteinen soutukalastaja käyttää yhdestä kolmeen vapaa uistellessaan Hartaanselällä. Kuva: Juha Näppä

Kuukasjärvi kertoo tilannetta seuranneena ymmärtävänsä, että yhteiselosta ei ilman erityisiä järjestelyitä voi tulla kovin sopuisaa, kun noin ahtaassa paikassa on noin paljon erilaisilla menetelmillä kalaa pyytäviä ihmisiä.

”Suomalainen on tottunut, että kun hän tekee jotakin, vaikkapa kalastaa, olisi mukava, että on tilaa eivätkä kyynärpäät naapurin kanssa osu yhteen”, hän sanoo.

Tilannetta tarkkaillaan jatkossakin

Hartaanselän rannassa kalastajia jututtaessa kävi selväksi, että sopu löytyy ehkä vasta tämä vuorottelun kautta. Rannalla toinen osapuoli keskittyi luettelemaan toisen osapuolen toiminnassa olevia vikoja, ja heille vastattiin enemmän kuin ärtyneesti.

”Teitä nyt vaan ei tarvita täällä mihinkään”, muuan huusi osoittaen sanansa sen toisen kalastustavan harrastajille.

Kuukasjärvi kertoo, että näillä säännöillä mennään nyt eteenpäin ja tilannetta tarkkaillaan koko ajan.

”Koko ajan tulee ehdotuksia sääntöjen muuttamiseksi, mutta nyt mennään ensin rauhassa näillä säännöillä, muuten syntyy niin laaja sääntöviidakko, ettei sitä hallitse enää kukaan”, Kuukasjärvi toteaa.

Pyörätie kulkee kauniilla paikalla Hartaanselän kohdalla. Kalastajienkin toivoisi narraavan saalista ilman kireitä tunnelmia.

Hartaanselän erikois­ka­las­tusalueen säännöt:

– uistelu ja heitto-onginta on sallittu 15 vuotta täyttäneille vain kaupungin luvalla. Alle 15 vuotiaat eivät tarvitse kaupungin lupaa. Uistelu on sallittua veneestä enintään 4 vavalla ja rannalta korkeintaan yhdellä vavalla.

– vuorottelupäivät ovat voimassa vuosittain 15.6–30.9. välisenä aikana. Rannaltakalastusvuoro alkaa aina jokaisen kuukauden parittomana päivänä klo 21.00 ja päättyy seuraavana vuorokautena klo 21.00. Tällöin saa rannalta onkia, heittää uistinta ja punttia. Venepaikan omistajat voivat lähteä ja tulla paikalleen tällöin normaalisti, mutta eivät voi kalastaa alueella.

– venekalastusvuoro alkaa aina parillisena päivänä klo 21.00 ja päättyy seuraavana vuorokautena klo. 21.00. Venekalastuspäivänä ei saa harjoittaa muuta rantakalastusta kuin ongintaa. Veneilyssä on tällä alueella ankkurointikielto vuorottelupäivien voimassaolon ajan.

– Toivoniemennokalla saa vain onkia ja kalastaa perinteisillä perhokalastusvälineillä. Kuusisaaressa laiturien ylävirran puolella saa kalastaa vain perinteisin perhokalastusvälinen.

– Spinflugakalastusalue on Merijalinrannassa betonin kulmalta alavirtaan päin viimeiseen viralliseen venepaikkaan asti. Betonin kulmasta ylävirtaan Merijalin rannassa on rannaltakalastus kielletty.

– Merijalin rannassa veneluiskan yläpuolella saa heittää punttia tai muuta viehettä korkeintaan puoleen jokeen asti. Veneluiskan alavirran puolella ei ole rajoitettu heiton pituutta, kunhan heitto ei suuntaudu Kuusisaarta kohti. Toista henkilöä kohti suunnatut heitot on kielletty. Lyijypainojen käyttö on kielletty. Spinflugakalastuksessa sallitaan vain yksihaarakoukku, jonka kitaväli on enintään 12 mm.

– lohta ja taimenta saa kalastaa vieheellä kalastusasetuksesta poiketen syyskuun ajan sekä marraskuun 1. päivästä klo 12.00 alkaen.

– lyijyisten heittopainojen käyttö on kielletty. Plaanarien eli siiman levittimien käyttö on kielletty. Moottorin käyttö siiman ollessa vedessä on kielletty.

– lohen alamitta on 60 cm. Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu. Rasvaeväleikatun eli istutetun taimenen alamitta on 50 cm. Harjus on rauhoitettu. Kuhan alamitta on 42 cm. Siian kalastuksessa on saalisrajoitus enintään 10 kpl kalastajaa kohti päivässä.

– mäskääminen on kielletty. Vapaa-ajan kalastuksessa saalisrajoitus on enintään 2 lohta tai taimenta kalastajaa kohti vuorokaudessa.

katso erityiskalastusalueen karttaohje

 

Lue myös