Vauvauinti on säilyttänyt suosionsa Oulussa jo 40 vuoden ajan
Ensimmäiset Oulun vauvauintiryhmät aloittivat tammikuussa 1984. Tässä polskitaan Raksilassa huhtikuussa 2022. Kuva: Sanna Krook / arkisto
Alle vuoden ikäisten vauvojen ja vanhempien yhteinen harrastus täyttää Oulussa tänä vuonna 40 vuotta. Harrastuksen suosio pitää pintansa vuodesta toiseen. Altaassa onkin ollut jo useita toisen polven vauvauimareita.
Vauvauinti tuli Suomeen alun perin Saksasta Pirkko Karvosen ja Kenneth Karlssonin tuomana 1980-luvun alussa. Oulun kaupungin vauvauinnin ohjaamisen aloittivat uimaopettajat Ulla Virrankoski ja Tuija Pohjola, ja ensimmäiset ryhmät aloittivat tammikuussa 1984.
Liikuntapalveluilta eläköitynyt liikuntaneuvos Tuija Pohjola kertoo, että vauvauinnin vastaanotto oli alusta asti hyvä ja ryhmät täyttyivät nopeasti.
”Se on ollut minusta ihanaa, että isät ovat olleet aktiivisia vauvauinnissa alusta asti. Monissa perheissä vauvauinnista tulikin isän ja lapsen yhteinen harrastus”, Pohjola kertoo.
Aluksi vauvauintiin otettiin jo kahden kuukauden ikäisiä ja neljäkiloisia vauvoja, mutta osoittautui, että niin pienillä lämmönsäätely oli vielä puutteellinen. Myöhemmin aloitusiäksi on vakiintunut vähintään kolmen kuukauden ikä ja viiden kilon paino.
”Vauvauinti on perheen yhteinen iloinen leikkihetki, ja ohjaajat ovat altaassa vanhempia varten – tämä ei ole muuttunut vuosien aikana miksikään”, Pohjola toteaa.
”Rakastin vauvauintien pitämistä, ja loppuvaiheessa minulle tuli jo toisen polven vauvauimareita altaaseen”, 35 vuotta vauvauinteja pitänyt Pohjola hymyilee.
Leikkiä, laulua ja loruttelua altaassa
”Vauvauinnin ryhmät täyttyvät hetkessä, ja jonotuspaikoiltakin on tulijoita. Vastikään lisäsimme ryhmiä Raksilaan. Uusia ryhmiä aloittaa kahdesti keväällä ja kahdesti syksyllä”, kertovat vauvauinnin ohjaajat Petra Helin ja Pekka Hurskainen Oulun liikuntapalveluista.
Vauvauintiin osallistuvat vauvat ovat iältään kolmesta kuukaudesta yhteen vuoteen, ja altaassa voi olla mukana kaksi aikuista. Usein mukana ovat vanhemmat, mutta mukana voi olla myös esimerkiksi isovanhempi tai kummi. Sisarryhmissä uimaan pääsee vauvan lisäksi alle 4-vuotias sisarus. Yli vuoden ikäisille lapsille on perheuintiryhmiä.
”Uintihetki kestää 20 minuuttia. Ryhmässä lauletaan ja lorutellaan ja perheen kesken leikitään vaihtuvin harjoituksin, leikein ja teemoin. Vauvauintiharrastus kehittää perheen vuorovaikutustaitoja sekä lapsen motorisia taitoja, kuten vartalon käyttämistä monipuolisesti. Harjoittelemme myös monia vesiturvallisuustaitoja. Uintikerta päättyy aina yhteiseen loppulauluun”, Helin ja Hurskainen kertovat.
Veden lämpötila ja hygienia tärkeitä
Vauvauinneissa edetään lapsen ehdoilla ja kehityksen mukaan, ja paikalla on aina koulutetut ohjaajat. Altaan veden lämpötila on oltava riittävän lämmintä, vähintään 32-asteista. Veden laatua tarkkaillaan lisäksi tarkemmin kuin muiden altaiden.
Vauva- ja perheuinnin ohjaajat ohjeistavat aikuisia infotilaisuuksissa muun muassa peseytymis- ja hygieniakäytännöistä sekä turvallisuusasioista ennen uintien aloittamista. Vauva- ja perheuinninohjaat kouluttautuvat säännöllisesti, ja vuosien saatossa on tullutkin paljon uusia uintiotteita ja harjoitteita käyttöön.
”Opastamme yleisesti vanhempia Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ohjeistuksen mukaan, että alle 1-vuotiaat lapset kävisivät uimahalleissa vain ohjatuissa vauvauintiryhmissä. Sitä vanhemmat taaperot ovat tervetulleita uimahalleihin polskimaan esimerkiksi lasten altaisiin”, Hurskainen ja Helin toivottavat.