Urheilun yleisseura Haukiputaan Heitto viettää 90-vuotisjuhlia lauantaina Jatulissa Heiton Päivien merkeissä
Haukiputaan Heiton koko lajikirjo esittäytyi harrastusmessuilla. Kuvassa on menossa seuran lasten voimistelunäytös. Kuva: Pia Hurmelinna-Laukkanen
Haukiputaan Heitto on alkujaan työväentaustainen seura, joka perustettu 8. lokakuuta 1933.
Haukiputaan Heiton historian menestynein urheilija on painija Eero Tapio, joka menehtyi viime vuoden joulukuussa. Tapio voitti painin maailmanmestaruuden 70-kiloisten painoluokassa vuonna 1967, ja sitä seuranneina vuosina hän väänsi vielä kolme muuta MM-mitalia. Euroopan mestaruuskisojen molskilta Tapio voitti kultaa vuonna 1969 74-kiloisten sarjassa, ja lisäksi hän saavutti EM-hopeamitalin.
Haukiputaan Heitto valittiin Suomen parhaaksi painiseuraksi vuonna 2004.
”Haukiputaan Heitto on tunnetuin juuri painista. Voimistelujaostomme on noin 50-vuotias. Sittemmin muita jaostoja on tullut lisää lajeinaan: triathlon, suunnistus, lentopallo ja salibandy. On myös mailapelijaosto, joka sisältää sulkapallon ja pöytätenniksen. Uintijaostomme täyttää tänä vuonna 20 vuotta”, kolme vuotta HaHe:n puheenjohtajana toiminut Marjo Niskakangas kertoo.
Seuraan kuuluu lisäksi ikäihmisille kohdennettu Vierivät Kivet -jaosto.
”Haukiputaan Heitto tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen, mutta erityisesti olemme suuntautuneet lapsiin ja nuoriin. Periaatteenamme on matalan kynnyksen toiminta, jossa kustannukset koetetaan pitää alhaalla. Samalla jäsenmaksulla ihmiset voivat osallistua kaikkien seurajaostojemme toimintaan”, Niskakangas kertoo.
Vaikka seura on orientoitunut harrasteliikuntaan, kilpaurheilukin on mahdollistettu. Harrastustoimintaan ihmisiä tulee myös Haukiputaan ulkopuolelta Oulusta, Kiimingistä ja Yli-Iistä.
Vapaaehtoistoiminnan haasteita
Marjo Niskakangas kertoo Haukiputaan Heiton harrastajamäärien vähentyneen koronan myötä, kuten monen muunkin urheiluseuran kohdalla on käynyt.
”Jäsenmäärämme on tällä hetkellä 1500–2000 harrastajan paikkeilla. Osa koronapandemian aikana seuratoiminnasta poislähteneistä on palannut takaisin harrastuksensa pariin, mutta osaa taas ei ole toistaiseksi näkynyt. Tarkoituksenamme on edelleen saada eri ikäryhmien ihmiset liikunnan ja terveellisten elämäntapojen pariin.”
Niskakangas sanoo haasteelliseksi löytää tekijöitä seuratoimintaan, kun kyse on vapaaehtoistoiminnasta.
”Seura on iso ja jaostot ovat itsenäisiä. Toiminnan sujuvuus ja palvelut vaativat kuitenkin sen, että halukkaita tekijöitä olisi riittävästi. Mietinnän ja kehittämisen paikka on siinä, miten saada innostettua ja sitoutettua ihmisiä pitkäjänteiseen työhön. Nykypäivänä vanhan ajan talkoohenki on vähissä.”
Haukiputaan Heiton lajeista uinti ja voimistelu kuuluvat Olympiakomitean Tähtiseura-ohjelmaan, jossa tarkastellaan seurojen tarjoaman toiminnan sekä laatua että prosessia.
”On puhuttu, että jokaisen jaoston olisi hyvä käydä sama prosessi läpi. Tähtiseura-ohjelma kehittää seuratoimintaa tehden muun muassa hallinnon, talouden, harrastamisen ja kilpailuosuuden lasten ja nuorten osalta näkyväksi”, Niskangas sanoo.
Viime vuosina Haukiputaan Heiton toiminnassa on ollut nousua etenkin nuorten naisten ja salibandyn osalta.
Seuran käynnissä olevaa juhlavuotta on pidetty esillä eri kilpailutapahtumissa. Varsinainen virallinen 90-vuotisjuhlatapahtuma on lokakuussa. Tämän vuoden Heiton Päiville on kehitetty normaalia enemmän ohjelmaa.
Lajikirjo esille
Voimistelujaoston puheenjohtaja Pia Hurmelinna-Laukkanen toimii Heiton Päivän promoottorina.
”Heiton Päivien tarkoituksena on muistuttaa olemassaolostamme etenkin koronan jälkeen, ja haluamme samalla tuoda esiin liikunnallisten harrastusmahdollisuuksien monipuolisuutta. Esittelemme Heiton Päivässä lajejamme, ja niitä pääsee myös halutessaan kokeilemaan. Tänä vuonna synttäreiden kunniaksi haluamme järjestää hyvän mielen tapahtuman, jossa on tarjolla jokaiselle jotakin. Olemme järjestämässä kahviota, makkaraa, pomppulinnaa, keppihevosrataa, onnenpyörää ja kasvomaalausta. Iltapäivän puolella on luvassa live-musiikkia vähän isommille”, Hurmelinna-Laukkanen kertoo.
Päivän ohjelmassa on niin sisällä kuin ulkonakin tapahtuvia aktiviteetteja – säävarauksella.
”Olemme erilaisilla avauksilla pyrkineet madaltamaan kynnystä eri lajien kokeiluun ja harrastamiseen. Useamman lajin harrastamista seuran sisällä on tuettu jo pitkään huomioimalla tämä lajikohtaisissa kausimaksuissa. Harrastamisen monipuolisuutta ja monilajiseuran tarjoamia mahdollisuuksia on myös lähdetty hyödyntämään opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeessa, jossa tarkoitus on mahdollistaa seuran tarjoamien lajien testausta ja oheisharjoittelua oman niin sanotun päälajin ohella ja sen kausimaksun puitteissa.”
Hurmelinna-Laukkanen sanoo, että vastaavilla tavoilla Haukiputaan Heitto yrittää hyödyntää monilajiseuran ominaisuuksia mahdollisimman laajasti.
Heiton Päivät Haukiputaan Jatulissa lauantaina 16. syyskuuta klo 12.00–18.30.