Taiji on lempeä laji – kiinalaiset opit leviävät Oulun kautta maailmalle

Aki Korhonen on harrastanut taijia jo yli 30 vuotta. Kuva: Niina Jortikka

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Niina Jortikka

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen arkkitehti Aki Korhonen on harrastanut itämaisia urheilulajeja pitkään. Hän aloitti yläasteella taistelulajeilla, mutta löysi sitten kiinalaiset terveysliikuntalajit, pehmeästi liikuttavan taijin sekä meditatiivisen qigongin.

Aki Korhonen oli perustamassa Oulun Taiji-seuraa vuonna 1992. Alun perin kiinalaisena taistelutaitona vuosisatojen takaa tunnetulla taijilla on monipuolinen vaikutus terveyteen.

”Aloitin aikoinaan nuorena japanilaisilla taistelulajeilla, karatella ja sitten aikidolla. Myöhemmin minua alkoi kiinnostaa enemmän terveyden ylläpito sekä kiinalainen filosofia. Kävin kaksi kertaa Kiinassa 1990-luvun vaihteessa, matkalla tutustuin qigongiin ja taijiin. Suomeen tultuani tutustuin Helsingissä asuvaan kiinalaiseen taijin opettajaan, Zhang Fangiin, jonka johdolla aloin harjoitella taijia”, Korhonen kertoo.

”Tämä sekä oma innostus johti Oulun Taiji-seuran perustamiseen vuonna 1992. Olen ollut sen puuhamiehenä tähän asti. Lajin harrastajia on Oulussa noin 50, lukumäärä on pysynyt vuosien varrella samana. Mukavaa todeta, että seassa on muutamia alusta alkaen harrastaneita”, Korhonen kertoo.

Päivittäistä harjoittelua

Taiji ja qigong opettavat harrastajansa treenaamaan mahdollisimman rennosti ja tasaisesti. Jotta lajeista on hyötyä, on harjoiteltava säännöllisesti päivittäin. On parempi harjoitella 15 minuuttia päivässä kuin kaksi tuntia kerran viikossa.

”Harjoitukset liittyvät kiinalaiseen perinteiseen lääketieteeseen, jossa tärkeä vaikutus on stressin poistolla. Kun teet näitä harjoituksia yksin tai ryhmässä, tilanne on immersiivinen etkä voi ajatella mitään muuta. Uppoudut harjoitukseen. Ihmisen mieli, joka voi olla kiireinen ja stressaantunut, saa harjoituksen ajaksi rauhan ja lepotilan. Tämä vaikutus tulee jo ensimmäisen harjoituksen aikana”, Korhonen sanoo.

Aki Korhosen harrastus laajeni elämäntavaksi. Hän kävi useita kertoja Kiinassa opiskelemassa ja harjoittelemassa, ja mukaan tuli terveys-qigong, joka on moderni versio perinteisistä kiinalaisista qigong-liikesarjoista ja terveysharjoituksista.

”Osallistuin kansainvälisiin terveys-qigong-seminaareihin Kiinassa, joissa tutustuin lajin kansainväliseen yhteisöön. Sain monipuolista oppia lajiin ja samalla tutustuin Pekingin urheiluyliopiston qigong-professoreihin”, Korhonen kertoo. Hän syvensi oppejaan professori Zhang Guangden kehittämällä Daoyin Yangsheng Gong -qigongjärjestelmällä, joka on laajempi kuin terveys-qigong ja sisältää noin 150 sarjaa erilaisiin tarkoituksiin.

Ihmisen mieli, joka voi olla kiireinen ja stressaantunut, saa harjoituksen ajaksi rauhan ja lepotilan. Tämä vaikutus tulee jo ensimmäisen harjoituksen aikana.

”Järjestelmässä on alkeisharjoituksia sekä yleisesti terveyteen vaikuttavia harjoituksia. Opimme myös erityisiä sarjoja sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Suuntana olivat verenpaine, verenkiertoelimistö, lihakset, jänteet, ruoansulatus ja diabetes. Harjoituksissa on liikesarjoja esimerkiksi eri sisäelimille kuten munuaisille, maksalle, sydämelle, pernalle, vatsalle ja keuhkoille. Nämä sarjat pohjautuvat kiinalaiseen perinteiseen lääketieteeseen, meridiaaneihin sekä akupunktiopisteisiin”, Korhonen avaa.

Korhosen yhteistyö Pekingin urheiluyliopiston kanssa on syventynyt, ja sieltä on ollut jo kuusi vastavierailua, kun Pekingin professorit ovat käyneet Oulussa opettamassa.

”Lisäksi ennen koronapandemiaa vierailin opiskelemassa lajia Pekingissä kahdesta kolmeen kertaan vuodessa. Oulussa näitä lajeja on harjoiteltu heti sitä mukaa, kun oppia on tullut.”

Korona toi kansainvälisyyttä

Koronarajoitusten myötä lajin treeneihin tuli mukaan mahdollisuus osallistua Oulun Taiji-seuran harjoituksiin verkossa. Tämä on laajentanut seuran toimintaa, sillä harrastajia on nyt myös Oulun ulkopuolelta, jopa ympäri maailmaa.

”Vuonna 2021 professori Hu Xiaofei aloitti oman kansainvälisen koulunsa opetuksen, ja olen organisoinut sen englanninkielisen koulun toimintaa. Opetus on pääosin verkossa ja osallistujia on eri puolilta maailmaa.”

”Tämä on lisännyt ja helpottanut todella paljon lajien oppimista. Ei tarvitse matkustaa Kiinaan tai muualle, voit helposti ja kohtuullisin kustannuksin osallistua kotoa käsin. Qigong sopii erityisen hyvin etänä opiskeluun, koska liikesarjat tehdään pääosin paikoillaan ja samaan suuntaan eli eteenpäin. Lisäksi nauhoitteet ovat osallistujien käytössä kurssin jälkeen.”

Erityisesti ikääntyvät ihmiset hyötyvät treeneistä tosi paljon. Meilläkin on 70–80-vuotiaita harrastajia.

Korhonen sanoo, että taijin ja qigongin harjoitukset ovat lempeitä, ja kaikki voivat tehdä niitä oman kunnon, iän ja terveyden mukaan.

”Erityisesti ikääntyvät ihmiset hyötyvät treeneistä tosi paljon. Meilläkin on 70–80-vuotiaita harrastajia. Kaikkein arvokkain piirre on se, että taiji on helppo tapa parantaa yleistä hyvinvointia. Harjoitukset perustuvat kiinalaiseen lääketieteeseen, mutta niihin liittyy länsimaisella lääketieteellä selitettäviä asioita, kuten monipuoliset liikeradat.”

“Taiji ja qigong ovat todella monipuolista, erityisesti puistotreenit ovat helppo ja mukava tapa tutustua lajeihin pienellä kynnyksellä”, sanoo Korhonen.